Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας καταγγέλλουν οι Πακιστανοί εργαζόμενοι στην εταιρεία «Τσάντες Γεωργίου», που χθες προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση έξω από το εργοστάσιο στον Αυλώνα. Αφορμή, η βίαιη συμπεριφορά του εργοδότη και του γιου του προς Πακιστανό εργαζόμενο που απολύθηκε και ζήτησε το χαρτί της απόλυσής του και το πιστοποιητικό υγείας του, για να λάβει σπρωξιές και χτυπήματα μέσα και έξω από το εργοστάσιο.
Εργοδότης και εργαζόμενος αλληλομηνύθηκαν, ενώ η υπόθεση εκδικάζεται σήμερα στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Μεγάφωνα και κάμερες
Οι Πακιστανοί εργάτες μάς καταγγέλλουν ακόμη χρήση καμερών και μεγαφώνων από την εργοδοσία για να τους παρακολουθεί και να δίνει εντολές ή να τους βρίζει άσχημα όταν κάνουν λάθη.
«Δεν είναι δυνατόν να μας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, δεν μας σέβεται. Καμία επιχείρηση δεν έχει δικαίωμα να χτυπάει έναν εργάτη ή να βρίζει. Μέσα στο εργοστάσιο οι συνθήκες δεν είναι καθόλου καλές.
»Ούτε χώρο να φάμε έχουμε ούτε ζεστό νερό να πλύνουμε τα χέρια μας. Η τουαλέτα είναι ακατάλληλη. Πληρωνόμαστε 580 ευρώ τον μήνα και δεν παίρνουμε τίποτα επιπλέον για εργασία το βράδυ ή τις αργίες. Το εργοστάσιο δεν κλείνει ποτέ, Πρωτομαγιά δουλεύαμε. Οταν είπαμε για την απεργία, πάλι μας έβριζε», έλεγαν χαρακτηριστικά οι συγκεντρωμένοι έξω από το εργοστάσιο στον Αυλώνα.
«Αφού με έδιωξαν από τη δουλειά για ένα λάθος που έκανα, ζήτησα το χαρτί της απόλυσης και το χαρτί του γιατρού που είχα φέρει όταν με προσέλαβαν. Μου έδωσαν μια φωτοτυπία. Ζήτησα το κανονικό για να μπορώ να πάω σε άλλη δουλειά. Το αφεντικό ήρθε θυμωμένο και μου είπε “Τι θες;”. Του εξήγησα ότι θέλω το έντυπο του γιατρού για να μπορώ να πάω σε άλλη δουλειά και ότι δεν έχω χρήματα για να βγάλω καινούργιο και θα αργήσει.
»Με έσπρωξε, με έβρισε άσχημα και μου είπε να φύγω. Μετά βγήκα έξω από το εργοστάσιο και μου είπε να τον περιμένω, νόμιζα ότι θα μου φέρει τα έγγραφα, και εκεί με χτύπησε πάλι μαζί με τον γιο του και ένα άλλο άτομο. Με τράβηξαν από το μαλλί και με χτύπησαν. Με πιάσανε από τον λαιμό. Με έβριζαν. Μας χώρισαν άλλοι εργαζόμενοι. Μετά πήγα στην αστυνομία και τους έκανα μήνυση και μου έκαναν κι αυτοί», μας είπε ο απολυμένος Ασίφ, που εργαζόταν 4 μήνες στην επιχείρηση.
Δεν πρόκειται για κάποια μικρή μονάδα, αλλά για μια εταιρεία που απασχολεί περίπου 70 εργαζομένους -από τους οποίους οι 50 είναι Πακιστανοί- και προμηθεύει πολύ γνωστές εταιρείες με πλαστικές σακούλες και άλλες επαγγελματικές συσκευασίες, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της.
«Οι εργάτες φοβούνται»
Στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση, στην οποία βρέθηκε και ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, εξελέγη 5μελής επιτροπή για να εκπροσωπήσει τους εργαζομένους.
«Παρόμοια περιστατικά έχουμε ακούσει σε χωράφια και εργοστάσια, αλλά οι εργάτες φοβούνται να μιλήσουν για να μη χάσουν τη δουλειά. Πρέπει τα συνδικάτα και τα εργατικά κέντρα να τους προστατέψουν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Ασλάμ.
Το περιστατικό εργοδοτικής βίας και τις συνθήκες εργασίας στη συγκεκριμένη μονάδα κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ, που βρέθηκε στο πλευρό των μεταναστών, ενώ έχει ενημερωθεί και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
■ Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία «Γεωργίου», αλλά δεν κατέστη εφικτό.
Από efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.