1.4.19

«Πάνω από 5.000 εργάτες γης διαμένουν σε σκηνές και παραπήγματα» στη Μανωλάδα

Την αναφορά του για τον Φεβρουάριο του 2019 έδωσε στη δημοσιότητα το Manolada Watch, το Παρατηρητήριο για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας. Στην περιοχή «έχουν ολοκληρωθεί οι καταυλισμοί και πάνω από 5.000 εργάτες γης κατά προσέγγιση διαμένουν ουσιαστικά σε σκηνές και παραπήγματα στην ύπαιθρο» τονίζεται.




To Manolada Watch αποτελεί μια πρωτοβουλία του οργανισμού Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας. «Από το 2017 ως οργανισμός ασχολούμαστε με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με αποτέλεσμα να συλλέξουμε πολλά στοιχεία και ανάλογη εμπειρία. Την εμπειρία αυτή αποφασίσαμε να τη μοιραστούμε δημόσια, ώστε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων για την περίπτωση της Μανωλάδας» αναφέρει η οργάνωση.

Ολόκληρη η αναφορά για τον Φεβρουάριο του 2019
Καλλιέργεια της φράουλας

Κατά τα μέσα του μήνα ξεκίνησε η συγκομιδή των καρπών στα θερμοκήπια. Είναι η εποχή που θα απαιτηθούν τα περισσότερα εργατικά χέρια. Με βάση τις μαρτυρίες ατόμων στην περιοχή, στην ευρύτερη περιοχή έχουν έρθει περίπου 7.000 μετανάστες εργάτες γης. Σύμφωνα με τους ίδιους, από αυτούς απασχολούνται καθημερινά στη συγκομιδή ήδη οι 5.000 κατά προσέγγιση, ενώ η ζήτηση εργατικών χεριών προβλέπεται πως θα αυξάνεται και θα κορυφωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.
Συνθήκες στέγασης

Σε όλη την περιοχή έχουν ολοκληρωθεί οι καταυλισμοί και πάνω από 5.000 εργάτες γης κατά προσέγγιση διαμένουν ουσιαστικά σε σκηνές και παραπήγματα στην ύπαιθρο. Στους δύο καταυλισμούς στις παρυφές του οικισμού της Νέας Μανωλάδας, που παρακολουθούμε στενά, δηλαδή στο χώρο που είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά και στο χώρο που είχε δημιουργηθεί ο καταυλισμός αμέσως μετά την πυρκαγιά, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κατασκευές των παραπηγμάτων. Οι συνθήκες  στον καταυλισμό που κάηκε είναι ακριβώς ίδιες με αυτές πριν την πυρκαγιά. Μόνο λίγα αποκαΐδια που έχουν παραμείνει ακόμα εκεί θυμίζουν τη φωτιά της 7/6/18. Στον καταυλισμό των πυροπλήκτων έχει σχηματιστεί μια νέα επέκταση προς την κατεύθυνση της εθνικής οδού με εργάτες και από το Πακιστάν. Πίσω από αυτούς τους καταυλισμούς διέρχεται ένα ρέμα με αυλάκι περίπου τριών μέτρων. Κατά το μήνα Φεβρουάριο έχει ακόμα νερό λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Σ’ αυτό το αυλάκι καταλήγουν απ’ ευθείας τα λύματα από τα υποτυπώδη αποχωρητήρια που έχουν κατασκευαστεί από τους εκεί διαμένοντες.


Προετοιμασία ζεστού νερού για μπάνιο| Generation 2.0 RED– Φεβρουάριος 2019


Η καθημερινότητα των εργατών στον καταυλισμό των πυρόπληκτων | Generation 2.0 RED– Φεβρουάριος 2019


O καταυλισμός επεκτείνεται με νέες κατασκευές | Generation 2.0 RED– Φεβρουάριος 2019


Στον καταυλισμό που είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά υπάρχουν ακόμη τα αποκαΐδια | Generation 2.0 RED– Φεβρουάριος 2019



Λόγω της μικρής χωρητικότητας του τζαμιού, οι εργάτες χρησιμοποιούν μουσαμάδες για να προσευχηθούν | Generation 2.0 RED– Φεβρουάριος 2019


Πηγη:https://www.thepressproject.gr/article/139810/Pano-apo-5000-ergates-gis-diamenoun-se-skines-kai-parapigmata-sti-Manolada?fbclid=IwAR24RL7S1srurJYYhiyrF0MBRjWeVF2joomfTbrkw0jSYNT0MihQPmikFY4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.