24.7.19

Καταγγελία για απώθηση βάρκας προσφύγων από το Λιμενικό Σώμα
Στην περιγραφή του βίντεο που δημοσίευσε η οργάνωση αναφέρεται πως το περιστατικό συνέβη στα ελληνικά ύδατα την Τετάρτη 17 Ιουλίου, βορειοανατολικά του Αγαθονησίου, όταν δύο πλοιάρια του Λιμενικού Σώματος εντόπισαν τη βάρκα. Τότε, όπως φαίνεται και στο βίντεο, το ένα σκάφος κινήθηκε προς το μέρος τους, απωθώντας τη βάρκα και αλλάζοντας την κατεύθυνσή της προς την Τουρκία.«Αυτό συμβαίνει στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μια βάρκα που μεταφέρει 34 άτομα, επαναπροωθείται από την Ελληνική Ακτοφυλακή. Η Τουρκική Ακτοφυλακή, η οποία εμφανίζεται επίσης στο βίντεο, περιμένει απλά να φτάσει η πλαστική βάρκα σε αυτούς. Στο βίντεο μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή οδηγεί παράλληλα με το σκάφος με πολύ επικίνδυνους ελιγμούς, προσπαθώντας να το αναγκάσει να αλλάξει κατεύθυνση. Αυτό συνέβη στα ελληνικά ύδατα την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, βόρεια της Κω. Κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές, δηλαδή οι άνθρωποι να αναγκάζονται να σπρώχνονται πίσω σε τουρκικά χωρικά ύδατα από ελληνικά σκάφη. Αυτή τη φορά, όμως, το κατέγραψε και η κάμερα» αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξε ανεπίσημη αντίδραση του Λιμενικού Σώματος, που υποστηρίζει πως εντόπισε τη βάρκα εντός τουρκικών χωρικών υδάτων να πλέει «ακυβέρνητη προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα», την οποία παρέλαβε λίγα λεπτά μετά η τουρκική ακτοφυλακή.
Σύμφωνα με τις «πηγές του Λιμενικού Σώματος» που επικαλείται το Βήμα, αναφέρεται πως «στις 5 τα ξημερώματα της 17ης Ιουλίου οι έλληνες λιμενικοί εντόπισαν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων ακυβέρνητη λέμβο με μετανάστες. Άμεσα ενημέρωσαν τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε τον αντίστοιχο Θάλαμο στην Τουρκία. Μέσα σε περίπου 30 λεπτά και ενώ η λέμβος ακυβέρνητη έπλεε προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο σημείο έφτασε σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής που παρέλαβε τους μετανάστες».
Παρακολουθήστε το βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.