21.11.16

Σάμος: Ξενοφοβική διαδήλωση σήμερα με την πλήρη κάλυψη της δημοτικής αρχής!!

Τα προβλήματα που δημιουργεί στους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και στην τοπική κοινωνία ο υπερπληθυσμός στο hotspot της Σάμου και η εμφανής αδυναμία των αρχών να εξασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας έχουν δημιουργήσει διάχυτο ξενοφοβικό κλίμα στο νησί, το οποίο επιχειρούν να καρπωθούν πολιτικά τόσο η δημοτική αρχή όσο και πολιτικές κινήσεις και συμφέροντα, την ώρα που έχουν αναλάβει βίαιη ρατσιστική δράση οργανωμένες ομάδες «αγανακτισμένων κατοίκων».

Στον απόηχο των χρυσαυγίτικων επιθέσεων στη Χίο, ο Δήμος Σάμου οργανώνει σήμερα στη 1 το μεσημέρι πανσαμιακή εκδήλωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό στην κεντρική πλατεία Πυθαγόρα, στην οποία έσπευσαν να καλέσουν τόσο η ΝΟΔΕ Σάμου όσο και η γνωστή για τις ξενοφοβικές θέσεις της κίνηση SAMOS SOS, αλλά και τοπικοί φορείς, που έχουν πάρει σαφείς θέσεις κατά της φιλοξενίας προσφύγων στο νησί.
Το πόσο επενδύει πολιτικά στη συγκέντρωση η δημοτική αρχή φαίνεται από το ότι οι υπηρεσίες του δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας κλείνουν από νωρίς το μεσημέρι.
Για τη μετακίνηση του κόσμου θα πραγματοποιηθούν δωρεάν δρομολόγια από το Πυθαγόρειο και από την πλατεία Καρλοβάσου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα διαβαστεί ανακοίνωση του μητροπολίτη Σάμου και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί του δημάρχου Μ. Αγγελόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Ν. Κατρακάζου και των προέδρων του Επιμελητηρίου Γ. Κυριαζή, του Δικηγορικού Συλλόγου Γ. Κολλάρου και της Ενωσης Ξενοδόχων Κ. Κυριαζή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μητροπολίτης Σάμου έχει θέσει προϋπόθεση κάθε δράσης στο προσφυγικό «ότι οι μετανάστες-πρόσφυγες θα είναι διερχόμενοι από το νησί», ενώ η Ενωση Ξενοδόχων έχει ζητήσει από τα μέλη της να μη συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων της Υπατης Αρμοστείας, το οποίο θα μπορούσε να εκτονώσει την κατάσταση στο hotspot και να προσφέρει ασφαλή στέγη σε ευάλωτες ομάδες.
Η συγκέντρωση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που κορυφώνεται η ένταση, με συχνά επεισόδια μεταξύ ντόπιων και προσφύγων και με οργανωμένες ομάδες «αγανακτισμένων κατοίκων» να καταδιώκουν και να επιτίθενται σε πρόσφυγες.
Την ίδια στιγμή, ο υπερπληθυσμός του hotspot, που φιλοξενεί περίπου 2.800 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η χωρητικότητά του δεν ξεπερνά τις 900 θέσεις, επιτείνει τη δυσκολία διαχείρισης, με ουρές εκατοντάδων να σχηματίζονται έξω από τα ιατρεία, με γυναίκες με μωρά παιδιά να ζουν μέσα στην ανασφάλεια, με τα προβλήματα στις εγκαταστάσεις να συσσωρεύονται και με τις σκηνές και τα υπάρχοντα των ανθρώπων να κινδυνεύουν να καταστραφούν στην πρώτη μπόρα, όπως έγινε πρόσφατα.
Την κατάσταση αυτή σπεύδουν να εκμεταλλευτούν ακραίες ξενοφοβικές και ισλαμοφοβικές κινήσεις, όπως της SAMOS SOS, που καλεί στη σημερινή διαδήλωση, με αίτημα, μεταξύ άλλων, «τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας», την «αποτελεσματική προστασία, φύλαξη και επιτήρηση των συνόρων», ενώ δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί «την εγκατάσταση μουσουλμανικής μειονότητας».
«Κάποιοι ονειρεύονται “νύχτες κρυστάλλων”, δίνοντας μάλιστα και δείγμα γραφής με την “ομάδα κρούσης” κουκουλοφόρων που χτύπησαν πρόσφυγες στον Κήπο, πυροδοτώντας επεισόδια.
Η δημοτική αρχή αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες», αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου.
«Το αδιέξοδο δεν βρίσκεται στη “συνεύρεση” ντόπιων και προσφύγων-μεταναστών.
Βρίσκεται στην εχθρότητα και το μίσος! Ο μόνος ελπιδοφόρος αγώνας που έχει να δώσει ο λαός και η νεολαία είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που του “προσφέρουν” οι κυρίαρχες δυνάμεις και τα φασιστικά, ρατσιστικά, εθνικιστικά κηρύγματα μίσους που συμπληρώνουν την πολιτική τους», αναφέρει η Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.