6.5.19

Εφετείο Λουκμάν: Ομόφωνα ένοχοι με ρατσιστικό κίνητρο οι χρυσαυγίτες, αλλά με μειωμένη ποινή



Με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου επιβεβαιώθηκε σήμερα 6/5 η καταδίκη των 2 δολοφόνων του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν. Το δικαστήριο μάλιστα επιβεβαίωσε ξανά το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας. Όμως, το δικαστήριο αναγνώρισε τα ελαφρυντικά της «καλής διαγωγής» των κατηγορουμένων που παρουσίασαν την πράξη τους σαν «το μόνο μελανό σημείο στη ζωή τους». Έτσι, το εφετείο μείωσε την ποινή τους από ισόβια σε 21 χρόνια και 5 μήνες για τον καθένα.


Οι δυο Χρυσαυγίτες δολοφόνοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά με τις κατηγορίες για δολοφονία εκ προθέσεως, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Στη συνέχεια το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα τα ρατσιστικά κίνητρα της δολοφονίας.

Το χρονικό της δολοφονίας 

Τα ξημερώματα της 17ης Γενάρη 2013 κι ενώ ο Σαχζάτ Λουκμάν πήγαινε με το ποδήλατό του στη λαϊκή όπου εργαζόταν, οι οι Δ. Λιακόπουλος και Χ. Στεργιόπουλος που επέβαιναν σε μηχανή, έκλεισαν το δρόμο στον Λουκμάν και τον μαχαίρωσαν 7 φορές.
Οι δυο δολοφόνοι ανέβηκαν ξανά στη μηχανή και έφυγαν. Οι κάτοικοι της περιοχής που αντιλήφθηκαν το περιστατικό, κάλεσαν την αστυνομία. Στη συνέχεια συνελήφθησαν στο Σύνταγμα έχοντας επάνω τους το μαχαίρι με το οποίο δολοφόνησαν τον Λουκμάν.
Στην έρευνα που έκανε η αστυνομία στα σπίτια των φασιστών, βρέθηκαν μαχαίρια, ρόπαλα, σφαίρες όπλου, αεροβόλο, σφεντόνες καθώς και προεκλογικό υλικό της Χρυσής Αυγής.

Αμετανόητοι φασίστες 

Στο Εφετείο, οι δυο φασίστες φάνηκαν να είναι αμετανόητοι απέναντι στην εν ψυχρώ δολοφονία, καθώς προσπάθησαν να ρίξουν τις ευθύνες στον Λουκμάν, υποστηρίζοντας ότι τους έκλεισε το δρόμο με το ποδήλατο και ότι στη συνέχεια επιτέθηκε εναντίον τους αναίτια.
«Κατέβηκε ο Λιακόπουλος από το μηχανάκι και πιάστηκαν στα χερια. Δεν έβλεπα τι έγινε. Ακούω συμπλοκή και τους βλέπω μαζί. Ήταν από πάνω από το Λιακόπουλο σκυμμένος. “‘Αφήστε τον”, του λέω αλλά δεν τον άφηνε. Βγάζω το μαχαίρι από τη σέλα της μηχανής. Τον ακουμπάω με το μαχαίρι χωρίς καθόλου δύναμη»
«Το θύμα το αφήσαμε τελευταία φορά να προχωράει. Φεύγουμε. Δεν κρυφτήκαμε, ούτε εξαφανιστήκαμε, ούτε εξαφανίσαμε τα μαχαίρια. Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας» 
«Θεώρησα ότι από τα τραύματα τα δικά μου δεν είχε πάθει τίποτα. Δεν είδα να τον χτυπάει ο συγκατηγορούμενός μου, δεν είδα πουθενά αίματα».
Όλα αυτά όμως διαψεύστηκαν από τους μάρτυρες των κατοίκων που κατέθεσαν ότι πρόλαβαν να δουν τις στιγμές μετά τη δολοφονία. Το μηχανάκι των φασιστών ήταν σταθμευμένο μπροστά από το πεσμένο ποδήλατο του Λουκμάν (και όχι από πίσω όπως δήλωναν οι ίδιοι), ενώ ο Λουκμάν σωριάστηκε στο έδαφος λίγα μέτρα δίπλα από το ποδήλατο».
Ενώ, ακόμα και για τα 117 φυλλάδια της Χρυσής Αυγής που βρέθηκαν στο σπίτι του Λιακόπουλου, ο ίδιος δήλωσε πως τα είχε «ως πρόχειρο χαρτί για ζωγραφική»

Μια δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα 

Κατά τη διάρκεια εξέτασης μαρτύρων, ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Γαλανόπουλος ο οποίος ήταν ανάμεσα στους αστυνομικούς που συνέλαβαν τους δυο φασίστες, δήλωσε για το ξεκάθαρο ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας:
Πρόεδρος: Τους ρωτήσατε αν είχαν εμπλοκή σε κάτι;
Γαλανόπουλος: Τους ρωτήσαμε και μας είπαν ότι είχαν συμπλοκή με αλλοδαπό. Ρώτησα αν είναι καλά, και αποκρίθηκε: «εμείς καλά του κάναμε, μπαίνουν στα σπίτια μας, μας ληστεύουν, καλά δεν του κάναμε;»
Πόσο πιο ξεκάθαρο μπορεί να γίνει ότι η δολοφονία του Λουκμάν εμπεριέχει ρατσιστικά κίνητρα;
Εδώ όμως προκύπτουν κάποια σοβαρά ερωτήματα. Γιατί αυτές οι σημαντικές πληροφορίες δεν είχαν αναφερθεί πρωτόδικα και εμφανίστηκαν ξαφνικά στο Εφετείο μετά από 5 χρόνια; Και σε τι αποσκοπούσε αυτή η απόκρυψη;

Μια σημαντική απόφαση

Παρά την μείωση της ποινής, η απόφαση του Εφετείου για αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου είναι σημαντική για δυο λόγους. Από τη μια, η δολοφονία του Λουκμάν φωτογραφίζει το ποιόν της Χρυσής Αυγής, καθώς μας δίνει μια εικόνα πως εννοούν την «πολιτική δράση»: ρατσιστικό έγκλημα ενάντια σε ένα Πακιστανό μεροκαματιάρη, από ένα μικρό τάγμα εφόδου που δρα τη νύχτα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι άλλη μια πολιτική άποψη, αλλά μια εγκληματική οργάνωση.
Η καταδίκη αυτή επίσης μπορεί να παίξει ρόλο στην κεντρική δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κανονικά, με βάση τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί στο δικαστήριο, ολόκληρος ο μηχανισμός της εγκληματικής οργάνωσης πρέπει να καταδικαστεί με βαριές ποινές.
Για να μπει ένα τέλος στις εγκληματικές ενέργειες των φασιστών, για να αποτραπούν νέες δολοφονίες όπως αυτές του Λουκμάν, του Φύσσα και του Πετρίτ στην Κέρκυρα, χρειάζεται μαχητική στάση και συντονισμένος βηματισμός από όλο το φάσμα της μαχητικής Αριστεράς και των κινημάτων ενάντια στον φασισμό, με αντιφασιστικές δράσεις σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας και σε κάθε σχολείο και σχολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.