2.4.19

Ισραηλινοί καλλιτέχνες καλούν τους μουσικούς της Eurovision να μην παίξουν στο Τελ Αβίβ

Δεκάδες Ισραηλινοί καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους με τους Παλαιστίνιους καλλιτέχνες που καλούν τους τραγουδιστές του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision να μην τραγουδίσουν στο Τελ Αβίβ.Σε ξεχωριστή επιστολή τους, οι Ισραηλινοί καλλιτέχνες εξηγούν ότι τάσσονται ενάντια στη φετινή διοργάνωση, επειδή θα δώσει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να αποσπάσει την προσοχή από τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει καθημερινά με την στρατιωτική κατοχή, τις πολιτικές απαρτχάιντ και την εθνοκάθαρση του παλαιστινιακού λαού.
Κατακρίνουν τις πολιτικές της κυβέρνησής τους και δηλώνουν ότι αν δεν σταματήσει η καταπίεση και η καταπάτηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων εκατομμυρίων Παλαιστινίων δεν είναι δυνατό να θεωρήσουν ότι ζουν σε μια ειρηνική κοινωνία.
Επισημαίνουν, τέλος, ότι ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο του Τελ Αβίβ, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα ερείπια παλαιστινιακού χωριού, του οποίου οι κάτοικοι έχουν εκδιωχθεί.

Ολόκληρη επιστολή τους:
Αγαπητοί διαγωνιζόμενοι της Eurovision 2019,
Είμαστε ισραηλινοί καλλιτέχνες, μουσικοί, κινηματογραφιστές και συγγραφείς. Πολλοί από εμάς υπέγραψαν μια επιστολή που υποστηρίζει την παλαιστινιακή έκκληση για αλλαγή τόπου διεξαγωγής του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2019 από το Τελ Αβίβ. Και εξηγούμε το γιατί:
Εμείς, ως Εβραίοι Ισραηλινοί που επιθυμούμε να ζήσουμε σε μια ειρηνική, δημοκρατική κοινωνία, αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί αυτό χωρίς να τερματιστεί η καταπίεση εκατομμυρίων Παλαιστινίων από την κυβέρνησή μας. Μια κοινωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί δημοκρατική όταν επιβάλλει έναν στρατιωτικό νόμο σε εκατομμύρια πολίτες και όταν τους αρνείται τα βασικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου. Πώς γίνεται σε μια δημοκρατία το ένα πέμπτο των ισραηλινών πολιτών, οι Παλαιστίνιοι Άραβες, να στερούνται ίσων δικαιωμάτων από το νόμο;
Οι νέοι μας, άνδρες και γυναίκες, είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό κατοχής συμμετέχοντας στη διάπραξη κάθε είδους εγκλημάτων κατά των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της παράνομης πολιορκίας της Γάζας.
«Θα ζήσουμε για πάντα με το σπαθί», υποσχέθηκε ο φανατικός πρωθυπουργός μας Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Λοιπόν, δεν θέλουμε να ζήσουμε με το σπαθί! Θέλουμε να ζήσουμε μια φυσιολογική, ειρηνική ζωή χωρίς να καταπιέζουμε ή να υποτάσσουμε κανέναν. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να ενταχθούν σε έναν στρατό που ο περισσότερος κόσμος κατηγορεί για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Στο ίδιο το Τελ Αβίβ, το Ισραήλ εκτοπίζει τους αυτόχθονες Παλαιστίνιους της Γιάφα χρησιμοποιώντας οικονομικά και νομικά μέσα, εκδιώκοντας οικογένειες, κατεδαφίζοντας σπίτια και διακόπτοντας τις χρηματοδοτήσεις σε ολόκληρες γειτονιές.
Ο διαγωνισμός της Eurovision θα διεξαχθεί στο κέντρο του Τελ Αβίβ, στα ερείπια του παλαιστινιακού χωριού al-Shaykh Muwannis, του οποίου οι κάτοικοι είχαν εκτοπιστεί βίαια και δεν τους επιτράπηκε ποτέ να επιστρέψουν.
Σκεφτήκαμε πολύ σοβαρά τις προγραμματισμένες σας εμφανίσεις. Από τη μία πλευρά, θα ήταν υπέροχο να ακούσουμε τη μουσική σας και τα μηνύματά σας. Από την άλλη πλευρά όμως, αυτό το μήνυμα θα παραδοθεί στο Τελ Αβίβ, το οποίο το Ισραήλ χρησιμοποιεί ως μέσο δημοσίων σχέσεων για να αποσπάσει τον κόσμο από την στρατιωτική του κατοχή, τις πολιτικές απαρτχάιντ και την εθνοκάθαρση ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Θα είναι ο τέλειος αντιπερισπασμός.
Εμείς, ως καλλιτέχνες, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί όταν οι Παλαιστίνιοι συνάδελφοί μας υποφέρουν από τη φίμωση, την εξαθλίωση και τη βία, και σας ζητάμε να πάρετε θέση.
Οι Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες σας παρότρυναν να αποχωρήσετε από την Eurovision και εμείς μαζί τους σας καλούμε να κάνετε το ίδιο, για χάρη τους και για το μέλλον μας.
Με εκτίμηση,
Aviad Albert, μουσικός
Shlomit Altman, καλλιτέχνις
Meira Asher, sound artist
Kerem Blumberg, σκηνοθέτις
Dror Dayan, σκηνοθέτης
Anat Even, σκηνοθέτις
Ohal Grietzer, μουσικός
Nir Harel, καλλιτέχνης
Avi Hershkovitz, σκηνοθέτης
Liad Hussein Kantorowicz, performance artist
Noki Katan, DJ
Jonathan Ofir, μαέστρος και βιολιτζής
Hagar Ophir, installation and performance artist
David Oppenheim, καλλιτέχνης, μουσικός
Michal Peleg, συγγραφέας
Nira Pereg, καλλιτέχνις
Timna Peretz, σκηνοθέτης
Sigal Primor, καλλιτέχνις
Danielle Ravitzki, μουσικός και visual artist
Ben Ronen, visual artist
Michal Sapir, musician, συγγραφέας
Anka Schneidermann, καλλιτέχνης
Yonatan Shapira, μουσικός
Eyal Sivan, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ
Eran Torbiner, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ
Eyal Vexler, art and cultural producer and curator
Oriana Weich, καλλιτέχνις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.