13.10.17

Bukaneros- Πάντα αντιφασίστες, πάντα στο πλευρό των εργαζομένων και των λαών

Του Νίκου Κοκκάλη
Η 12η Οκτωβρίου είναι εθνική γιορτή στην Ισπανία. Είναι η ημέρα που ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκίνησε από την Ισπανία για την κατάκτηση των Ινδιών. Και είναι και η ημέρα που ξεκίνησε η κατάκτηση της Λατινικής Αμερικής, η οποία έφερε στους ιθαγενικούς πληθυσμούς μόνο αρρώστιες, καταπίεση, σφαγές, και τον αφανισμό ολόκληρων πολιτισμών, όπως οι Ινκας.
Παρ'όλα αυτά η ημέρα γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια από το Ισπανικό Κράτος, ως η μέρα της Ισπανοσύνης. Η χτεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από τραμπουκισμούς και επεισόδια που έκαναν Ισπανοί εθνικιστές στο κέντρο της Βαρκελώνης....

Αυτή ήταν η μία πλευρά. Γιατί υπάρχει και η άλλη. Σε ένα εργατικό προάστιο της Μαδρίτης, στις Vallecas, είναι η έδρα της Rayo Vallecano, μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που δεν είναι τόσο γνωστή για τις ποδοσφαιρικές της επιτυχίες, όσο για τα κατορθώματα των οπαδών της, των Bukaneros. Μιλάμε για οπαδούς που πίεσαν την ομάδα να διώξει Ουκρανό ποδοσφαιριστή που είχε φωτογραφηθεί (με το χαμόγελο στα χείλη), με μέλη της, φασιστικής, ταξιαρχίας του Αζώφ. Για τους ίδιους οπαδούς, που έψησαν την ομάδα να προσφέρει ένα διαμέρισμα σε μια ηλικιωμένη από την γειτονιά, που μόλις της είχε γίνει έξωση. Που εδώ και χρόνια δίνουν δυναμικά το παρών σε αγώνες ενάντια στην καταστολή, τον φασισμό, τον ρατσισμό και τις εξώσεις, που συμμετέχουν σε όλους τους εργατικούς αγώνες.

Εχτές, οι Bukaneros, για μια ακόμη φορά αποφάσισαν να μιλήσουν, σχολιάζοντας με τον γνωστό τους τρόπο, την κατάσταση στην Ισπανία. Το πανό γράφει:
"Διαφθορά, Ανεργία,Εξώσεις, Καταστολή....Γιατί να είμαστε περήφανοι; 12 Οκτωβρίου, κανένας λόγος για να γιορτάζουμε."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.