24.10.17

Μπάμπις: Ένας «αυτοδημιούργητος» με «ξένα κόλλυβα» και ακροδεξιά ρητορική

Tον συγκρίνουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και τον Μπερλουσκόνι. Όχι μόνο του πλούτου και της προέλευσής του από τον κόσμο των επιχειρήσεων, αλλά και λόγω των ακροδεξιών του απόψεων. Συμπεριλαμβανομένης και της αποστροφής του στους πρόσφυγες. Ο 63χρονος δισεκατομμυριούχος νικητής των τσέχικων εκλογών, Αντρέι Μπάμπις, έχει, σύμφωνα με το «france24», «τις Βρυξέλλες στα δάχτυλά του»…


Το περασμένο Σάββατο το κόμμα του οποίου ηγείται ο Μπάμπις, με τον κουραστικά γραφικό τίτλο της τυπικής ακροδεξιάς «φιλολογίας», «Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών» (ΑΝΟ), αναδείχθηκε πρώτο με 29,6% των ψήφων, αποσπώντας 78 βουλευτικές έδρες σε σύνολο 200 εδρών. Αν και δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία και τώρα θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ωστόσο, η μετατόπιση του τσέχικου εκλογικού σώματος προς την ακροδεξιά είναι σαφής. «Είναι τεράστια επιτυχία» δήλωσε περιχαρής ο Μπάμπις μπροστά σε πλήθος οπαδών του και δημοσιογράφων.


Με την νοσηρή ακροδεξιά «ρομφαία» της «κάθαρσης»
Ο Μπάμπις είναι ο δεύτερος πλουσιότερος στην χώρα με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία που αγγίζει τα 3,48 δισεκατομμύρια ευρώ. Μπήκε στην τσεχική πολιτική πριν από πέντε χρόνια όταν ίδρυσε το κόμμα «ΑΝΟ» με την κλασική ακροδεξιά «ρομφαία» της «κάθαρσης», «για την καταπολέμηση της διαφθοράς και άλλων δεινών στο πολιτικό σύστημα της χώρας».

Διατεθειμένος να καθοδηγήσει την χώρα όπως τις επιχειρήσεις του - η αυτοκρατορία του περιλαμβάνει 230 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων δύο σημαντικές εφημερίδες, έναν ραδιοφωνικό σταθμό και ένα τηλεοπτικό δίκτυο - ο Μπάμπις ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός υπό τον απερχόμενο Σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Μαΐου 2017.

Αν και η Τσεχία σήμερα απολαμβάνει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, μόλις 3,8%, και μια οικονομία που αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη κατά 3,6% φέτος, η πλατφόρμα του Μπάμπις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της μετανάστευσης και οι υποσχέσεις για μείωση των φόρων οδήγησαν μια απότομη αύξηση της δημοτικότητάς του. Χαρακτηρίστηκε «ευρωσκεπτικιστής», αντιτάσσεται σθεναρά στην ένταξη της Τσεχίας στην Ευρωζώνη και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι προσπαθεί να περιορίσει την εθνική κυριαρχία της χώρας επιβάλλοντας κανόνες σε επίπεδο ΕΕ, όπως οι ευρωπαϊκές ποσοστώσεις μετανάστευσης.

Αν και ο Μπάμπις επιμένει ότι σε καμία περίπτωση δεν σχεδιάζει ένα «Czexit», δήλωσε ότι η ΕΕ «πρέπει να προβληματιστεί, να σκεφτεί, γιατί η Βρετανία επέλεξε να την αφήσει και να σταματήσει να μιλά για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων».

Πιο αξιοσημείωτο, για τους πολιτικούς αναλυτές, είναι το γεγονός, ότι η εκλογική νίκη του δισεκατομμυριούχου πολιτικών, έρχεται παρά το γεγονός ότι εμπλέκεται σε ένα σωρό σκάνδαλα. Τον Μάιο αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών μετά από κατηγορίες ότι απέφυγε να φορολογηθεί, ενώ, νωρίτερα αυτό τον μήνα κατηγορήθηκε ως ύποπτος απάτης ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, από επιδοτήσεις της ΕΕ πριν από μια δεκαετία, για τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου και ενός συνεδριακού κέντρου. Ο ίδιος αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο Μπάμπις χαρακτηρίζεται από τους αντιπάλους του ως απειλή για την δημοκρατία εξαιτίας της εξουσίας και της επιρροής που απορρέει από τα τεράστια επιχειρηματικά του συμφέροντα και τις επενδύσεις στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία λένε ότι έχει χρησιμοποιήσει για να προσπαθήσει να καταστείλει την κριτική εναντίον του.

Όσον αφορά στην θέση του έναντι της Ρωσίας, ο Μπάμπις, όχι μόνο αντιτίθεται στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της, αλλά θέλει να προωθήσει ακόμη περισσότερο το εμπόριο με τη Μόσχα.

Πάντως εμφανίζεται να ενοχλημένος από την σύγκριση με τον Τραμπ. Λέει ότι αν και μπορεί να μοιράζονται τις ίδιες απόψεις σχετικά με μια σειρά πολιτικών, είναι πολύ καλύτερος επιχειρηματίας από τον Αμερικανό ηγέτη.

Αντίθετα, προτιμά να συγκριθεί με τον Αμερικανικό δισεκατομμυριούχο Γουόρεν Μπάφετ, λέγοντας, ότι σε αντίθεση με τον Τραμπ, δεν έχει χρεοκοπήσει ποτέ, δεν συνεργάζεται με τη μαφία και δεν έχει εξωσυζυγικές περιπέτειες.

