20.9.17

Επανένωση τώρα!

Διαμαρτυρία στην υπηρεσία ασύλου στην Κατεχάκη έκαναν πρόσφυγες από τη Συρία που περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της οικογενειακής επανένωσης για να ταξιδέψουν στη Γερμανία. Άπλωσαν πανό που έγραφε «ξεφύγαμε από τον πόλεμο, επιβίωσαμε, επανενωστε τώρα τις οικογένειές μας», ενώ μητέρες με μικρά παιδιά φώναζαν «Germany Germany !» και «mama Merkel open the door (σ.σ. άνοιξε την πόρτα)».

Όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερα η «Εφ.Συν.» η Γερμανία έχει θέσει πλαφόν αποδοχής 70 προσφύγων μηνιαίως μέσω οικογενειακής επανένωσης, αριθμός στον οποίο έχουν προστεθεί ορισμένα άτομα από ευάλωτες ομάδες, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα καθώς χιλιάδες πρόσφυγες είναι στην αναμονή για άγνωστο χρονικό διάστημα.
«Περιμένω 1 χρόνο και 8 μηνες για να πάω Γερμανία. Η οικογένεια μου είναι στη Στουτγάρδη. Η γυναίκα και τα 4 παιδιά μου. Έφυγαν πρώτοι εμένα στη Ντέιρ αλ-Ζορ στην ανατολική Συρία. Τουλάχιστον μένω σε σπίτι εδώ στην Ελλάδα αλλά πόσο καιρό θα περιμένω ; Τα πράγματα είναι δυσκολα είμαι μόνος μου " μας είπε ο Τζασινάλ αλ Σολιμάν, γύρω στα 50.
Ο Άλι 20 ετών περιμένει εδώ και 6 μήνες αφού έγινε δεκτός από τη Γερμανία: «Ο πατέρας μου είναι στη Γερμανία εδώ και ενάμισι χρόνο κι εγώ περιμένω να πετάξω είμαι στο Σκαραμανγκά. Δεν ξέρω πότε θα φύγω γι'αυτό ήρθα στη συγκέντρωση», είπε στην Εφ.Συν
Στη συγκέντρωση βρέθηκαν πρόσφυγες από τον Ελαιώνα, το Κουτσόχερο, τη Ριτσώνα και το Σκαραμανγκά. Πρόκειται για τη δεύτερη διαμαρτυρία τους μετά από συγκέντρωση έξω από τη γερμανική πρεσβεία στις αρχές Αυγούστου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των προσφύγων, από τις αρχές του 2017 4.600 άτομα (ή 3500 κατά πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου) έχουν λάβει θετική απάντηση για να μεταβούν στη Γερμανία για οικογενειακή επανένωση, αλλά μόλις 221 έχουν φύγει από την Ελλάδα. Μεταξύ τους υπάρχουν και οικογένειες που περιμένουν ενάμισι χρόνο. Εκτός από την επιτάχυνση της μετάβασής τους στη Γερμανία οι πρόσφυγες απαιτούν τα αεροπορικά τους εισιτήρια να καλυφθούν από το ελληνικό κράτος.
Αντιπροσωπεία τεσσάρων προσφύγων από διαφορετικά καμπ συναντήθηκε με τη διοιίκηση της Υπηρεσίας Ασύλου όπου τους επισημάνθηκαν οι προσπάθειες που γίνονται από ελληνικής πλευράς για να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων με επανένωση που δέχεται κάθε μήνα η Γερμανία. Επίσης, τους έγινε γνωστή η γερμανική δέσμευση για το δικαίωμα στην επανένωση ακόμα και εάν περάσει το εξάμηνο που προβλέπεται από τον κανονισμό του Δουβλίνου. Μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να αναχωρήσουν συνολικά 258 πρόσφυγες για οικογενειακή επανένωση στη Γερμανία με έμφαση στους ευάλωτους και τα ασυνόδευτα ανήλικα.
Από πλευράς Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής μας επισημάνθηκε ότι στόχος είναι να προχωρήσει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός επανενώσεων, αλλά αυτό εξαρτάται και από την αντίστοιχη βούληση και διαδικασίες της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου από τον Αύγουστο, οι οικογενειακές επανενώσεις στη Γερμανία ήταν 670 το 2016 και 1.334 το 2017 και οι μετεγκαταστάσεις 634 το 2016 και 3.079 το 2017, με το μέσο όρο των οικογενειακών επανενώσεων στη Γερμανία να φτάνει τις 190 το μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.