6.10.17

Νεούς Καταλά: Δυο Φωτογραφίες, μια ιστορία

Η Νεούς Καταλά ψηφίζει στο δημοψήφισμα
 για την Ανεξαρτησία της Καταλωνίας, την περασμένη
Κυριακή
Η Νεούς Καταλά το 1944 στο Ραβενσμπρουκ
Μερικές φορές, υπάρχουν άνθρωποι που το σθένος και η εμπειρία τους σε κάνουν να νιώθεις πολύ, μα πολύ μικρός ή μικρή μπροστά τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η υπεραιωνόβια, πλέον, Νεούς Καταλά.
Γεννημένη στην Καταλονία στις 6 Οκτώβρη του 1915, η Νεούς Καταλά παίρνει δίπλωμα νοσηλευτικής εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου, το 1937. Από το 1937 έως το 1939 υπηρετεί ως νοσοκόμα στην Βαρκελώνη. Το 1939, μετά την κατάρρευση του Μετώπου, παίρνει υπό την προστασία της 180 ορφανά, τα επονομαζόμενα Μωρά του Νεγκρίν, που έμεναν στο ορφανοτροφείο που δούλευε, και τα οδηγεί (διασχίζοντας μαζί τους τα Πυρηναία), στην Γαλλία. 
Αλλά και εκεί δεν μένει άπραγη. Με την κατάληψη της Γαλλίας από τους Ναζί, η Καταλά και ο σύζυγος της, όπως και χιλιάδες δημοκρατικοί πρόσφυγες του Ισπανικού εμφυλίου, εντάσσεται στην Γαλλική Αντίσταση. Το 1943, συλλαμβάνεται από τους Ναζί μετά από προδοσία. Φυλακίζεται κατ' αρχήν στην Λιμόζ, όπου βασανίζεται, και μετά μεταφέρεται στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Ραβενσμπρουκ, όπου την υποχρεώνουν να κατασκευάζει σφαίρες. 
Δεν το βάζει κάτω, όμως, και μαζί με μια ομάδα γυναικών κρατουμένων, με την ονομασία "Κομάντο των Τεμπέληδων", οργανώνουν το σαμποτάζ της παραγωγής, παράγοντας πάνω από 10 εκατομμύρια ελαττωματικές σφαίρες, και καταστρέφοντας αμέτρητα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή. 
Με την απελευθέρωση του Ράβενσμπρουκ επιστρέφει στην Γαλλία, από όπου συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στο καθεστώς του Φράνκο, ως μέλος του ΚΚ Καταλανίας, και στην συνέχεια της Ενωμένης και Εναλλακτικής Αριστεράς (EUiA- η Ενωμένη Αριστερά στην Καταλονία). 
Επιστρέφει στην Ισπανία μετά τον θάνατο του Φράνκο. Η Νεούς Καταλά, είναι γνωστή στην Ισπανία ως μία από τους ελάχιστους Δημοκρατικούς που επέζησαν των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί. Την περασμένη Κυριακή, ξαναβρέθηκε στην δημοσιότητα. Μια εβδομάδα πριν γιορτάσει τα εκατοστά δεύτερα γενέθλια της, αψήφησε την καταστολή του Ραχόυ και του Ισπανικού Κράτους, και ψήφισε στο δημοψήφισμα για την Ανεξαρτησία της Καταλανίας......

Οι φωτογραφίες αλιεύτηκαν από το προφίλ της Esther Mena στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.