6.9.17

«Κόκκινη κάρτα» σε Ουγγαρία και Σλοβακία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε «ομοφώνως» την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά της υποχρέωσής τους να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που επιβάλλει ποσοστώσεις στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο μηχανισμός επιβολής ποσοστώσεων κατά του οποίου προσέφυγαν τα δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε. «συμβάλλει αποτελεσματικά και με αναλογικό τρόπο» στην ανακούφιση της Ελλάδας και της Ιταλίας από την εισροή των προσφύγων.

Την προσφυγή είχε υποστηρίξει και Πολωνία.

Η Ουγγαρία δεν δεν έχει δεχθεί ούτε έναν αιτούντα άσυλο εδώ και δύο χρόνια, από τότε που οι εισήχθησαν οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Λιγότερα από 28.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί έκτοτε αντί για τους 160.000 αιτούντες άσυλο που είχε προβλεφθεί ότι θα μετεγκατασταθούν όταν συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώς τα μέσα Μαΐου μόνον 18.418 αιτούντες άσυλο είχαν μετεγκατασταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του συμφωνημένου από το 2015 σχεδίου μετεγκατάστασης, από τους οποίους 12.707 από την Ελλάδα και μόλις 5.711 από την Ιταλία.

Με την απόφαση αυτή αναμένεται να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην Ε.Ε.
Γιούνκερ προς Όρμπαν: Η αλληλεγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων

«Η αλληλεγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων. Υπάρχουν καιροί κατά τους οποίους τα κράτη-μέλη αναμένουν την (ευρωπαϊκή) αλληλεγγύη και αντίστροφα. Υπάρχουν καιροί κατά τους οποίους θα πρέπει να είναι τα ίδια διατεθειμένα να προσφέρουν κάτι».

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, σύμφωνα με τη «Süddeutsche Zeitung».

Ο Γιούνκερ τονίζει, επίσης, ότι χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Όρμπαν στη δική του επιστολή, με την οποία ζητούσε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση το μισό κόστος των 440 εκατ. ευρώ για τον συνοριακό φράκτη, «αναγνωρίζει την αλληλεγγύη ως μια βασική αρχή της Ε.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.