12.1.19

Motown

Αμερικανική δισκογραφική εταιρεία, που έβαλε τη μαύρη μουσική και ιδιαίτερα τη σόουλ στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη. Ιδρύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1959 στο Ντιτρόιτ, από έναν τριαντάχρονο μαύρο, τον Μπέρι Γκόρντι τζούνιορ, με αρχικό κεφάλαιο 800 δολαρίων που δανείστηκε από τους γονείς του.
Ήταν η δεύτερη επιχειρηματική απόπειρα του Γκόρντι (ξεκίνησε ως αποτυχημένος δισκοπώλης) και όπως αποδείχθηκε επιτυχημένη. Ο τίτλος της εταιρείας Motown (αρχικά Tamla Motown) προέρχεται από τον συγκερασμό των λέξεων Motor Town, εναλλακτική ονομασία του Ντιτρόιτ, στο οποίο έχουν την έδρα τους οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ.
Στην ιστορική διαδρομή της, η Μοτάουν ανέδειξε καλλιτέχνες και συγκροτήματα, όπως οι Στίβι Γουόντερ, Μάρβιν Γκέι, Σμόκι Ρόμπινσον, Νταϊάνα Ρος, Supremes, Temptations, Marvelletes, Martha & The Vandellas, The Four Tops, Gladys Knight and The Pips, Commodores, και Jackson 5. 200 τραγούδια της φιγουράρισαν στις πρώτες θέσεις του πίνακα επιτυχιών, με πιο γνωστά τα «My Girl», «What's Goin' On», «Dancing in the street», «Please Mr Postman» και «Superstition».
O Μπέρι Γκόρντι τζούνιορ και η εταιρεία του έχουν το δικό τους μερίδιο στην άμβλυνση των φυλετικών αντιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μίγμα ποπ και σόουλ που πρότειναν, γνωστό και ως «Ήχος της Μοτάουν», αγαπήθηκε από το λευκό ακροατήριο και ενέπνευσε λευκούς μουσικούς, συμβάλλοντας έτσι στη φυλετική συνεννόηση, σε μια Αμερική βαθειά διχασμένη τα χρόνια του '60.
Η παρακμή της Μοτάουν ξεκίνησε με την απόφαση του Γκόρντι να μετακινήσει την έδρα της εταιρείας από το Νιτρόιτ στο Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του '60. Η εταιρεία έχασε την κοινωνική της αναφορά, που ήταν η πολυπληθής μαύρη κοινότητα του Ντιτρόιτ. Στην παρακμή της συνέβαλαν και οι ραγδαίες αλλαγές στη μουσική και τη δισκογραφία.
Η Μοτάουν έχασε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη μουσική βιομηχανία και ο Γκόρντι αναγκάστηκε να την πουλήσει στις 28 Ιουνίου 1988 στην MCA, έναντι 61 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, η Μοτάουν είναι μία από τις ετικέτες (label) της Universal και προβάλλει καλλιτέχνες της σύγχρονης μαύρης σκηνής (R&B και χιπ-χοπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.