12.10.16

Χίος: Ο σύλλογος γονέων του 7ου δημ.σχολείου με ερωτηματολόγιο - «δημοψήφισμα» σπέρνει τον ρατσισμό

Με ένα άκρως ρατσιστικό κείμενο που μοίρασε στους μικρούς μαθητές το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου Χίου, ζητά από τους γονείς να πάρουν θέση ενόψει της πιθανότητας  και μόνο να επιλεχθεί το σχολείο ώστε φιλοξενήσει προσφυγόπουλα στις τάξεις του. 

Χωρίς καμία ενημέρωση προς τον διευθυντή του σχολείου και αιφνιδιάζοντας τους πάντες, εκπρόσωπος του Δ.Σ. εμφανίστηκε στις τάξεις και μοίρασε στους μαθητές έντυπο ερωτηματολόγιο ζητώντας να μεταφερθεί στους γονείς, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν εν είδη δημοψηφίσματος κατά πόσο επιθυμούν την παρουσία των παιδιών του πολέμου δίπλα στα δικά τους. 
Παρά όμως την προσπάθεια να κρυφτούν οι ρατσιστικές προθέσεις πίσω από την εισαγωγή, όταν με παραπλανητικό τρόπο τίθεται «το αναμφισβήτητο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των παιδιών στη γνώση την εκπαίδευση και την υγιεινή» και γίνεται αναφορά στα θέματα «που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας αλλά και της πόλης μας» (σ.σ. στη Χίο δεν έχουν τεθεί τέτοια ζητήματα προς το παρόν), αποκαλύπτεται άμεσα τονίζοντας τα εξής:
«Έχοντας στη σκέψη μας την αποφυγή πιθανών προβλημάτων που ενδεχομένως δημιουργηθούν από την άμεση συνύπαρξη των παιδιών (σ.σ. προσφυγόπουλων) σε επίπεδο πολιτισμικό, κοινωνικό (διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά, θρησκευτική έκφραση, συνήθειες) αλλά και πρωτίστως θέματα υγιεινής – καθαριότητας εφόσον οι συνθήκες διαβίωσης των μαθητών προσφύγων παραμένουν δυστυχώς χωρίς βελτίωση».
Επικαλείται, δηλαδή, τις όποιες πολιτισμικές διαφορές προκειμένου αυτές να αποτελέσουν στοιχείο για την όποια τοποθέτηση γονέα που θα έπαιρνε στα χέρια του το φυλλάδιο. 
Προκειμένου μάλιστα να αντλήσουν και την όποια νομιμοποίηση για περαιτέρω ενέργειες θέτουν σειρά ερωτημάτων του τύπου «θα θέλατε να ενοικιαστούν άλλοι χώροι ή να δημιουργηθούν εντός των καταυλισμών» ενώ παράλληλα επικαλείται εγκύκλιο του υπουργείου για την οποία υποστηρίζει ότι προβλέπει την επιλογή του 7ου Δημοτικού ως χώρο μάθησης για τα προσφυγόπουλα. 
«Ειλικρινά δεν γνωρίζαμε το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου αυτού και μόλις το αντιληφθήκαμε δεν επιτρέψαμε τη διανομή του εντός των σχολικών τάξεων», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Τσιροπινάς, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό έφτασε στα χέρια ορισμένων μαθητών και κατά συνέπεια των γονιών τους αφού ο εκπρόσωπος του συλλόγου τα μοίρασε απευθείας σε αρκετά παιδιά και όχι μέσω των δασκάλων, αφού αρκετοί αντέδρασαν άμεσα σκίζοντας τα φυλλάδια.  
Έκπληκτος και αυτός από τον ρατσιστικό χαρακτήρα του κειμένου, υπενθυμίζει ότι στο σχολείο διαχρονικά φοιτούν παιδιά από τρίτες χώρες, ενώ πλούσια είναι και η δράση όλης της σχολικής κοινότητας σε θέματα αλληλεγγύης και σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα αποδοχής της διαφορετικότητας. 
Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού, Χρυσάνθη Δημητρούλη, είναι παράλληλα και γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων και Κηδεμόνων Χίου, η οποία συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με το θέμα αυτό στη σχετική ατζέντα. 
Η ίδια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας για να εκφράσει τις θέσεις της, δεν στάθηκε δυνατό να απαντήσει. Ωστόσο άμεσα αναμένεται καταδικαστική ανακοίνωση από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών του νησιού. 
Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.