18.5.17

Ανήλικος μετανάστης στο BBC: Είναι πολύ επικίνδυνο να μένεις στην Ελλάδα [video]

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν εκατοντάδες μετανάστες στην Πάτρα, καταγράφει σε ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο BBC. Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις ενός 17χρονου μετανάστη, του Μουσταφά, ο οποίος περιγράφει τις καθημερινές προσπάθειες που καταβάλει ώστε να περάσει λαθραία από την Ελλάδα στην Ιταλία.

«Πολλοί μετανάστες, στο λιμάνι της Πάτρας, στην Ελλάδα ετοιμάζονται να πάρουν μεγάλο ρίσκο προκειμένου να φθάσουν στην Ιταλία», αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.
«Καθημερινά άνδρες προσπαθούν να τρυπώσουν κάτω από φορτηγά σε αυτό το λιμάνι της Ελλάδας. Είναι μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ιταλία. Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες για να περιπολούν στο λιμάνι. Πολλοί μετανάστες δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους λαθρέμπορες και έτσι αντ' αυτού ρισκάρουν και επιλέγουν ένα επικίνδυνο ταξίδι. Μερικοί από αυτούς επιστρέφουν τραυματισμένοι στα κοντινά εγκαταλειμμένα εργοστάσια, όπου διαμένουν», περιγράφει το ρεπορτάζ.
Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, ο Μουσταφά αναφέρει πως έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να φύγει από τη χώρα για την Ιταλία, χωρίς να το έχει επιτύχει μέχρι στιγμής, ενώ υπογραμμίζει πως «είναι πολύ επικίνδυνο να ζεις έξι ή επτά μήνες στην Ελλάδα, μέχρι να προσπαθήσεις να πας στην Ιταλία».
«Τις περισσότερες φορές δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Εδώ είναι πολύ βρώμικα και τα περισσότερα αγόρια κοιμούνται χωρίς σκεπάσματα. Όταν κάνει κρύο, τα αγόρια είναι πιθανό να αρρωστήσουν», λέει ο ανήλικος και προσθέτει: «Προσπαθώ να πάω στην Ιταλία τέσσερις φορές την ημέρα. Αλλά είναι πολύ δύσκολο λόγω της ελληνικής αστυνομίας και συνεχώς αποτυγχάνω. Θα προσπαθώ ξανά και ξανά. Δεν ανησυχώ για τους κινδύνους. Είναι όλα θέμα τύχης και ευκαιριών».
Από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.