9.2.19

Μπιλ Χάλεϊ 1925 – 1981


Ήταν ένας από τους ανθρώπους, που έκαναν το Rock and Roll παγκόσμια μουσική γλώσσα. Ο Μπιλ Χάλεϊ (Bill Halley) γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1925 και το πλήρες όνομά του ήταν Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον Χάλεϊ. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη μουσική, σε ηλικία 21 ετών, το 1946, με το συγκρότημα της κάντρι Down Homers. Μετά από αρκετές αποτυχίες στη δισκογραφία, αποφάσισε να δουλέψει ως περιοδεύον μουσικός και DJ.

Το 1953 δημιούργησε το δικό του συγκρότημα, τους Κομήτες (The Comets). Την ίδια χρονιά γράφτηκε γι' αυτόν το θρυλικό κομμάτι Rock Around the Clock. Το ηχογράφησε ένα χρόνο αργότερα, χωρίς όμως να κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Το 1955 το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα και «απογειώθηκε».
Η τεράστια επιτυχία της ταινίας ήταν η αφορμή για να έρθει το μεγάλο λευκό ακροατήριο σε επαφή με το Rock and Roll και να ανοίξουν οι πόρτες σε καλλιτέχνες όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο οποίος θα επισκιάσει τελικά τον Μπιλ Χάλεϊ.
Στο υπόλοιπο της καριέρας του, ο Χάλεϊ συνέχισε να γνωρίζει κάποια επιτυχία, κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Μεγάλες επιτυχίες έγιναν ακόμα δύο τραγούδια του, το Shake, Rattle & Roll και See you later alligator.
Πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1981.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.