Επίσης, περιφέρει υπερηφάνως το προσωπικό του αφήγημα του «αυτοδημιούργητου», ισχυριζόμενος ότι δημιούργησε τη δική του ισχυρή επιχειρηματική αυτοκρατορία «εκ του μηδενός». «Εργάστηκα από την ηλικία των 15 ετών, μοίρασα γάλα, ξεφόρτωσα κιβώτια στο σταθμό, έκανα διακοσμήσεις, έχτισα εξοχικά, όλα για να κερδίζω χρήματα» λέει συνεχώς.

Πάντως, αν μη τι άλλο, τα παιδικά του χρόνια θα τα ζήλευαν πολλά παιδιά, όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά σε όλο τον κόσμο. Ο Μπάμπις γεννήθηκε στη Μπρατισλάβα, στην πρώην ενιαία Τσεχοσλοβακία, το 1954, άρα είναι σλοβάκικης καταγωγής. Ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης και κομμουνιστής, ο άνθρωπος που ο Μπάμπις ισχυρίζεται, σε ένα ακόμη προσωπικό αφήγημα που μένει να τεκμηριωθεί, ότι «συν-δημιούργησε το εξωτερικό εμπόριο στην Σλοβακία».

Λόγω της φύσης της δουλειάς του πατέρα του, ο Μπάμπις πέρασε μεγάλο μέρος της νιότης του στο εξωτερικό, παρακολουθώντας το δημοτικό σχολείο στην Γαλλία και το γυμνάσιο στην Ελβετία. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Μπρατισλάβα, όπου απέκτησε πτυχίο οικονομικών. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του εργάστηκε ως εκπρόσωπος πωλήσεων στο Μαρόκο μεταξύ 1985 και 1991. Επέστρεψε και πάλι στην Μπρατισλάβα, σε μια μετασοσιαλιστική και διαιρεμένη, πλέον, χώρα.

«Αυτοδημιούργητος» με τον αλωμένο πλούτο της Τσεχοσλοβακίας
Όπως συνέβη με το σύνολο της αναδυόμενης αστικής τάξης κατά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην Ανατολική Ευρώπη την 10ετία του ’90, μόνο από «σκληρή δουλειά» δεν αποκτήθηκαν τα δισεκατομμύρια των χρημάτων. Εκμεταλλευόμενος, προφανώς, προηγούμενες γνωριμίες και διασυνδέσεις, ο πρώην κομμουνιστής και νυν άνεργος Μπάμπις… γίνεται διευθυντής στην Agrofert το 1993, μια περίοδο που ο τσέχικος λαός γνώριζε τις σκληρές συνέπειες της βίαιης οικονομικής και κοινωνικής ανατροπής. Η Agrofert ήταν θυγατρική εταιρεία της Petrimex, πρώην κρατική εταιρεία εξωτερικού εμπορίου την περίοδο της σοσιαλιστικής Τσεχοσλοβακίας, όταν ο Μπάμπις εργαζόταν στην τελευταία. Μάλιστα, ήταν πρόταση του Μπάμπις η δημιουργία της Agrofert. Κατά την περίοδο που εργάστηκε εκεί, η Agrofert κεφαλαιοποιήθηκε από μια ελβετική εταιρεία, την OFI (βρίσκεται στην μικρή εβετική πόλη Μπάαρ), η οποία έλαβε τον έλεγχο της Agrofert από την Petrimex.

Η Petrimex στην συνέχεια απέλυσε τον Μπάμπιτς και τον μήνυσε ανεπιτυχώς επειδή επέτρεψε το μερίδιο της εταιρείας στην Agrofert να «διαλυθεί». Ωστόσο, σύντομα «προέκυψε» ότι ο Μπάμπις ήταν ο 100% ιδιοκτήτης της Agrofert.

Το πού βρήκε τα λεφτά για την απόκτηση της Agrofert παραμένει «μυστήριο». Ο ίδιος ο Μπάμπις ισχυρίζεται ότι τα χρήματα προέρχονταν… από τους Ελβετούς «συμμαθητές» του.



Η εταιρεία ξεκίνησε ως μια χονδρική εμπορική επιχείρηση αλλά αργότερα απέκτησε διάφορες γεωργικές, μεταποιητικές και χημικές εταιρείες. Το 2011 η Agrofert Holding αποτελούνταν από περισσότερες από 230 εταιρείες κυρίως στην Τσεχική Δημοκρατία, την Σλοβενία και την Γερμανία. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στην Τσεχική Δημοκρατία με έσοδα που ξεπερνούν τα 117 δις. Όταν ο Μπάμπις εισήλθε στην πολιτική παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος αλλά εξακολουθεί να παραμένει αποκλειστικός ιδιοκτήτης της.

Η ιστορία της Agrofert, που περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα βιβλίο του δημοσιογράφου Τόματς Πέργκλερ, συνδέεται στενά με τον έλεγχο της τσεχικής βιομηχανίας χημικών. Ένας επιμελητής του βιβλίου δήλωσε ότι αυτό «καταγράφει πολλά από αυτά που οδήγησαν τους Τσέχους στην πεποίθηση ότι ζουν σε μια αλλοιωμένη, πελατειακή χώρα και παραδόξως ψήφισαν το κόμμα ΑΝΟ».

Ο Μπάμπις είναι παντρεμένος με τη Μόνικα, που είναι 20 χρόνια μικρότερή του και με την οποία έχει δύο παιδιά. Έχει επίσης δύο παιδιά από έναν προηγούμενο γάμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.