2.10.17

Καταλονία: Ματωμένο δημοψήφισμα, προς μια γενική απεργία στις 3 Οκτώβρη!

Γράφει η Νατάσσα Αργυράκη
Εικόνες με χιλιάδες αστυνομικούς να προσπαθούν να εμποδίσουν τους πολίτες να ψηφίσουν, που θυμίζουν τις πιο μαύρες μέρες της δικτατορίας του Φράνκο, έκαναν το γύρο του κόσμου χτες.
Η κυβέρνηση Ραχόι, αντιμετωπίζοντας παιδιά, οικογένειες, ηλικιωμένους με την πιο ωμή βιαιότητα, έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις της να μην επιτρέψει με κανένα τρόπο να διεξαχθεί το δημοψήφισμα. Από την άλλη, η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα του κινήματος στην Καταλονία κατάφερε να επιβάλλει να γίνει ένα δημοψήφισμα σε συνθήκες παρανομίας.

Παραλήρημα καταστολής
Οι δυνάμεις ασφαλείας όπως φαίνεται από πολλά βίντεο που δημοσιεύτηκαν χτυπούν πολίτες με γκλομπ, πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες, κάνουν ρίψη δακρυγόνων, εισβάλλουν σε εκλογικά κέντρα σπάζοντας τις πόρτες και επιτίθενται σε άοπλους πολίτες αρπάζοντας τις κάλπες σαν να ήταν τρόπαια. Συνολικά, πάνω από 800 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε αυτό το παραλήρημα καταστολής. Υπολογίζεται ότι οι ισπανικές αρχές κατάφεραν να κλείσουν 319 εκλογικά κέντρα, κατάσχοντας κάλπες και εκλογικό υλικό, στερώντας το δικαίωμα σε 670.000 πολίτες να ψηφίσουν. Ωστόσο, περίπου 2.000 κέντρα παρέμειναν ανοικτά και διεξήχθη κανονικά η ψηφοφορία, μέσω της περιφρούρησης των κατοίκων.

Παρά την εκστρατεία εκφοβισμού από την πλευρά της κυβέρνησης τις προηγούμενες μέρες, μέσα από το κλείσιμο ιστοσελίδων, τη σύλληψη τοπικών στελεχών του Κοινοβουλίου, κλπ., προκειμένου να μην πάει ο κόσμος να ψηφίσει, η αντίσταση και η συμμετοχή ήταν θεαματική.

Αποτελέσματα

Συνολικά κατάφεραν να ψηφίσουν 2,2 εκατομμύρια καταλανοί, από τους 5,3 εκ. που είναι εγγεγραμμένοι. Το ποσοστό συμμετοχής δηλαδή ήταν λίγο πάνω από 42%. Αν σε αυτό όμως προσθέσουμε τα εκλογικά κέντρα που έκλεισε με τη βία η κυβέρνηση, το ποσοστό αυτό θα ξεπερνούσε το 50%.

Από αυτούς που κατάφεραν να ψηφίσουν, το συντρηπτικό ποσοστό (90% και 2 εκ. ψήφοι) ψήφισαν ΝΑΙ στην ανεξαρτησία, το 7,87% (176.565 ψήφοι) ψήφισε ΟΧΙ, 2,03% ήταν τα λευκά και 0,89% τα άκυρα.

Σε πάνω από 75 σχολεία έγιναν καταλήψεις οργανωμένες από επιτροπές γονέων ήδη από την Παρασκευή για να παραμείνουν στο χώρο μέχρι την Κυριακή και να περιφρουρήσουν με αυτό τον τρόπο την ψηφοφορία. Οι πυροσβέστες τάχθηκαν με τη μεριά του κινήματος και περιφρούρησαν όσα εκλογικά κέντρα κατάφεραν, ενώ συγκρούστηκαν και με την αστυνομία για να προστατέψουν τους πολίτες. Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο ότι σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε ακόμα και την σύγκρουση της τοπικής αστυνομίας με την αστυνομία της κεντρικής κυβέρνησης.

Στις δηλώσεις του ο ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι κατέληξε ότι “δεν έγινε δημοψήφισμα”. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, ενώ είχαν βγει από τα ρούχα τους για την καταστολή στη Βενεζουέλα, τώρα σιωπούν. Και ο Καταλανός πρόεδρος Πουτζντεμόν, ενώ δήλωσε ότι οι Καταλανοί κέρδισαν τον δικαίωμα τους στην ανεξαρτησία, καλεί την ΕΕ να τους βοηθήσει…
Η ιστορία δεν έχει κριθεί

Τα γεγονότα αυτά είναι ιστορικής σημασίας. Μέσα από αυτή την τεράστια κίνηση μαζικών στρωμάτων που συγκρούονται με το ισπανικό κράτος για ένα στοιχειώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα, να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον αυτοπροσδιορισμό και την αυτοδιάθεση τους, διαμορφώνονται εκρηκτικές κοινωνικές συνθήκες και αλλάζουν συνειδήσεις.

Ταυτόχρονα με τα γεγονότα στη Βαρκελώνη, σημαντική κινητοποίηση αλληλεγγύης υπήρξε χτες και στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, δείχνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο Καταλανικό, αλλά αφορά τη δημοκρατία και τα δικαιώματα όλων των Ισπανών εργαζομένων και νέων. Η καταστολή του δημοψηφίσματος, άνοιξε τον ασκό του αιόλου σε όλη τη χώρα.

Από την άλλη, το πρόβλημα του καταλανικού κινήματος είναι ότι στην ηγεσία του βρίσκονται φιγούρες και κόμματα (όπως ο Πουτζντεμόν) που δεν είναι διατεθιμένοι να φτάσουν τον αγώνα μέχρι το τέλος γιατί υπηρετούν το ίδιο σύστημα με τους ισπανούς καπιταλιστές. Αυτός είναι ο λόγος που η Αριστερά πρέπει να μπει μπροστά στον αγώνα για να συνδέσει τη μάχη για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας με τον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννάει την εθνική και κοινωνική καταπίεση.

Η Ένωση Μαθητών- Σπουδαστών καλεί σε νέα πανεκπαιδευτική απεργία στις 3/10. Την ίδια ημέρα, διάφορα εργατικά συνδικάτα έχουν καλέσει 24ωρη γενική απεργία. Καλούν επίσης σε πορείες διαμαρτυρίας και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας.

Αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Καταλονίας και της Ισπανίας πρέπει να βγουν στο προσκήνιο και να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους. Να παραμερίσουν τους μετριοπαθείς αστούς ηγέτες και να βάλουν μπροστά το αίτημα για ανεξάρτητη σοσιαλιστική Καταλονία! Κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει εξελίξεις σε όλη την ισπανία, με το αίτημα να πέσει η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος που καταπιέζει Καταλανούς και Ισπανούς εργαζόμενους.Πηγη:http://net.xekinima.org/katalunia-matomeno-dimopsifisma-pros-mia-geniki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.