20.3.17

Δικάζονται σε β' βαθμό οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές»

Εκδικάζεται σήμερα στο Β' Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η έφεση που άσκησαν οι 6 από τους 8 πρωτοδίκως καταδικασθέντες της οργάνωσης «Αυτόνομοι Εθνικιστές» για τη βίαιη επίθεση που εξαπέλυσαν τον Ιανουάριο του 2010 σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Τότε περίπου 50 κουκουλοφόροι και κρανοφόροι ναζί επιτέθηκαν με παλούκια και σιδηρολοστούς εναντίον των συγκεντρωμένων, ανοίγοντάς τους τα κεφάλια και αφήνοντας τρεις σοβαρά τραυματίες.
Πρωτόδικα στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν 32 άτομα, αλλά τελικά καταδικάστηκαν μόνο 8, ενώ οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν σε αναντιστοιχία με την εισαγγελική πρόταση.
Θυμίζουμε ότι η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της είχε τονίσει ότι η βία ήταν συστατικό της ιδεολογίας των δραστών, πράγμα που αποδεικνύεται και από αναρτήσεις μίσους ιδεολογικού χαρακτήρα των «Αυτόνομων Εθνικιστών», και είχε προσθέσει ότι η ομάδα αυτή συγκροτήθηκε για να τελέσει βιαιοπραγίες, ενώ μετά την επίθεση σε ανθρώπους που διαδήλωναν ειρηνικά, οι δράστες έφυγαν συντεταγμένα και περήφανοι για τις πράξεις τους, γι’ αυτό και κανείς δεν συνελήφθη τυχαία.
Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν, εκτός από όσους κατηγορούνταν για σωματικές βλάβες, να κηρυχθούν ένοχοι και οι 32 κατηγορούμενοι για διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ για τις κατηγορίες της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της οπλοφορίας να αθωωθούν μόνο οι 12 που δεν αναγνωρίστηκαν από κανένα μάρτυρα.
Ωστόσο, οι συνολικές ποινές που τελικά επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους οκτώ καταδικασθέντες ήταν από 2 έως 4 μήνες για δύο κατηγορουμένους και από 3,5 έως 4 έτη για τους υπόλοιπους, με αναστολή.
Αξίζει να σημειωθεί και το σκεπτικό με το οποίο δίκασε το Εφετείο αφού αποφάσισε ποιους κατηγορουμένους θα καταδικάσει με βάση το καινοφανές κριτήριο της αναγνώρισής τους από τουλάχιστον δύο μάρτυρες.
Με αυτή τη λογική απάλλαξε σχεδόν όλους (με μία εξαίρεση) όσους είχαν αναγνωριστεί από έναν μάρτυρα και όσους δεν αναγνωρίστηκαν καθόλου, δηλαδή την πλειονότητα των κατηγορουμένων.
Σωματεία, φορείς, συλλογικότητες και οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποιούν από το πρωί συγκέντρωση συμπαράστασης στα θύματα της επίθεσης έξω από το Εφετείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.