29.10.19

Ομόφωνα ελεύθερη η Σαραρέ Χαντεμί!



Σήμερα (29 Οκτωβρίου) οι δικαστές του Αρείου Πάγου ανακοίνωσαν την ομόφωνη απόφασή τους για την Ιρανή Σαραρέ Χαντεμί, δηλαδή τη μη έκδοση της στο Ιράν που είχαν ζητήσει οι ιρανικές αρχές!


Η απόφαση αυτή αποτελεί τόσο δικαίωση για τον αγώνα της Σαραρέ να προστατέψει τη ζωή της και τη ζωή της κόρης της, όσο και για το γυναικείο κίνημα που από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της Σαραρέ!

Δύο λόγια για την ιστορία της Σαραρέ

Πίσω στο Ιράν, η Σαραρέ ήταν παντρεμένη με έναν άντρα που κακοποιούσε τόσο την ίδια, όσο και την κόρη τους. Μάλιστα, ο σύζυγός της ήταν μέλος των μυστικών υπηρεσιών, κάτι που τον διευκόλυνε ιδιαίτερα στο να ελέγχει τη Σαραρέ, η οποία όταν ζήτησε διαζύγιο, πρωτόδικα της το αρνήθηκαν. Στη συνέχεια μάλιστα ο σύζυγός της την κατηγόρησε για μοιχεία, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με 60 βουρδουλιές στην πλάτη!
Με τη δεύτερη εκδίκαση της αίτησης διαζυγίου, η Σαραρέ κατάφερε να χωρίσει τον εξαιρετικά βίαιο σύζυγό της και να φύγει, χωρίς να έχει χαρτιά για την κόρη της από το Ιράν. Έτσι, φτάνοντας στην Ελλάδα συνελήφθη με την κατηγορία αρπαγής ανηλίκου αφού οι αρχές του Ιράν και η Interpol είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης. 
Η έκδοση της Σαραρέ και της κόρης της πίσω στο Ιράν θα έθετε σε κίνδυνο τόσο τη Σαραρέ, όσο και την ανήλικη, αφού ο πατέρας της σχεδίαζε να την παντρέψει μόλις έκλεινε τα 9 της χρόνια!

Ένας κύκλος βίας έκλεισε

Έτσι, η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου έκλεισε έναν κύκλο βίας, αφού η Σαραρέ δεν κινδυνεύει πια στα χέρια του κακοποιητικού συζύγου της και του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν, όπου υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί αντιμέτωπη με τη θανατική καταδίκη. Κλείνει όμως ο κύκλος βίας και για την κόρη της Σαραρέ, που μετά την κακοποίηση από τον πατέρα της, κινδύνευε στα 9 της χρόνια να βρεθεί παντρεμένη και άρα θύμα βιασμού και κακοποίησης από τον «νόμιμο» σύζυγό της!
Η ιστορία της Σαραρέ φωτίζει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν εκατομμύρια γυναίκες όχι μόνο στο «σκληρό» Ιράν, αλλά και σε όλον τον πλανήτη. Την ίδια ώρα όμως φωτίζει και το πόσο δυνατό είναι το λεγόμενο «αδύναμο φύλο»! Μία μητέρα που κατάφερε να περάσει τα σύνορα «παράνομα» με ένα μικρό κορίτσι στην αγκαλιά και να ταξιδέψει για να εξασφαλίσει τη ζωή της κόρης της, κουβαλάει πολύ περισσότερη δύναμη από τον κακοποιητικό της σύζυγο που είχε όλα τα μέσα με το μέρος του και τελικά έχασε τη μάχη ενάντια στη σύζυγο και το παιδί του. 
Εξίσου δυνατή είναι και η αλληλεγγύη και η στήριξη γυναικών και αντρών που στάθηκαν στο πλευρό της Σαραρέ, ένωσαν τις φωνές τους με τη δική της, τα έβαλαν με τη σκληρή, ανάλγητη δικαιοσύνη και κατάφεραν κόντρα στις πιθανότητες να σώσουν τη Σαραρέ και την κόρη της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.