8.6.17

«Εξπρές του μεσονυκτίου» στο Διδυμότειχο

Ανενόχλητη συνεχίζει τη σκοτεινή και παράνομη δράση της στον Εβρο η γνωστή από πολλές καταγγελίες ομάδα ένοπλων κουκουλοφόρων που, με τη συνεργασία Ελλήνων αστυνομικών, πραγματοποιεί απαγωγές Τούρκων πολιτών οι οποίοι διώκονται στη χώρα τους και τους παραδίδει βορά στο τουρκικό κράτος, λειτουργώντας σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης Ερντογάν σε ελληνικό έδαφος.

Σε δύο επιχειρήσεις στις 24 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου, που έγιναν γνωστές από επώνυμες καταγγελίες στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), η ομάδα των κουκουλοφόρων και των αστυνομικών προχώρησε στην απαγωγή 17 Τούρκων πολιτών στην περιοχή του Διδυμότειχου και στην παράδοσή τους στην Τουρκία.
Ανάμεσά τους βρίσκεται ένα βρέφος και ο δημοσιογράφος Μουράτ Τσαπάν, που είναι σήμερα φυλακισμένος σε κελί των τουρκικών φυλακών, χωρίς τη δυνατότητα οποιασδήποτε επικοινωνίας, έχοντας καταδικαστεί ερήμην για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος (βλ. «Εφ.Συν.» 31/5/2017, «Οι επαναπροωθήσεις ζουν και βασιλεύουν»).

Δεύτερη επιχείρηση

Οι επαναπροωθήσεις ζουν και βασιλεύουν, Εφημερίδα των Συντακτών
Η δημοσιοποίηση της καταγγελίας για τη βίαιη επαναπροώθηση του δημοσιογράφου και άλλων εφτά Τούρκων δεν πτόησε την ομάδα, που έπειτα από λίγα εικοσιτετράωρα προχώρησε σε δεύτερη παράνομη επιχείρηση, ενώ είναι πολύ πιθανό να συνεχίζει καθημερινά την καλά καλυμμένη δράση της.
Σύμφωνα με χτεσινή καταγγελία της ΕλΕΔΑ, στις 2 Ιουνίου, στις 9 το πρωί, αστυνομικοί παρέδωσαν στους ένοπλους κουκουλοφόρους μια οικογένεια Τούρκων με τέσσερα παιδιά, το ένα βρέφος, και άλλους τρεις άντρες, παρόλο που είχαν δηλώσει στις αστυνομικές αρχές ότι ήθελαν να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα, επειδή διώκονται στην Τουρκία.
Η οργάνωση έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία της οικογένειας του Μουσταφά Καν και των δύο από τους τρεις άντρες, που ονομάζονται Γιλμάζ Ερντογάν και Φετουλάχ Τσατάλ. Η οργάνωση έχει επίσης στη διάθεσή της τα στοιχεία του βαν της ΕΛ.ΑΣ. που οδήγησε τους Τούρκους πρόσφυγες στα χέρια των κουκουλοφόρων.
Οι συνεχιζόμενες καταγγελίες αναδεικνύουν τις βαρύτατες πολιτικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όσων σχεδιάζουν, εκτελούν και συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητα αστυνομικών και κουκουλοφόρων, με χαρακτηριστικά παρακρατικής και παραστρατιωτικής ομάδας, που παραδίδουν στο τουρκικό κράτος πολίτες τη στιγμή που εξελίσσεται στην Τουρκία άγριο πογκρόμ εναντίον μελών της αντιπολίτευσης, αντιφρονούντων πολιτών και του Τύπου, με περισσότερους από 120 δημοσιογράφους φυλακισμένους, άλλους 2.500 να έχουν χάσει τη δουλειά τους και περισσότερους από 100.000 δημόσιους υπαλλήλους απολυμένους με συνοπτικές διαδικασίες, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας. 
«Η συστηματική, όπως προκύπτει, και συντεταγμένη επαναπροώθηση ανθρώπων που ζητούν άσυλο και οι οποίοι στη χώρα τους διώκονται ως αντιφρονούντες συνιστά πολιτικό μακιαβελισμό χωρίς προηγούμενο. Επισημαίνουμε ότι μόλις πριν λίγο καιρό ο Αρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση οκτώ Τούρκων αξιωματούχων, κρίνοντας ότι η έκδοσή τους στην Τουρκία θα συνιστούσε κίνδυνο “για απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση”, καθώς και κίνδυνο να υποστούν “…μειωτική της προσωπικότητας εξευτελιστική μεταχείριση [...]. Οι όποιες πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες με τη γειτονική χώρα δεν δικαιολογούν μια πολιτική που παραδίδει “κεφαλές επί πίνακι”. Ενα κράτος δικαίου δεν υποτιμά σε τέτοιο βαθμό την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια» επισημαίνει η ΕλΕΔΑ. Σημειώνει ότι έχει ήδη απευθυνθεί στην Υπατη Αρμοστεία και ότι θα υποβάλει μηνυτήρια αναφορά.
Από το περιβάλλον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Τόσκας έχει ζητήσει από την αρμόδια στρατηγό Ζαχαρούλα Τσιριγώτη να διερευνήσει διεξοδικά τις καταγγελίες και ότι περιμένει να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα, για να πράξει αναλόγως.
Ωστόσο η συχνότητα των καταγγελιών υπογραμμίζει την αδυναμία ή την απροθυμία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας να δώσει τέρμα σε επιχειρήσεις που εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπους και παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η παράνομη δραστηριότητα των αστυνομικών στον Εβρο αναδεικνύεται σταθερά επί σειρά ετών σε εκθέσεις διεθνών οργανώσεων και σε συγκεκριμένες καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο, δείχνοντας ότι δεν αφορούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά συστηματική και κατά πάσα πιθανότητα κεντρικά οργανωμένη πρακτική.

Στο αρχείο

Παρόλο που μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνηθίζει να διατάσσει έρευνα, τα αποτελέσματα αγνοούνται.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αστυνομικές πηγές ενημέρωσαν την «Εφ.Συν.» ότι έχει μπει στο αρχείο η έρευνα του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων και η ΕΔΕ για δύο περιστατικά επαναπροώθησης που συνέβησαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με τις καταγγελίες που είχε δημοσιοποιήσει η εφημερίδα.
Για «κραυγαλέα παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου και ντροπή για μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και σημειώνει ότι «το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για την εθνική μας αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, για να μείνει αναπάντητο».

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.