28.11.17

Περίπτωση Μανωλάδας πίσω από τη δολοφονία Αφγανού στη Λέσβο

Στοιχεία που θυμίζουν την περίπτωση της Μανωλάδας έχει η υπόθεση δολοφονίας 29χρονου Αφγανού από ομοεθνείς του στα Πάμφιλα της Λέσβου. Η αστυνομία έχει συλλάβει έξι υπόπτους, ενώ από τις έρευνες προκύπτουν στοιχεία εκμετάλλευσης προσφύγων για αγροτικές εργασίες.

Η συμπλοκή μεταξύ Αφγανών έγινε το απόγευμα της Κυριακής στο χωριό Πάμφιλα της Λέσβου και από το επεισόδιο έχασε τη ζωή του ο 29χρονος, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.
Το θύμα, το οποίο έφερε τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο στο στήθος, είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί  έπειτα από καταδίκη του για παράνομη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων έναντι αμοιβής το καλοκαίρι του 2015.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο νεκρός λειτουργούσε, μετά την αποφυλάκισή του, ως «μεσάζων» και «ενοικίαζε» ομοεθνείς του σε ντόπιους για να πραγματοποιήσουν αγροτικές εργασίες.
Πίσω, όμως, από τη δολοφονία κρύβεται μια ιστορία εκμετάλλευσης, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους «νοίκιαζε» ο 29χρονος, δούλευαν στα χωράφια αγροτών (συνήθως μη επαγγελματιών) με πενιχρές απολαβές, ενώ στοιβάζονταν σε αποθήκες και σπίτια κοντά στα χωράφια όπου έμεναν για όσο καιρό πραγματοποιούσαν αγροτικές εργασίες. Παράλληλα, το θύμα φέρεται να κρατούσε ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους για τα... έξοδα διαμονής.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονταν από το κέντρο κράτησης της Μόριας, ενώ οι οικονομικές διαφορές με τον «μεσάζοντα» εκτιμάται ότι είναι η αιτία που όπλισε το χέρι των δολοφόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.