18.2.17

Πορεία στη Θεσσαλονίκη: Ούτε κέντρα κράτησης , ούτε «ανοιχτής φιλοξενίας»

Συγκέντρωση και πορεία με αίτημα να κλείσουν τώρα τα κέντρα «φιλοξενίας» και τα hotspots πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, από πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, με σύνθημα "Ούτε κέντρα κράτησης , ούτε «ανοιχτής φιλοξενίας»".

Η πορεία των οργανώσεων ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου, και μετά από μια διαδρομή στο κέντρο της πόλης κατέληξε έξω από το Διοικητήριο – Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.
Οι οργανώσεις που καλούσαν στη συγκέντρωση και την πορεία είναι η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΚΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το Ξεκίνημα, η ΟΚΔΕ, το ΚΚΕ μ-λ, η Ανασύνθεση ΟΝΡΑ, η Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, καθώς και το Room 39.
Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων που καλούσαν στη συγκέντρωση:
«Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας τους, έχει αποδειχτεί εκ των πραγμάτων ότι τα κέντρα «προσωρινής φιλοξενίας» των προσφύγων αποτελούν χώρους εκτοπισμού από την κοινωνία, την πόλη και τη ζωή της, ότι είναι μέρος του μηχανισμού αποκλεισμού από τα δικαιώματα, ότι, παρά τον φαινομενικά «ανοιχτό» χαρακτήρα τους, συνιστούν τελικά δομές εγκλεισμού όπου καταστέλλεται κάθε διάθεση και απόπειρα αντίστασης. Από τον πόλεμο, τη φτώχεια και τα απολυταρχικά καθεστώτα λοιπόν, στην ευρωπαϊκή "φιλοξενεία" του αποκλεισμού και εγκλεισμού.
Από την Ειδομένη ως τους καταυλισμούς, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα hotspots είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τις μετανάστριες. Στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ελευθερία στη μετακίνηση, άσυλο και χαρτιά, στις διεκδικήσεις τους για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και δικαιώματα, αλλά και στο μεγάλο αγώνα ενάντια στον πόλεμο στεκόμαστε μαζί τους, ακριβώς γιατί γνωρίζουμε πως ο εχθρός δεν είναι εκείνοι οι οποίοι βιώνουν την ίδια (και πιο σκληρή) εκμετάλλευση με εμάς, αλλά οι πολιτικές κυβερνήσεων και ΕΕ».
Για αυτό το λόγο οι πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης ζητούν:
-Να κλείσουν τώρα τα κέντρα «φιλοξενίας» και τα hotspots
-Ανθρώπινες συνθήκες στέγασης μέσα στις πόλεις, σίτιση, θέρμανση, περίθαλψη, πρόνοια για τους πρόσφυγες. Όχι απομονωμένοι-γκετοποιημένοι σε καταυλισμούς με τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ε.Ε
-Ισότιμη πρόσβαση για όλους στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, την ασφάλιση
-Να ανοίξουν τα σύνορα με ασφαλή διέλευση για όλες/ους
-Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/μεταναστριών
-Καμία επαναπροώθηση και απέλαση
-Να ακυρωθεί η ευρωτουρκική αντιμεταναστευική συμφωνία της ντροπής
Η πορεία για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, όταν ακροδεξιοί  με λουκέτα, αλυσίδες, πανό και συνθήματα αλυσοδέθηκαν μπροστά την κεντρική είσοδο του σχολείου βάζοντας λουκέτο στην πόρτα,  την ώρα που οι παρόντες αστυνομικοί παρακολουθούσαν χωρίς να παρέμβουν.
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στο σχολείο έφτασαν τα 9 προσφυγόπουλα από το κάμπ Αλεξίλ τα οποία μπήκαν στο κτίριο από τη διπλανή πόρτα, με τους γονείς και εκπαιδευτικούς να τους υποδέχονται με χειροκροτήματα και δώρα που είχαν ετοιμάσει. Την ίδια στιγμή, έξω απο το σχολείο οι συγκεντρωμένοι ακροδεξιοί, κάποιοι σκαρφαλωμένοι ακόμη και στα κάγκελα του σχολείου, έσπερναν το μίσος με τα ρατσιστικά τους συνθήματα.
Σημειώνεται ότι οι αλληλέγγυοι γονείς, εκπαιδευτικοί και μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων που βρέθηκαν στο σχολείο ήταν πολλαπλάσιοι από τους ακροδεξιούς που δεν κατάφεραν τελικά να αποτρέψουν την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας των προσφυγόπουλων.

Από alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.