4.10.17

Ποινικοποιούνται οι αμβλώσεις μετά την 20η εβδομάδα κύησης στις ΗΠΑ


Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση των αμβλώσεων που γίνονται μετά την 20η εβδομάδα της κύησης εν μέσω αντιδράσεων γυναικείων οργανώσεων. Η πορεία του νομοσχεδίου αναμένεται να είναι δυσκολότερη στην Γερουσία, ενώ η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να καθυστερήσει χρονικά.

Στο νομοσχέδιο που πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ περιλαμβάνονται εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας, αλλά και για τις περιπτώσεις βιασμών και αιμομιξίας.

Υποστήριξη από τον Λευκό Οίκο

Το νομοσχέδιο (Pain-Capable Unborn Child Protection Act) ψηφίστηκε με ψήφους 237 υπέρ και 189 κατά. Παρόμοιο νομοσχέδιο απέτυχε να ψηφιστεί το 2013 και το 2015, ενώ τώρα έχει την υποστήριξη του Λευκού Οίκου.

Το ζήτημα των αμβλώσεων είχε κεντρικό ρόλο στον προεκλογικό αγώνα του 2016, ενώ ο Ντ. Τραμπ είχε εκφράσει την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο πριν από την εκλογή του. Σε επιστολή του τον Σεπτέμβριο του 2016 προς τους ηγέτες των κινημάτων κατά των αμβλώσεων, προσκαλούσε τους Αμερικανούς να ενεργοποιηθούν στις δράσεις υπέρ της ζωής (Pro-life Coalition). Παράλληλα, εξέφραζε την δέσμευσή του για την ψήφιση νομοσχεδίου προκειμένου «να τερματιστεί η πραγματοποίηση αμβλώσεων στο οδυνηρό τελικό στάδιο και σε παναμερικανικό επίπεδο».

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση πριν λίγες ημέρες εκφράζοντας την υποστήριξή του στο παραπάνω νομοσχέδιο, αλλά και παροτρύνοντας τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να το ψηφίσουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε ότι το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα θα προχωρούσε στην διεξαγωγή ψηφοφορίας στην ολομέλεια «με σεβασμό στην ιερότητα της ζωής, αλλά και προκειμένου να τερματιστεί ένα μάταιο μαρτύριο».

Αναφορικά με την Γερουσία, η πορεία του νομοσχεδίου θα είναι δυσκολότερη από αυτήν στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να καθυστερήσει χρονικά, καθώς σε πολιτικό επίπεδο, το νομοσχέδιο αυτό, δεν αξιολογείται ως άμεσης πολιτικής σημασίας για τους Ρεπουμπλικάνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.