6.10.17

Σουηδία: 20.000 αντιφασίστες μπλοκάρουν ναζιστική συγκέντρωση

Γραφουν οι Ελιν Γκάουφιν και Κρίστοφερ Λουντμπεργκ
Όσα συνέβησαν στη πόλη Γκέτεμποργκ της Σουηδίας στις 30/9 αποτελούν ένα ορόσημο στην ιστορία της αντιφασιστικής πάλης στη χώρα. Μετά από εβδομάδες απειλών από τους Νεοναζί του «Σκανδιναβικού Κινήματος Αντίστασης» η κατάληξη ήταν να μην μπορέσουν καν να φτάσουν στο σημείο που είχαν προαναγγείλει τη συγκέντρωση τους. Αντί γι’ αυτό, περικυκλώθηκαν για ώρες από αντιφασίστες διαδηλωτές και τελικά έφυγαν κακήν-κακώς από την πόλη, αφήνοντας πίσω τους και 35 συλληφθέντες Νεοναζί!

Τις μέρες και τις ώρες που προηγήθηκαν της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, τα ΜΜΕ ενήργησαν ξεδιάντροπα σε συνεργασία με την αστυνομία εναντίον των «αριστερών εξτρεμιστών», όπως μας αποκαλούσαν, προκειμένου να τρομάξουν όσους ήθελαν να διαδηλώσουν ενάντια στους φασίστες. Φιλελεύθεροι και δεξιοί σχολιαστές έκαναν ατέλειωτες ομιλίες υπέρ του «δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης» των Ναζί, χαρακτηρίζοντας τις αντιναζιστικές διαδηλώσεις σαν αντιπαραγωγικές.

Οι αντιφασίστες καταλαμβάνουν τους δρόμους
Την ημέρα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, περίπου 20.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους σε 12 διαφορετικά σημεία της πόλης. Περίπου στη 1 το μεσημέρι, οι διαδηλωτές άρχισαν να προσεγγίζουν τους δρόμους από τους οποίους θα πορεύονταν οι Ναζί. Όταν μάθαμε ότι είχαν κολλήσει κοντά στο λούνα παρκ της περιοχής Λάιζεμπεργκ, το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης» πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει διαδήλωση από το Χέντεν όπου βρισκόταν ο κύριος όγκος των δυνάμεων μας, προς το Λάιζεμπεργκ. Στη διαδήλωση μαζί μας βρέθηκαν αρχικά κάποιες εκατοντάδες διαδηλωτές, που στη συνέχεια έγιναν χιλιάδες.

Όταν φτάσαμε στο σημείο είδαμε ναζιστικές σημαίες πίσω από τα μπλόκα της αστυνομίας. Η βία προήλθε από την αστυνομία, η οποία προσπάθησε να μας απωθήσει, ακόμη και με την χρήση αλόγων. Παρά την άσκηση βίας από τη μεριά της αστυνομίας, υπήρξαν πολύ λίγοι αντιφασίστες που επέλεξαν να απαντήσουν ρίχνοντας αντικείμενα. Μετέπειτα αποκαλύφτηκε ότι ανάμεσα σε αυτούς που πέταγαν πέτρες και καπνογόνα ήταν και ακροδεξιοί προβοκάτορες που διείσδυσαν στη διαδήλωση προκειμένου να προκαλέσουν χάος.

Η μαζική κινητοποίηση δημιούργησε τέτοια πίεση, που η αστυνομία αναγκάστηκε να μπλοκάρει την πορεία των Ναζί.

Η έκταση της απογοήτευσης στις γραμμές των Ναζί φαίνεται ήδη από τις διαφωνίες μεταξύ τους, που αντανακλούνται ακόμη και στο σάιτ του «Σκανδιναβικού Κινήματος Αντίστασης» μετά από αυτή την αποτυχία. Οι Ναζί είναι βαθιά απογοητευμένοι από το γεγονός ότι ήταν πολύ λίγοι – λιγότεροι από 500. Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν, ισχυρίζονταν πως αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη ναζιστική συγκέντρωση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή η νίκη μπορεί να έχει μια μεγάλη επίδραση στη συνείδηση της κοινωνίας και του αντιφασιστικού κινήματος.

