3.11.18

Οι ξενιτεμένοι που τους «κατάπιε» η γη

«Οι Αγνοούμενοι» (The Missing) τιτλοφορείται η εκτενέστατη έρευνα του Associated Press για τον ασύλληπτο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης την τελευταία τετραετία και σχεδόν σίγουρα είναι νεκροί. Από το 2014, σε παγκόσμια κλίμακα, οι άνθρωποι των οποίων τα ίχνη χάθηκαν για πάντα σε ξηρά και θάλασσα ανέρχονται σε τουλάχιστον 56.800, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Πολύ πιθανό δηλαδή να είναι ακόμα περισσότεροι, παρότι το σοκαριστικό αυτό νούμερο είναι σχεδόν διπλάσιο από τον επίσημο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος την 1η Οκτωβρίου ανακοίνωσε πως, από την πρώτη ανάλογη καταμέτρηση έως τώρα, οι -ξενιτεμένοι λόγω βίας, πείνας και φτώχειας- νεκροί και αγνοούμενοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 28.500.
Η ανατριχιαστική διαφορά των επιπλέον 28.300 χαμένων ψυχών προκύπτει βάσει ενδελεχούς αναζήτησης και συγκέντρωσης από το A.P. δεδομένων και πληροφοριών, με πηγές διεθνείς οργανώσεις, εγκληματολογικές υπηρεσίες και αρχεία καταγραφής θανάτων, τα οποία συνδύασε με στοιχεία από χιλιάδες συνεντεύξεις με πρόσφυγες, μετανάστες και οικείους τους, που στοιχειώνονται από την αγωνία για την «τύχη» των «εξαφανισμένων».
Η ατέρμονη τραγωδία -ελάχιστα ορατή σε άλλες ηπείρους εκτός Ευρώπης- αφορά «έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που πνίγηκαν, πέθαναν σε ερήμους ή έγιναν βορά διακινητών», αναφέρει το A.P. Ο ΔΟΜ εκτιμά πως περισσότεροι από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χαθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο, αν και ουδείς γνωρίζει πόσοι στ’ αλήθεια έχουν πνιγεί στα νερά της. Πώς να καταμετρηθούν επίσης οι πεθαμένοι που καταπίνουν η Σαχάρα στην Αφρική (πιθανότατα περισσότεροι από εκείνους της Μεσογείου), οι έρημοι στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού ή στην Ασία, όπου εκδηλώνονται τα μαζικότερα κύματα μετανάστευσης παγκοσμίως;
Στην «καλύτερη» περίπτωση, «ανώνυμα πτώματα γεμίζουν νεκροταφεία σε όλη την υφήλιο», επισημαίνει το πρακτορείο. «Συνήθως, κανείς δεν ασχολείται μαζί τους. Στοιχειωδώς υπολογίσιμοι στη διάρκεια της ζωής τους, οι άνθρωποι αυτοί δεν καταγράφονται καν στον θάνατό τους, σαν να μην έζησαν ποτέ»...
Γράφει:Βίκυ Καπετανοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.