Στο Εφετείο Λαμίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό η δίκη των αστυνομικών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία που πάγωσε την κοινή γνώμη και σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά, η υπόθεση δεν έχει κλείσει δικαστικά. Ο Κορκονέας είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και εκτίει την ποινή του, στις φυλακές Δομοκού. Έως σήμερα, δηλώνει αμετανόητος. Ο Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια και αποφυλακίστηκε το 2011 με όρους – μεταξύ άλλων να διαμένει στη Δράμα, από όπου κατάγεται. Οι δύο αστυνομικοί άσκησαν έφεση, όπως είχαν δικαίωμα, και δικάζονται σε δεύτερο βαθμό.
Η δίκη στο Εφετείο ξεκίνησε το 2016 και έως σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από 30 συνεδριάσεις. Δεν έχει ολοκληρωθεί, εξαιτίας σειράς αναβολών που ζήτησαν οι δύο πλευρές –συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτική αγωγή– κι επίσης εξαιτίας της απροθυμίας βασικών μαρτύρων να καταθέσουν. Ένας ακόμη λόγος καθυστέρησης είναι ότι το δικαστήριο δεν συνεδριάζει σε τακτικές ημερομηνίες, αλλά ανάλογα με το πρόγραμμα των δικηγόρων, γεγονός που έχει σχολιαστεί αρνητικά από τη σύνθεση. Δεν είναι συνηθισμένο μια δίκη στο Εφετείο για δολοφονία να βρίσκεται σε εξέλιξη δέκα χρόνια μετά την πράξη.
Στην τελευταία, προ ημερών, συνεδρίαση στη Λαμία διαβάστηκαν αναγνωστέα έγγραφα της δικογραφίας. Έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος καταθέσεων των μαρτύρων του κατηγορητηρίου και πρόκειται να ακολουθήσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης. Η επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 12 Δεκεμβρίου. Παράγοντες της δίκης εκτιμούν ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019.
Η δίκη στο Εφετείο της Λαμίας ξεκίνησε τυπικά στις 9 Νοεμβρίου 2016, υπό αυστηρά αστυνομικά μέτρα. Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε αναβληθεί δύο φορές. Ο Κορκονέας μετήχθη με κλούβα και χειροπέδες. Ο Σαραλιώτης πήγε μόνος του. Οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου ζήτησαν αναβολή, επικαλούμενοι τον πρόσφατο τότε θάνατο του πατέρα του θύματος και την αδυναμία της μητέρας του να εξεταστεί.
Η πρώτη συνεδρίαση έγινε στις 23 Δεκεμβρίου 2016. Σύμφωνα με την τυπική διαδικασία, ο πρόεδρος διάβασε την κατηγορία και ζήτησε ένα πρώτο σχόλιο από τους αστυνομικούς. Ο Κορκονέας δήλωσε αθώος και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν 15χρονο». Στο διάλειμμα της δίκης, ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας πήγε στο κρατητήριο και τον ρώτησε γιατί το είπε. Ο Κορκονέας φέρεται να απάντησε ότι «έτσι ένιωσε, μετά την οκτάχρονη ταλαιπωρία που υφίσταται» και ζήτησε από τον δικηγόρο να μη ζητήσει ούτε ο ίδιος συγγνώμη, γιατί το «θύμα δεν ήταν ένα συνηθισμένο 15χρονο, αλλά ήταν αντιεξουσιαστής». Ο Κούγιας παραιτήθηκε από την υπόθεση. Ωστόσο, ο ίδιος από την πρώτη στιγμή που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του αστυνομικού, είχε προσπαθήσει να παρουσιάσει τον Γρηγορόπουλο σχεδόν ως εξτρεμιστή.
Τον Απρίλιο του 2017, κατέθεσε στο Εφετείο η μητέρα του 15χρονου, Τζίνα Τσαλικιάν. Η ίδια επανάλαβε ότι η παρουσία του παιδιού της εκείνο το βράδυ στα Εξάρχεια ήταν συμπτωματική. Η οικογένεια ζήτησε εκ νέου την άρση απορρήτου των δύο τηλεφώνων των αστυνομικών τις κρίσιμες ώρες πριν και μετά τη δολοφονία. Όπως αποκαλύφθηκε, οι ίδιοι κινούνταν στην Αθήνα έχοντας κλειστό τον ασύρματο του περιπολικού. Η έρευνα στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο έγινε πολλές ώρες αργότερα, στο υπόγειο της ΓΑΔΑ.
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής έχουν ζητήσει, επίσης, να γίνει αυτοψία από το δικαστήριο στο σημείο της δολοφονίας στα Εξάρχεια. Η υπεράσπιση δεν είναι αρνητική, όμως ζητά η αυτοψία να γίνει την ίδια ώρα της δολοφονίας, δηλαδή στις 9 το βράδυ. Η πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα με το σχόλιο ότι «δεν κρίνεται απαραίτητο». Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνεται και εξετάστηκε το βίντεο με τις στιγμές των πυροβολισμών, που είχε τραβήξει από το μπαλκόνι της αυτόπτης μάρτυρας και το οποίο είχε προβληθεί μονταρισμένο από το τηλεοπτικό κανάλι Mega, δηλαδή με την προσθήκη ήχων από σπασίματα και επεισόδια.
