15.2.17

Ξεσκεπάστηκε το «μαϊμού» ρεπορτάζ της Bild για τις σεξουαλικές επιθέσεις από πρόσφυγες


Στις 6 Φεβρουαρίου, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας έγραφε ότι δεκάδες Άραβες πρόσφυγες, επιτέθηκαν και κακοποίησαν σεξουαλικά ανυποψίαστες γυναίκες στους δρόμους της Φρανκφούρτης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η Bild έδινε μάλιστα και τον χαρακτηρισμό σεξ όχλος του «Fressgass» για να καταπέσουν, τελικώς, σήμερα όλες οι ανυπόστατες κατηγορίες της από την αστυνομία.

Η γερμανική αστυνομία που ερεύνησε το «έγκλημα» των Αράβων προσφύγων ανακοίνωσε ότι οι ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στο άρθρο της Bild είναι εντελώς «αβάσιμοι».

Η Bild διέγραψε εκ των υστέρων την ιστορία από την ιστοσελίδα της ενώ χθες ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας δήλωσε ότι η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη «για τη δική μας δουλειά».

Υπήρξαν πολλές παρόμοιες ψεύτικες ιστορίες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις διχαστικές πολιτικές απόψεις για το θέμα στο εσωτερικό της χώρας και τον όλο και πιο κατακερματισμένο κόσμο των online ενημερωτικών μέσων.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η ιστορία του «Allahu Akbar» -που υποτίθεται ότι φώναζε μέσα σε εκκλησία οργισμένος όχλος- (γρήγορα αποδείχθηκε ψευδής) ή αυτή του πρόσφυγα ο οποίος πήρε μια selfie φωτογραφία μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και κατηγορήθηκε για δεσμούς τρομοκρατίας (και πάλι αποδείχτηκε φιάσκο) .

Αλλά οι περισσότερες από αυτές τις ιστορίες έχουν πλημμυρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή έχουν εξαπλωθεί από ιστοσελίδες σε ολόκληρο το διαδίκτυο, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η διάψευσή τους.

Η Bild, όμως, είναι μια μεγάλη εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1952 και διαθέτει τιράζ σε εκατομμύρια φύλλα – το υψηλότερο από οποιασδήποτε άλλη ευρωπαϊκή εφημερίδα.

Κι ενώ παίρνει παραδοσιακά μια κεντροδεξιά θέση ιδεολογικά, στις απόψεις της για τους πρόσφυγες έχει διακυμάνσεις – το 2015, το Bloomberg έγραψε ότι η εφημερίδα είχε εκπλήξει τους επικριτές της «για την αγάπη της προς τους πρόσφυγες».

Στο ψευδές όπως αποδείχτηκε ρεπορτάζ η Bild βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην μαρτυρία ενός πολύ γνωστού εστιάτορα στην Φρανκφούρτη και μιας 27χρονης γυναίκας ονόματι Ιρίνα.

Ο εστιάτορας είχε δηλώσει στην εφημερίδα ότι περίπου 50 Άραβες, πιθανότατα πρόσφυγες, είχαν έρθει στο εστιατόριο του, όπου προκάλεσαν χάος, κλέβοντας παλτά και παρενοχλώντας τις γυναίκες. Η Ιρίνα είχε πει στην εφημερίδα ότι οι άνδρες αυτοί την είχαν αρπάξει, βάζοντας τα χέρια τους ανάμεσα στα πόδια της και στο στήθος της. «Τα χέρια τους ήταν παντού» είχε αφηγηθεί η Ιρίνα στην Bild.

Η αστυνομία της Φρανκφούρτης είχε αιφνιδιαστεί από το ρεπορτάζ – δεν είχαν ακούσει για τυχόν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στην περιοχή για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – αλλά και μια σειρά από νέα sites έδιναν διάφορες εκδοχές της ιστορίας, με επιθέσεις στους δρόμους που εξαπλώνονταν.

Όταν οι τοπικές εφημερίδες προσπάθησαν να αναφέρουν περισσότερα σχετικά με την ιστορία, οι ιδιοκτήτες των τοπικών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι δεν είχαν δει ποτέ οποιοδήποτε είδος «σεξουαλικής επίθεσης όχλου» ή μαζική σεξουαλική επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Την Τρίτη, η αστυνομία κυκλοφόρησε μια κατηγορηματική δήλωση για το περιστατικό που όπως πρότειναν οι εκθέσεις της ήταν εντελώς αβάσιμο.

«Οι ανακρίσεις των μαρτύρων, οι επισκέπτες και το προσωπικό έχουν δημιουργήσει σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την απεικόνιση των γεγονότων» αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας ότι «ένα πρόσωπο που θεωρήθηκε θύμα από τις δράσεις αυτές, δεν ήταν καν στην πόλη, όταν συνέβη το υποτιθέμενο έγκλημα».

Από http://insideoutborders.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.