3.12.17

«Κακοποίηση» των εννέα συλληφθέντων καταγγέλλουν οι συνήγοροί τους

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των εννέα Κούρδων και Τούρκων που συνελήφθησαν την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, εξέδωσαν δελτίο τύπου-καταγγελία, για την «υπόθεση η οποία απασχόλησε με επίταση τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις μέρες που προηγήθηκαν», αναφέροντας:

"Οι 9 οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα 30 ώρες μετά τη σύλληψή τους παρουσιάζοντας σημάδια άγριας κακοποίησης, φέροντας εμφανή τραύματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στην περιοχή των ματιών (επικίνδυνες σωματικές βλάβες) άλλοι στα πόδια και στο σώμα, ενώ ο γηραιότερος μεταξύ αυτών (65 ετών) έφερε επιπλέον ράμματα στο κεφάλι.
Για την εμφανή αυτή κακοποίηση, η οποία έγινε χωρίς να επικαλείται η αστυνομική δύναμη αντίσταση κατά την σύλληψη, όπως συνηθίζει να πράττει, όταν είναι υπόλογη για τον τραυματισμό συλληφθέντων (βασανισμός κατά τον ποινικό κώδικα), προκύπτει από την δικογραφία ότι οδηγήθηκαν με το ΕΚΑΒ, οι 3 εξ αυτών τουλάχιστον, σε νοσοκομεία ( στο Γ. Κ. Νίκαιας, το Γ.Κ. Γ.Γενηματά και στο Σισμανόγλειο) για την παροχή πρώτων βοηθειών και συρραφή τραυμάτων, ενώ δόθηκε εντολή για ιατροδικαστική εξέταση για την οποία όμως δεν προκύπτει να οδηγήθηκαν σε ιατροδικαστή , όπως επεβάλλετο.
Την εμφανή κακοποίηση αγνόησαν τόσο η εισαγγελική όσο και η ανακριτική αρχή ενώπιον των οποίων εμφανίστηκαν, πάρα την επισήμανση των συνηγόρων, θεωρώντας ότι δεν τους αφορά, ενώ η ηγεσία του υπεύθυνου Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δια στόματος κ. Τόσκα, υιοθέτησε με ευκολία την εκδοχή των αστυνομικών αρχών, ότι οι συλληφθέντες αυτοτραυματίστηκαν!!! (συνήθης ομοίως αιτιολογία την τελευταία περίοδο), αντί να διατάξει την νόμιμη ΕΔΕ.
Όπως προκύπτει ακόμη από την δικογραφία η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ξημερώματα με κινηματογραφικό τρόπο και με χρήση πολιορκητικών κριών για την βίαιη θραύση της πόρτας των κατοικιών τους, παρότι στις δυο εκ των τριών τουλάχιστον περιπτώσεις δεν προβλήθηκε καμία άρνηση προς τις αρχές για την είσοδο τους στις κατοικίες, τα ευρήματα των οποίων είναι, όπως προκύπτει από την δικογραφία χαμηλού ενδιαφέροντος.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Αντιτρομοκρατική όπου επί 26 ώρες δεν τους επετράπη η επικοινωνία με συνήγορο, ούτε και επιτράπηκε στους συνηγόρους η οποιαδήποτε επικοινωνία είτε ενημέρωση για όλο αυτό το διάστημα.
Κατά την προσαγωγή τους στην Εισαγγελία, παρέμειναν δέσμιοι πισθάγκωνα επί ώρες, ακόμη και ενώπιον της Εισαγγελέως , που διέταξε την διατήρηση των χειροπεδών, δεν τους επιτράπηκε να λυθούν ούτε για να πιουν νερό και στις διαμαρτυρίες τους, δέχθηκαν, παρότι δέσμιοι, επίθεση και κτυπήματα από τους άνδρες των ΕΚΑΜ, που ανακόπηκε μόνον μετά την έντονη διαμαρτυρία των συνηγόρων.
Τέλος, η δημοσιοποίηση των στοιχείων των συλληφθέντων που είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες είτε αιτούντες άσυλο, που ακολούθησε την θεματική δημοσιότητα που δόθηκε στην σύλληψη, συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς και εσωτερικού προστατευτικού πλαισίου των προσφύγων τα στοιχεία των οποίων δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούνται προς τις αρχές χωρών όπου κινδυνεύουν, όπως η Τουρκία, πολύ περισσότερο όταν η χώρα αυτή είναι υπόλογη για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για βασανιστήρια. Και αυτό δεν αίρεται φυσικά από την πρωτοφανή θέση της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, μέσα από τους κυριάρχους θεσμούς της.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν παραβιάσεις του δικαίου αλλα και σοβαρή προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας, για τα οποία είναι υπόλογοι όλοι οι υπεύθυνοι.
Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2017 ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ
Αλέκα Ζορμπαλά & Ιωάννα Κούρτοβικ"

Πηγη:http://www.efsyn.gr/arthro/paraviaseis-toy-dikaioy-kataggelloyn-oi-synigoroi-ton-ennea-syllifthenton 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.