«Σκόπευσε προς το μέρος των νεαρών»
Η δίκη σε πρώτο βαθμό των Κορκονέα και Σαραλιώτη έγινε στην Άμφισσα. Ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου του 2010 κι ενω βρισκόταν σε εξέλιξη, οι δύο είχαν αφεθεί ελεύθεροι για τέσσερις μήνες, μέχρι την τελική ετυμηγορία, εξαιτίας λήξης του 18μηνου προσωρινής κράτησης. Στη δικαστική αίθουσα, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση προκλήθηκε χάος, όταν ο τότε συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, ζήτησε την προβολή βίντεο από επεισόδια σε αγώνα πόλο στο Χαλάνδρι, λίγες ώρες πριν τη δολοφονία, υπονοώντας ότι σε αυτά είχε πάρει μέρος ο Γρηγορόπουλος. Στιγμές έντασης σημειώθηκαν πολλές φορές το επόμενο διάστημα, τόσο κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της μητέρας του 15χρονου μαθητή όσο και κρίσιμων μαρτύρων.
Στις 5 Αυγούστου 2010, ο εισαγγελέας της έδρας είπε στην αγόρευσή του: «Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πυροβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλλα και πυροβόλησε δύο φορές». Ο ίδιος, επικαλούμενος καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, κατέληξε στο συμπέρασμα πως και οι δύο κατηγορούμενοι σκόπιμα ψευδόμενοι «αναβάθμισαν την ένταση της επίθεσης που δέχθηκαν με το περιπολικό».
Έπειτα από 84 συνεδριάσεις, η απόφαση ανακοινώθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2010. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Κορκονέα κατά πλειοψηφία 4-3 σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και κατά πλειοψηφία 6-1 σε κάθειρξη δέκα ετών, τον συνάδελφό του ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη για συνέργεια στην παραπάνω πράξη.
Την Άνοιξη του 2011 δημοσιεύτηκε το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης. Σε αυτή διαβάζουμε: «Οι κατηγορούμενοι διατείνονται ότι δέχθηκαν σφοδρή επίθεση με τσίγκινα τασάκια, μάρμαρα, πέτρες, λοστούς και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ, πλην όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από κανένα αποδεικτικό στοιχείο, αντιθέτως διαψεύσθηκε και καταρρίφθηκε από τις καταθέσεις των μαρτύρων [...] Το μόνο που γίνεται δεκτό είναι ότι σε βάρος των αστυνομικών εκτοξεύθηκε αποκλειστικά και μόνο ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό, το οποίο προερχόταν από άτομο που βρισκόταν πίσω από τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο».
Στην απόφαση αναφέρεται, επίσης, ότι ο Κορκονέας «σκόπευσε προς το μέρος των νεαρών ατόμων» και πυροβόλησε δύο φορές, ενώ περιγράφεται λεπτομερώς ότι η μία βολίδα χτύπησε σε διακοσμητική τσιμεντένια μπάλα του οδοστρώματος και πέτυχε τον 15χρονο στο στήθος. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο. Η εικόνα που σχημάτισαν οι δικαστές για τον Κορκονέα αποδίδεται και σε ένα απόσπασμα της απόφασης, που αναφέρεται στη στάση του, αμέσως μετά. Πιο ειδικά, σημειώνουν: «Περαιτέρω, αποδείχθηκε και η απαθής και αδιάφορη στάση του κατηγορουμένου απέναντι στο έννομο αγαθό της ζωής και από το γεγονός ότι μολονότι αντιλήφθηκε, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, την πτώση του θύματος, ωστόσο αυτός σκεπτόταν τη διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που θα ακολουθούσε, λόγω ακριβώς της χρήσης του όπλου (βλ. την απολογία του "σκεφτόμουν τι θα ακολουθούσε, ολόκληρη διαδικασία με ΕΔΕ λόγω της χρήσης του όπλου. Την ΕΔΕ σκέφτηκα μετά τον πυροβολισμό)"».
Οι δικαστές, τέλος, φαίνεται να μην είχαν καμία αμφιβολία για τη στάση του Σαραλιώτη: «Η συνοδοιπορία των κατηγορουμένων χαρακτηρίζεται από συναδελφικό κλίμα και καθόλου από αντιπαράθεση μεταξύ τους, με την έννοια ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος όχι μόνο δεν επικρίνει τον πρώτο ούτε απλώς τον ρωτάει γιατί πυροβόλησε, διότι είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ταυτίζεται με την ενέργεια αυτή, την οποία ενδόμυχα επιθυμούσε και ο ίδιος, αφού δεν ενήργησε καθ' όλη τη διάρκεια του επεισοδίου κατευναστικά, αλλά πυροδότησε την ένταση με τη χρήση χειροβομβίδας κρότου-λάμψης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.