Η εκστρατεία του «Σοσιαλιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης»
Για το Σοσιαλιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης αυτή ήταν μια μεγάλη εκστρατεία. Για πολλά χρόνια βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην προσπάθεια των Ναζί να αποκτήσουν ρίζες στο Γκέτεμποργκ. Έχουμε οργανώσει πολλές φορές στο παρελθόν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και αντισυγκεντρώσεις ενάντια στους Ναζί, ενώ πολλές φορές, μέλη μας έχουν δεχτεί επιθέσεις από φασίστες.

Μαζί με την νεολαιίστικη κίνηση «Φοιτητές ενάντια στο ρατσισμό» (που δημιουργήθηκε από το Σοσ. Κόμμα Δικαιοσύνης) οργανώσαμε μια μαζική εκστρατεία τις βδομάδες που προηγήθηκαν για να εμποδίσουμε την πορεία των Ναζί. Εξηγούσαμε παράλληλα ότι δεν αρκεί να οργανωνόμαστε ενάντια στους Ναζί, αλλά πρέπει να στραφούμε και απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας και της ανεργίας που δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις ιδέες τους. Το να σταματάς τους Ναζί από το να διαδηλώνουν, αποτελεί στοιχειώδη αυτοάμυνα, αλλά πρέπει επίσης να παλέψουμε για μια σοσιαλιστική πολιτική εναλλακτική. Τα καπιταλιστικά κόμματα δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν το ρατσισμό και το φασισμό. Είναι οι πολιτικές τους που δημιουργούν τη βάση γι’ αυτές τις δυνάμεις.

Συνεπώς, βρισκόμαστε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον φιλελεύθερο αντιρατσισμό, ο οποίος περιορίζεται στην ηθική καταδίκη αυτών των ιδεών και συμπεριφορών, αλλά αγνοεί τις ταξικές συνθήκες. Δείχνουν σαν υπεύθυνους για το ρατσισμό την ηλιθιότητα και την άγνοια, προκειμένου να αποφύγουν τον πραγματικό διάλογο, τον αγώνα και τις μαζικές διαδηλώσεις από τα κάτω.

Ο αντιφασισμός δεν έχει να κάνει με τη βία, η δύναμη μας βρίσκεται στους αριθμούς μας. Αλλά έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που απαιτείται για την αυτοάμυνα μας. Αντιπαλεύουμε τη βία του κράτους ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και τον δομικό ρατσισμό που πλήττει τις μειονότητες. Παλεύουμε ενάντια στη βία στους δρόμους και τις ρατσιστικές επιθέσεις των φασιστών. Δεν εμπιστευόμαστε την αστυνομία και τις κρατικές υπηρεσίες να το κάνουν αντί για εμάς, αφού έχουν δείξει επανειλημμένα ότι βρίσκονται στην άλλη πλευρά.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τις αντιρατσιστικές και κοινωνικές οργανώσεις να οργανώσουν αποτελεσματική περιφρούρηση των δραστηριοτήτων και των διαδηλώσεων τους.

Απορρίπτουμε τις μεθόδους των απρόκλητων βίαιων επιθέσεων μικρών ομάδων ή ατόμων, οι οποίες στρέφονται ενάντια στον σκοπό μας, δυσφημίζουν το αντιφασιστικό κίνημα και δίνουν στο κράτος τη δικαιολογία να μας επιτεθεί.

Τώρα, μετά από αυτή τη μεγάλη επιτυχία, πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα τις δυνάμεις μας. Οι Ναζί θα μείνουν αποσβολωμένοι για λίγο. Όμως οι πολιτικές των κομμάτων του κατεστημένου που τους έχουν δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν θα συνεχιστούν και πρέπει να παλέψουμε εναντίον τους.

Στο Γκέτεμποργκ στοχεύουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε ομάδες αντιφασιστικής δράσης. Θέλουμε να χτίσουμε ένα νέο δημοκρατικό δίκτυο ενάντια στον ρατσισμό και το ναζισμό στο Γκέτεμποργκ και πανεθνικά, οικοδομώντας ταυτόχρονα τις δυνάμεις του σοσιαλισμού.


Πηγη:http://net.xekinima.org/souidia-20-000-antifasistes-mplokaroun-na/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.