6.9.17

48ωρη απεργία στην Υπηρεσία Ασύλου


Την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, και την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου (Υ.Α) θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων των προηγούμενων μηνών, καθώς και «ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας», όπως λένε στο TPP, ενώ προειδοποιούν «για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον».
Την απεργία προκήρυξαν με ανακοίνωσή τους οι 350 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου (Υ.Α.), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την καταγραφή και την εξέταση των αιτημάτων ασύλου όλων των προσφύγων σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Εμείς πληρωνόμαστε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, τα οποία πάνε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο οποίο υπαγόμαστε, και μετά διοχετεύονται αναλόγως. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, η Υ.Α. είχε αυτοτελή οικονομική υπηρεσία, η οποία μας πλήρωνε. Από τον Δεκέμβριο ανέλαβε το υπουργείο την οικονομική υπηρεσία και έκτοτε μας ταλαιπωρούν με τεράστιες καθυστερήσεις, σε κάποιους έως και έξι μήνες. Τώρα είμαστε απλήρωτοι δύο και τρεις μήνες. Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι αυτή η οικονομική υπηρεσία είναι νεοσύστατη και διαθέτει μικρό αριθμό υπαλλήλων, οπότε αντιμετωπίζουν πρακτικές δυσκολίες ως προς το να φέρουν εγκαίρως εις πέρας τις πληρωμές μας. Όμως αυτή είναι η δουλειά τους. Αν εμείς δεν διεκπεραιώσουμε τις υποχρεώσεις μας ως εργαζόμενοι, λέγοντας ότι "συγγνώμη, αλλά δεν προλάβαμε γιατί είμαστε λίγα άτομα", δε θα έχουμε καμία ανοχή εκ μέρους τους» λέει στο TPP ο κ. Λουκάς Θεοτοκάτος από το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Υποσχέσεις, καθυστερήσεις, έλλειψη γραφικής ύλης έως και νερού

«Ζούμε με καθυστερήσεις στις πληρωμές μας ούτως ή άλλως» συνεχίζει ο κ. Θεοτοκάτος, ενώ εξηγεί ότι οι ανησυχίες των εργαζομένων τώρα εντείνονται και προβαίνουν σε απεργία γιατί, «Ενώ έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις με το Υπουργείο και μάς υπόσχονται συνέχεια ότι θα λυθεί το θέμα μας, δε βλέπουμε κανένα αποτέλεσμα. Μας είχαν πει ότι θα γίνονταν μετατάξεις και έτσι, η νέα οικονομική υπηρεσία, που ευθύνεται για τη μισθοδοσία μας, από δέκα υπαλλήλους θα αποκτούσε τριάντα και θα λυνόταν το πρόβλημα του ελλιπούς προσωπικού. Αυτό δε συνέβη ποτέ και αν αυτή η δικαιολογία είναι βάσιμη, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημά μας δε θα λυθεί σε καμία περίπτωση άμεσα. Επίσης, το κονδύλι που καλύπτει τη μισθοδοσία συγκεκριμένων συμβασιούχων εξαντλήθηκε τελείως. Δεν υποστηρίζουμε ότι τα φάγανε ούτε έχουμε εικόνα για κάποιο σκάνδαλο. Τα χρήματα μάλλον ξοδεύτηκαν σε άλλες ανάγκες της Υπηρεσίας, αλλά δεν προβλέφθηκε να καλυφθεί το κενό για τη μισθοδοσία μας».

Στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι της Υ.Α. καταγγέλλουν, επίσης, ότι την άνοιξη του 2017 πραγματοποιήθηκε μονομερής τροποποίηση των συμβάσεών τους και πλέον δεν υπάρχει περιγραφή καθηκόντων, αλλά αυτό «επαφίεται στο τι θα τους ζητήσει κάθε φορά ο προϊστάμενος».

