24.1.19

Κινητοποιήσεις για σύστημα ασύλου και συνθήκες διαβίωσης

Αλλη μία κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την πολύ προβληματική πρόσβαση των νεοεισερχόμενων προσφύγων στο σύστημα ασύλου έκαναν, χθες το μεσημέρι, έξω από την Υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη, περίπου 50 Ιρανοί, ζητώντας να αλλάξει το δυσλειτουργικό σύστημα των ραντεβού μέσω Skype, που δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει σε στοιχειωδώς εύλογο χρόνο τον μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν για λίγη ώρα τη μία λωρίδα της Κατεχάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έγινε ενημερωτική συνάντηση με την Υπηρεσία Ασύλου και η κινητοποίηση έληξε χωρίς επεισόδια, ενώ οι διαδηλωτές επιβιβάστηκαν σε οχήματα της αστυνομίας που τους μετέφεραν στην Πέτρου Ράλλη.
Σε διαμαρτυρία προχώρησαν πρόσφυγες που ζουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, όπου ο πληθυσμός παραμένει πολύ μεγαλύτερος από τη χωρητικότητα και οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι απελπιστικές και μάλιστα επιδεινώθηκαν με τις τελευταίες βροχές, αφού πολλοί ζουν σε σκηνές. Βασικό αίτημα των προσφύγων ήταν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, επανέλαβε σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο FM 104,9» πως το υπουργείο κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποσυμφορηθεί η Σάμος.
«Εχουμε δει τις λεπτομέρειες που δυσκολεύουν τη δουλειά μας στη Σάμο. Παίρνουμε μέτρα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε αυτούς που δεν έχουν αντίστοιχο δικαίωμα να επιστραφούν».
Γράφει: Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.