13.10.17

Ο Τραμπ «χτύπησε» ξανά το Obamacare

Νέο «χτύπημα» επεφύλασσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης της προεδρίας Ομπάμα, το οποίο επιθυμεί διακαώς να ξηλώσει, κάτι που αποτελεί και μία από τις εμβληματικές προεκλογικές υποσχέσεις του.
Οι ζωτικές πληρωμές προς τις ασφαλιστικές εταιρείες που στηρίζουν το Obamacare θα σταματήσουν γιατί είναι «παράνομες», όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες κοινοβουλευτικών των Δημοκρατικών.
Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, βάσει μιας γνωμοδότησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, «το υπουργείο Υγείας κατέληξε στο ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις του προϋπολογισμού για τις πληρωμές της συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών βάσει του Obamacare».
«Υπό το φως αυτής της ανάλυσης, η κυβέρνηση δεν μπορεί νομίμως να προχωρήσει στην πληρωμή της συμμετοχής» των ασφαλιστικών εταιρειών στην αγορά φαρμάκων από Αμερικανούς με χαμηλότερα εισοδήματα που εξασφάλισαν περίθαλψη.
Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «παράνομες πληρωμές αποτελούν άλλο ένα παράδειγμα του πώς η προηγούμενη κυβέρνηση “κακοποίησε” δολάρια φορολογουμένων και περιέγραψε το νόμο για να στηρίξει ένα σπασμένο σύστημα».
Η απόφαση αυτή υπολογίζεται ότι θα αναστείλει τη μηνιαία καταβολή αυτών των πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου στις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες καλύπτουν δικαιούχου bamacare, που ανέρχονται συνολικά στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2017.

Προειδοποιούν με προσφυγές

Άμεση ήταν η αντίδραση από Δημοκρατικούς με τους δύο ηγέτες τους, τον Τσακ Σούμερ και την Νάνσι Πελόσι να καταγγείλουν σε κοινή τους δήλωση την παραπάνω κίνηση του Λευκού Οίκου και να απειλούν ότι θα προσφύγουν δικαστικά για να τη σταματήσουν.
Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια δήλωσε διατεθειμένος να μηνύσει την κυβέρνηση Τραμπ για την προστασία των επιδοτήσεων, ενώ γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης διαμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει στον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά τις οικογένειες της πόλη του ως πολιτικά πιόνια στην επικίνδυνη και κομματική εκστρατεία του.
Η νέα επίθεση έρχεται να ρίξει «βόμβα» στα θεμέλια των ασφαλιστικών δομών που δημιουργήθηκαν στο Obamacare, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μια μελέτη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου πριν δύο μήνες πρότεινε ότι ο τερματισμός των πληρωμών θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση κατά 20% του μέσου κόστους, καθώς και στην επιδείνωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος με σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια.
Είχε προηγηθεί η έκδοση μιας εκτελεστικής εντολής, η οποία φέρεται να εξασθενεί μονομερώς το σύστημα και ανοίγει την πόρτα σε χαμηλότερη ασφάλιση και εκτιμάται, σύμφωνα με ειδικούς, ότι θα οδηγήσει σε ακριβότερο κόστος για τους ασθενείς.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ χαιρέτισε  τις αλλαγές του ως ένα βήμα που «δεν θα κοστίσει στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ουσιαστικά τίποτα και οι άνθρωποι θα έχουν μεγάλη, μεγάλη υγειονομική περίθαλψη. Και όταν λέω ανθρώπους, εννοώ εκατομμύρια».
Η αμερικανική διοίκηση έχει λάβει κι άλλα «μέτρα» για να εκτροχιάσει το Obamacare, όπως η μείωση της περιόδου εγγραφής για ασφάλιση κατά το ήμισυ, με το κλείσιμο της ιστοσελίδας, που χρησιμοποιούν οι πολίτες για να εγγραφούν στο σύστημα, για τη συντήρηση, περικοπή της χρηματοδότησης επανειλημμένες απειλές για διακοπή των επιδοτήσεων σε ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν τους φτωχούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.