27.8.19

Το 26ο κάμπινγκ Antinazizone – YRE ήταν πλήρες: από συλλογικότητα, αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση!



Ρεπορτάζ από το «Ξ»
Το 26ο κάμπινγκ Antinazizone – YRE έφτασε στο τέλος του. Την Κυριακή 4 Αυγούστου, αποχαιρετιστήκαμε και επιστρέψαμε στις περιοχές μας, με μια μικρή πικρία, αλλά και με μεγάλη αίσθηση πληρότητας από όλα όσα ζήσαμε συλλογικά αυτές τις δέκα μέρες, καθώς και ενθουσιασμό για το επόμενο ραντεβού μας του χρόνου!

Από το φετινό κάμπινγκ, πέρασαν συνολικά 358 άνθρωποι, για όλες ή για κάποιες μέρες. Είχαμε επίσης επισκέπτες και επισκέπτριες από την Ηγουμενίτσα που παρακολούθησαν κάποιες από τις εκδηλώσεις. Διοργανώσαμε καθημερινές συζητήσεις, προβολές, εργαστήρια, παιδικό στέκι, αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα, επισκεφθήκαμε κοντινούς προορισμούς, μοιραστήκαμε και μάθαμε πολλά.
Σίγουρα, όταν ξεκινήσαμε για το Δρέπανο Θεσπρωτίας, ξέραμε όλες και όλοι πολλά πράγματα για τα θέματα τα οποία συζητήσαμε. Ξέραμε για την άνοδο της ακροδεξιάς διεθνώς, ξέραμε για τον καθημερινό ρατσισμό που επικρατεί σε πολλές πτυχές της ζωής μας, ξέραμε για την καταπίεση των γυναικών, για την ομοφοβία, για τους ελληνοτουρκικούς ανταγωνισμούς, για την απειλή των εξορύξεων και της καταστροφής του περιβάλλοντος, ξέραμε για την εκμετάλλευση της μεγάλης πλειοψηφίας του παγκόσμιου πληθυσμού από μια χούφτα ανθρώπων που ελέγχουν την οικονομία του πλανήτη.
Αυτά, όπως και πολλά άλλα, τα αναλύσαμε φυσικά κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο κάμπινγκ. Πάνω απ’ όλα όμως μάθαμε για τις αντιστάσεις και τα κινήματα που αναπτύσσονται εναντίον αυτής της ζοφερής πραγματικότητας. Ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις για το τι μπορούμε να κάνουμε, πως μπορούμε να οργανώσουμε και να συντονίσουμε καλύτερα τους αγώνες μας. Συζητήσαμε για το πως το αντιφασιστικό κίνημα συντέλεσε σημαντικά στο να μείνει η Χρυσή Αυγή εκτός βουλής, αλλά και για τις εξελίξεις γύρω από τη δίκη της ναζιστικής συμμορίας, ενημερωθήκαμε για τις δράσεις των τοπικών επιτροπών της Ηπείρου ενάντια στις εξορύξεις, αλλά και για μικρούς και μεγάλους αγώνες σε μια σειρά χώρες του κόσμου. Τις μέρες του κάμπινγκ ξεκίνησε η κατάληψη του ναυπηγείου Harland and Wolff από τους εργαζόμενους ενάντια στο κλείσιμο του, και οι συμμετέχοντες στείλαμε μήνυμα αλληλεγγύης.
Φέτος είχαμε μαζί μας συντρόφους και συντρόφισσες από την Τουρκία, την Κύπρο, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Βόρεια και Νότια Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Αγγλία και τη Γερμανία. Μοιράστηκαν μαζί μας σκέψεις, απόψεις και εμπειρίες από τους αγώνες στις περιοχές τους και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε θερμά! Ευχαριστούμε όμως επίσης κάθε άνθρωπο που συμμετείχε στη διοργάνωση και συνέβαλε στην ομαλή λειτουργία της και τις απαιτητικές εργασίες που έπρεπε να γίνουν: από τις μεταφράσεις, την κουζίνα και το μπαρ, μέχρι τον ήχο, τις ηλεκτρολογικές εργασίες και τον παιδότοπο, αλλά και τα πολλά εργαστήρια, τις προβολές και την εκδρομή που διοργανώθηκαν, το κάμπινγκ λειτούργησε στη λογική της συλλογικής δουλειάς, της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης. Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε τους μουσικούς που έπαιξαν στο κάμπινγκ αφιλοκερδώς και οργάνωσαν μοναδικές βραδιές, αλλά και τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην καθαριότητα του κάμπινγκ.
Αυτό που ζήσαμε για άλλη μια φορά ήταν μοναδικό. Έλληνες και Τούρκοι τραγούδησαν μαζί το ίδιο τραγούδι στα ελληνικά και τα τουρκικά.

Έλληνες, Ισπανοί και Ιρλανδοί χόρεψαν μαζί κρητικούς χορούς.
Ενώ την Παρασκευή το βράδυ, ταξιδέψαμε με μουσικές από την Κρήτη στην Ήπειρο, και από τα τσιγγάνικα στην τζάζ!
Τα όποια προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, τα λύσαμε συλλογικά και δημιουργικά, σε μια προσπάθεια το κάμπινγκ Antinazizone – YRE, να είναι κάθε χρόνο καλύτερο. Το σίγουρο είναι ότι χρόνο με το χρόνο δημιουργούμε μια παράδοση συλλογικής δουλειάς και συλλογικής ζωής, προσπαθούμε για δέκα μέρες να οικοδομήσουμε μια κοινότητα που να έχει τα χαρακτηριστικά του κόσμου που ονειρευόμαστε!
Θα ξαναβρεθούμε σίγουρα στο 27ο κάμπινγκ, αλλά μέχρι τότε δε θα χαθούμε. Θα συναντηθούμε ξανά μέσα στο Σεπτέμβρη, στη διαδήλωση της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Κερατσίνι, στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις γύρω από την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Θα συναντηθούμε στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του επόμενου διαστήματος, στην κοινή μάχη να κάνουμε τη ζωή μας και τον κόσμο καλύτερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.