Ένα ακόμα πλήγμα στα δικαιώματά τους, τονίζουν ότι αποτελεί το γεγονός ότι η Υ.Α. τούς έκοψε το μισό ημερομίσθιο στην περίπτωση αναρρωτικής άδειας με χαρτί από νοσοκομείο. Ο δικηγόρος του σωματείου των εργαζομένων και ο εργατολόγος της ΑΔΕΔΥ γνωμοδότησαν σχετικά υπέρ των εργαζομένων και του δικαιώματος πληρωμής των αναρρωτικών αδειών τους. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «Η Υ.Α. απευθύνθηκε σε δικηγορικό γραφείο για να γνωμοδοτήσει έναντι αμοιβής που αγγίζει τα 16.000 ευρώ, δαπάνη που βαραίνει το ίδιο ταμείο που παρέχει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους». Την ίδια ώρα που, όπως λέει στο TPP ο κ. Θεοτοκάτος, «Διάφορες δομές μένουν χωρίς συνεργείο καθαρισμού γιατί δεν ανανεώθηκαν εγκαίρως οι αντίστοιχες συμβάσεις ή υπάρχουν μέρες που στην Υπηρεσία μένουμε χωρίς χαρτί και μελάνι και παρακωλύεται η εργασία μας. Στη Σάμο δε, όπου το στρατόπεδο των προσφύγων και τα γραφεία της Υ.Α. βρίσκονται στον ίδιο χώρο, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, καθώς περνάνε μέρες ολόκληρες χωρίς νερό λόγω προβλημάτων στην υδροδότηση για τα οποία κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Μένουν, δηλαδή, χωρίς νερό να πιουν, να πλυθούν, χωρίς νερό στην τουαλέτα κλπ.».


Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους, οι εργαζόμενοι της Υ.Α. θα πραγματοποιήσουν, την Πέμπτη στις 11 το πρωί, διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, διεκδικώντας μια απάντηση στα αιτήματά τους και μια άμεση λύση στα φλέγοντα προβλήματά τους. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι το καθεστώς επισφάλειας δε φαίνεται να λήγει άμεσα, εφόσον δεν έχουν ενημερωθεί για το τι έπεται μετά τη λήξη των συμβάσεών τους στο τέλος του χρόνου, ενώ στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου «προειδοποιεί για τη διενέργεια μαζικών απεργιακών ή άλλων κινητοποιήσεων στο άμεσο μέλλον».


Διαβάστε όλη την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου:

Για μια ακόμα φορά, η Διοίκηση της Υπηρεσίας Ασύλου αποφάσισε να δείξει, το πραγματικό αντεργατικό της πρόσωπο απέναντι στους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας, και εν γένει απέναντι σε όλους τους συμβασιούχους του δημοσίου τομέα.

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι εξακολουθούμε να υπομένουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις πληρωμές μας, η Υπηρεσία Ασύλου, που υπάγεται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με απόφαση της Διευθύντριας, αναθέτει τη σύνταξη γνωμοδοτικού σημειώματος για τα εργασιακά ζητήματα που απασχολούν τους συμβασιούχους σε γνωστή δικηγορική εταιρία, εξειδικευμένη στο εργατικό δίκαιο, έναντι αμοιβής που αγγίζει τις 16.000 ευρώ μικτά (σχεδόν δηλαδή όσο η μισθοδοσία μιας ολόκληρης σύμβασης εργαζομένων!), η δαπάνη για την οποία θα βαρύνει το ίδιο ταμείο που παρέχει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας μας! Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι λαμβάνεται απόφαση από την Διευθύντρια της Υ.Α. για μία τόσο μεγάλη δαπάνη/ αμοιβή, τη στιγμή που δεν εγκρίνονται δαπάνες για υλικοτεχνική υποδομή, για κλιματιστικά, για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με το σύστημα ύδρευσης σε διάφορες δομές της Υ.Α.!

