25.8.17

Ο λευκός εθνικιστής ηγέτης του Charlottesville προβλέπει κι άλλη βία

Ο Chris Cantwell, ένας λευκός εθνικιστής που εμφανιζόταν στα φυλλάδια που προωθούσαν την πρόσφατη διαδήλωση «Unite the Right» στο Charlottesville, προειδοποίησε ότι η βία ανάμεσα στους δικούς του και τους αντιφασίστες θα κλιμακωθεί αν η Αστυνομία δεν κάνει κάτι παραπάνω για να τη σταματήσει, σε μια συνέντευξη στο VICE News, το βράδυ της Τρίτης.
Ο Cantwell, που πήρε μέρος σε φασαρίες στο campus του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια το βράδυ πριν τη διαδήλωση, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα παραδοθεί στην Αστυνομία του campus. Ήξερε ότι οι Αρχές είχαν εντάλματα για τη σύλληψή του για τρεις κατηγορίες κακουργήματος, στο πλαίσιο των φασαριών, παρόλα αυτά ισχυρίζεται ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα.

Ο Cantwell πιστεύει ότι η Αστυνομία είναι πιο επιεικής με τους αντιφασίστες, ριζοσπάστες, αριστερούς αντιδιαδηλωτές, σε σχέση με τους δικούς του συντρόφους. Είπε στο VICE News:

"Αυτοί κάνουν ό,τι γουστάρουν. Εμείς, κάθε φορά που προσπαθούμε να εκφραστούμε δημόσια, υφιστάμεθα διώξεις. Αρχίζει να γίνεται κοινωνικά αποδεκτό να δεχόμαστε επίθεση. Στο τέλος αυτό που συμβαίνει… είδατε πόσο επικίνδυνο είναι – ξέρετε πόσο επικίνδυνοι είμαστε. Καταλαβαίνετε τι λέω";

Οι κατηγορίες κατά του Cantwell προκύπτουν από την πορεία με πυρσούς στο campus του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια το βράδυ της 11ης Αυγούστου, που κατέληξε στο άγαλμα του Thomas Jefferson, γύρω από το οποίο βρίσκονταν μερικές δεκάδες αντιδιαδηλωτές. Ακολούθησε συμπλοκή όταν εκατοντάδες των λευκών εθνικιστών που κρατούσαν πυρσούς, περικύκλωσαν τους αντιδιαδηλωτές.

Ο φακός «αιχμαλώτισε» τον Cantwell την ώρα που ψέκαζε κάποιον στο πρόσωπο με δακρυγόνο. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι οι αντιδιαδηλωτές έρχονταν κατά πάνω του και ότι χρησιμοποίησε το λιγότερο βίαιο μέσο που μπορούσε για να τους εμποδίσει. Τώρα, αντιμετωπίζει μία κατηγορία για σωματική βλάβη με καυστική ουσία, εκρηκτική ύλη ή φωτιά και δύο κατηγορίες για παράνομη χρήση δακρυγόνου.

Δημιούργησαν μια ομάδα, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από βετεράνους του στρατού, για να παρέχουν ασφάλεια στον Spencer στις δημόσιες εκδηλώσεις του.

Ο Cantwell είπε ότι χάρη στις ενέργειές του κέρδισε τον σεβασμό των υπόλοιπων που προσδιορίζονται ως alt-right. «Οι περισσότεροι που είναι γνωστοί στον χώρο, μόνο μιλάνε αλλά δεν ρίχνονται στη μάχη - εγώ όμως το έκανα. Ο λόγος μου επηρεάζει περισσότερο», δήλωσε στο VICE News. «Μπορώ να κατευθύνω μια δράση όπως δεν μπορούν άλλοι».

Όσοι αυτοαποκαλούνται alt-right έχουν μια αίσθηση ότι είναι υπό διωγμό από τον Ιανουάριο, όταν ένα βίντεο όπου ένας άνδρας γρονθοκόπησε τον Richard Spencer έγινε viral.

H γεμάτη χαρά αντίδραση κάποιων –το βίντεο κοινοποιήθηκε στο Τwitter, ρεμιξαρίστηκε, έγινε meme- εκλήφθηκε ως ένδειξη ότι το να «ρίχνεις γροθιά σε ναζί» έχει γίνει αποδεκτό. Έτσι, οι λευκοί εθνικιστές, σύμφωνα με τη δική τους λογική, έπρεπε να πάρουν την ασφάλεια στα χέρια τους. Δημιούργησαν μια ομάδα, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από βετεράνους του στρατού, για να παρέχουν ασφάλεια στον Spencer στις δημόσιες εκδηλώσεις του.

Ομοϊδεάτες τους επίσης άρχισαν να εμφανίζονται σε διαδηλώσεις με ασπίδες και όπλα, όπως στην περίπτωση του Kyle Chapman, γνωστού ως Based Stickman, που έγινε meme αφού χτύπησε διαδηλωτές με ένα ξύλο, σε μια σύγκρουση ανάμεσα σε υποστηρικτές του Trump και αντιδιαδηλωτές στο Μπέρκλει της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με μια καινούρια θεωρία συνωμοσίας, η Αστυνομία ήθελε να προκληθεί βίαιη σύγκρουση ανάμεσα στους λευκούς εθνικιστές και στους αντιδιαδηλωτές.

Αρκετοί εξ αυτών των λευκών εθνικιστικών, άφησαν να εννοηθεί στο VICE News ότι φοβούνται τους αντιφασίστες. Αλλά αυτός ο φόβος, όπως είπαν στο VICE News οργανωτές των antifa, λειτουργεί προς όφελος των ομάδων.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια καινούρια θεωρία συνωμοσίας στους κύκλους των υποστηρικτών της υπεροχής των λευκών, η Αστυνομία στο Charlottesville ήθελε να προκληθεί βίαιη σύγκρουση ανάμεσα στους λευκούς εθνικιστές και στους αντιδιαδηλωτές. Έτσι δήλωσαν στοVICE News ακροδεξιοί διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Βοστόνη, για μια διαδήλωση «υπέρ της ελευθερίας λόγου».

Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, οι Αρχές ήξεραν ότι οι λευκοί εθνικιστές ήταν βαριά οπλισμένοι και θα ήταν πιο επικίνδυνοι αν ξεσπούσε η βία, με αποτέλεσμα να δώσουν άσχημη εικόνα. Πάντως, δεν έχουν παρουσιάσει αποδείξεις που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Από www.vice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.