22.11.16

Ανακοίνωση της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες/Σάμος

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση της  Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες-Σάμος, με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Σάμο. Για ενημέρωση δες εδώ στο fb: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1802128980068120&id=1636855833262103
Εκρηκτική η κατάσταση στη Σάμο από πολλές πλευρές λόγω του προσφυγικού και πολλοί είναι αυτοί που υποδαυλίζουν την κατάσταση και την εκμεταλλεύονται με πολιτικάντικο τρόπο.

Ο αριθμός των προσφύγων στο κέντρο ξεπέρασε κάθε όριο -2800 άτομα σε ένα κέντρο χωρητικότητας 800. Συνθήκες δραματικές, σκηνές τριγύρω και με τις καιρικές συνθήκες να δυσκολεύουν τραγικά τη διαβίωση των προσφύγων. Γεγονότα βίας ξεσπούν καθημερινά, το κλίμα που φτιάχνεται εδώ και καιρό ευνοεί ρατσιστικά φαινόμενα και προάγει πρακτικές αντιποίνων από τις δυο πλευρές.
Την κύρια ευθύνη της κατάστασης που επικρατεί την έχουν οι Κυβερνώντες που για μια ακόμη φορά είναι αναποτελεσματικοί, ανίκανοι να διαχειριστούν, να ελέγξουν, να επέμβουν. Υποσχέσεις που δεν τηρούνται και κρυφές συμφωνίες που ευνοούν τον εκφασισμό της κοινωνίας.
Μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι τοπικοί άρχοντες που ο καθένας με τον τρόπο του υποδαυλίζει το κλίμα δηλώνοντας στην κρίσιμη στιγμή αναρμόδιοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με πολλά δημοσιεύματα που σπέρνουν τον φόβο χωρίς επίσημες πηγές και οι αρμόδιοι δεν κοινοποιουν τα πραγματικά γεγονότα αφήνοντας να δημιουργείται κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού.
Ο εγκλωβισμός των προσφύγων, οι τραγικές συνθήκες, η πολύμηνη παραμονή τους, η ελπίδα που χάνεται για πέρασμα στην Ευρώπη δυσκολεύει το κράτημα της ψυχραιμίας.
Πολλά είναι τα ρατσιστικά επεισόδια που μας καταγγέλλουν και δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας για διάφορους λόγους. Επιθέσεις χωρίς λόγο από ντόπιους στο δρόμο για το Κέντρο μας κατήγγειλαν Αφγανοί πρόσφυγες με αυτοκίνητο να σταματά και οι επιβάτες του να τους επιτίθενται με ξύλα, ρίψη τούβλου σε διερχόμενο μετανάστη από κάτοικο πολυκατοικίας-περιστατικό επίσημα καταγεγραμμένο, αποκλεισμός προσφύγων από μαγαζιά και άλλους χώρους.
Και πολλές άλλες μαρτυρίες για απειλές και επιθέσεις μας γνωστοποιούνται χωρίς να θέλουν να προχωρήσουν σε διελεύκανση του επεισοδίου που αναφέρουν μέσω της δικαιοσύνης, που τους προτείνουμε.
Εμείς ως Κίνηση καταδικάζουμε περιστατικά βίας από όποια πλευρά και αν προέρχονται, προτάσσουμε την αλληλεγγύη μας, κρατάμε την ανθρωπιά μας, δημιουργούμε μαθήματα Ελληνικών στο στέκι μας στο Δημ. Κήπο, μαζευόμαστε καθε Τετάρτη στις 7 το απόγεμα για να προγραμματίσουμε και άλλες δράσεις μαζί με τους πρόσφυγες.
Δεν στηρίζουμε και δεν υποστηρίζουμε καμμιά παράνομη κίνηση, καμμία μορφή βίας ή εκφοβισμού, η οποία προέρχεται είτε απο μετανάστες - πρόσφυγες είτε απο ντόποιους.
Οι αρμόδιοι ας λάβουν τα μέτρα τους στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είμαστε με τον ΑΝΘΡΩΠΟ σαν οντότητα, από όπου και άν αυτός έρχεται.Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ούτε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάποιον, ούτε να μάς αλλάξει κάποιος.( ήθη έθιμα πολιτισμό θρησκεία κ.λ.π)
Αντιθέτως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες στον αγώνα για επιβίωση και για ΕΙΡΗΝΗ 
Μαζί ενάντια σ' όλους όσους παίζουν παιχνίδια στην πλάτη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.