Σε σχέση δε με το ζήτημα των πληρωμών, υπενθυμίζουμε ότι μετά τις μαζικές και επιτυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες προβήκαμε τον χειμώνα και την άνοιξη που μας πέρασε, λάβαμε από το αρμόδιο Υπουργείο δέσμευση για την ομαλοποίηση των πληρωμών μας, η οποία ως σήμερα δεν έχει επιτευχθεί, με αποτέλεσμα όλοι οι συμβασιούχοι και ιδιαίτερα όσοι προσλήφθηκαν εκτός του τόπου διαμονής τους, να βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Σε σχέση με το επίμαχο γνωμοδοτικό σημείωμα, διευκρινίζουμε ότι μέσα στη χρονιά, η Διοίκηση της Υπηρεσίας Ασύλου θεώρησε σκόπιμο να προβεί, χωρίς να προηγηθεί κάποια σχετική προειδοποίηση, σε περικοπή του μισού ημερομισθίου από την 1η μέρα απουσίας λόγω ασθένειας χωρίς παράλληλη επιδότηση από τον ασφαλιστικό φορέα, ενώ στη συνέχεια προέβη και στην άρνηση χορήγησης του επιθυμητού αριθμού ημερών κανονικής άδειας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών που δικαιούμαστε βάσει του νόμου και βάσει των συμβάσεων εργασίας που έχουμε συνάψει. Επίσης, η Υ.Α. έχει προβεί μονομερώς στη σύνταξη συμβάσεων εργασίας χωρίς περιγραφή καθηκόντων, τις οποίες καλούμαστε να υπογράφουμε ως συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα να καθιστάμεθα ευάλωτοι σε κάθε είδους πίεση από τους υψηλά ιστάμενους ή να υπομένουμε κάθε δυσμενή αλλαγή στη θέση ή/ και στο αντικείμενο της εργασίας μας, χωρίς να ερωτώμαστε ή να ζητείται η σύμφωνη γνώμη μας.

Για αυτά τα ζητήματα και για άλλα εργασιακά θέματα που αφορούν τους συμβασιούχους απευθυνθήκαμε σε δικηγόρο εξειδικευμένη στο εργατικό δίκαιο και δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης, η οποία γνωμοδότησε υπέρ ημών και το σχετικό γνωμοδοτικό σημείωμα κατατέθηκε στην Υπηρεσία Ασύλου και στο Υπουργείο. Το ίδιο έπραξε με ξεχωριστή γνωμοδότηση και η ΑΔΕΔΥ, μέσω εργατολόγου της, εκδίδοντας ταυτόχρονα και σχετική ανακοίνωση, τασσόμενη στο πλευρό των συμβασιούχων, υπερασπιζόμενη τα δίκαια αιτήματά μας.

Κατόπιν αυτών, η Υπηρεσία θυμήθηκε ότι τα εν λόγω ζητήματα είναι ιδιαιτέρως σύνθετα και πολύπλοκα και μας ενημέρωσε ότι θα ζητήσει την γνώμη δικού της εργατολόγου, όπως και έκανε (βλ. ανωτέρω), με μοναδικό σκοπό - από ό,τι φαίνεται - να μην μπορούμε να λαμβάνουμε τις νόμιμες άδειές μας, να μη λαμβάνουμε πλήρεις αποδοχές όταν απουσιάζουμε λόγω ασθένειας, αλλά και να μη λαμβάνεται υπόψη η γνώμη μας για ενδεχόμενη μετακίνησή μας! Κι ας μας αφήνουν επανειλημμένως απλήρωτους, και ας είναι άγνωστο αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας που λήγουν τους επόμενους μήνες, παρόλο που είναι έκδηλες οι ελλείψεις της Υ.Α. σε προσωπικό αλλά και σε δομές, σε υλικοτεχνική υποδομή, που δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας μαζί με την περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, και σε καθαρούς χώρους εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο :

-Καταγγέλλουμε τη στάση της Υπηρεσίας Ασύλου και του αρμόδιου Υπουργείου απέναντι στους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, που αποδεικνύονται επανειλημμένα ασυνεπείς απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, αλλά συνεπείς στην εφαρμογή αντεργατικής νομοθεσίας

-Καταγγέλλουμε την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για τη συγκεκριμένη ανάθεση παροχής γνωμοδοτήσεων και απαιτούμε την απόσυρσή της,
-Διεκδικούμε τα δικαιώματά και τα πάγια αιτήματά μας για την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας, για ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, για μόνιμη και σταθερή εργασία

-Προειδοποιούμε για τη διενέργεια μαζικών απεργιακών ή άλλων κινητοποιήσεων στο άμεσο μέλλον, όπως θα αποφασιστεί από την Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.