23.10.17

Σύνταγμα 22 Οκτωβρίου, ένα ρεπορτάζ

Ρεπορτάζ του Antinazi Zone
Μαζική ήταν η αντιφασιστική και αντιτρανσφοβική συγκέντρωση της Κυριακής στο Σύνταγμα. 


Συλλογικότητες ΛΟΑΤΚΙ, φεμινιστικές οργανώσεις, αντιφασιστικές οργανώσεις, αλλά και συλλογικότητες της αριστεράς του αναρχικού χώρου έδωσαν ηχηρά και δυναμικά το παρόν, προχτές Κυριακή 22 Οκτωβρίου στην Πλατεία Συντάγματος, για να μην δοθεί βήμα σε τρανσφοβικές και φασιστικές απόψεις. Στην συγκέντρωση τον τόνο έδιναν δημιουργικά αντισεξιστικά και αντιτρανσφοβικά συνθήματα, γεμάτα χιούμορ.Ήδη από τις τρεις το μεσημέρι, μία ώρα πριν από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης, ο αριθμός των συμμετεχόντων έφτανε τους 300, ενώ μέχρι τις πέντε το απόγευμα ο αριθμός πέρασε τα 500 άτομα.  Αυτό αποτελεί μια αρκετά μεγάλη επιτυχία, παίρνοντας ως δεδομένο ότι ήταν μια αντισυγκέντρωση που οργανώθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Λίγοι και θλιβεροί θρησκόληπτοι και φασίστες

Από την άλλη, υπήρχαν οι θρησκόληπτοι και φασίστες που διαδήλωναν ενάντια στην νομοθεσία για την ταυτότητα φύλου. Η συγκέντρωση τους, μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως μια πανωλεθρία. Παρά το γεγονός ότι καλούσαν 25 οργανώσεις, παρά το γεγονός ότι το κάλεσμα για την πορεία ήταν πανελλαδικό, παρά το γεγονός ότι είχε μπει πούλμαν από την Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των ακροδεξιών που συμμετείχαν έφτανε (στην κορύφωση της συγκέντρωσης τους), με μεγάλη δυσκολία τα πενήντα άτομα, τα οποία μετα βίας μπορούσαν να καταλάβουν το πεζοδρόμιο μπροστά από τον Εθνικό Κήπο στην Αμαλίας. Τον τόνο της θλιβερής σύναξης έδιναν, από την μία συνθήματα που μας γυρνούσαν στις πιο μαύρες εποχές της Ελληνικής ιστορίας, και από την άλλη γραφικές μορφές, όπως ο πασίγνωστος Πάτερ Κλεομένης, που μόνο οίκτο μπορούν να προκαλέσουν σε οποιονδήποτε νοήμονα άνθρωπο. 

Η Στάση της αστυνομίας


Από την αρχή της ημέρας, η στάση της αστυνομίας έδειχνε ποιος ήταν ο στόχος της. Να περιοριστούν οι αντιφασίστες, έτσι ώστε οι θρησκόληπτοι και οι φασίστες να μπορούν να ξεράσουν το σκοταδιστικό τους δηλητήριο, ανενόχλητοι.  Η πλατεία Συντάγματος, όπου λάμβανε χώρα η αντιφασιστική συγκέντρωση, ήταν κυριολεκτικά περικυκλωμένη από διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες είχαν αποκλείσει όλες τις διόδους προς την Λεωφόρο Αμαλίας, ενώ όταν κάποια στιγμή, κάποια ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να αιφνιδιάσει τους αστυνομικούς των ΜΑΤ και να πλησιάσει την ομάδα των ακροδεξιών στην συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Αμαλίας, τα ΜΑΤ, συνεπικουρούμενα από ορισμένους ακροδεξιούς της επιτέθηκαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.