12.10.16

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους πρόσφυγες στην Αντιπεριφέρεια Χαλκίδας καλεί η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χαλκίδας την Πέμπτη 13/10

Και τι δεν ακούστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού διαμερίσματος Αυλίδας την Κυριακή, όπου, όπως μας ενημερώνουν αλληλέγγυοι που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, δόθηκε εντολή να αποχωρήσουν οι κάμερες των τοπικών ΜΜΕ προκειμένου να μην καταγραφούν τα ακραία ρατσιστικά σχόλια που φώναζαν σε κατάσταση εκτός ελέγχου κάτοικοι, παρουσία του δημάρχου Χαλκιδέων Χρήστου Παγώνη και του αντιδημάρχου Αυλίδας Δημήτρη Παπαποστόλου, οι οποίοι όχι μόνο δεν αντέδρασαν, αλλά και υποδαύλισαν το τεταμένο κλίμα.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων του καταυλισμού της Ριτσώνας, για τα οποία προβλέπει το υπουργείο Παιδείας να μεταφέρονται τα απογεύματα σε δημοτικά σχολεία στην Αυλίδα και στο Βαθύ, όπως και στο 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, όπου λειτουργούν οι τάξεις του προπαρασκευαστικού προγράμματος του υπουργείου.
Κάποιοι φώναζαν ότι θα κλειδώσουν τα σχολεία και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχτούν να στείλουν τα παιδιά τους στα ίδια σχολεία με προσφυγόπουλα, ή «με σκουπίδια», όπως είπε στέλεχος του τοπικού διαμερίσματος.
Αλλοι μιλούσαν για έλλειψη υποδομών ή ισχυρίζονταν ότι σε ορισμένα σχολικά συγκροτήματα λειτουργεί ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 4 το απόγευμα, χωρίς να διευκρινίσουν γιατί αποτελεί πρόβλημα αυτό, καθώς υπάρχουν ελεύθερες αίθουσες στα συγκεκριμένα συγκροτήματα.
Αλλοι έλεγαν πως οι μαθητές συνηθίζουν να αφήνουν σχολικά είδη στις αίθουσες και να μιλούν για κίνδυνο των παιδιών τους αν έρθουν τα προσφυγόπουλα σε επαφή με τα είδη αυτά.
Σύμφωνα με παριστάμενους, η ένταση που δημιουργήθηκε δεν επέτρεψε να τοποθετηθούν φωνές που διαφωνούσαν με όσα ρατσιστικά ακούγονταν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προπαρασκευαστικά μαθήματα δεν έγιναν χτες σ' αυτά τα σχολεία, καθώς οι αντιδράσεις φαίνεται ότι πέτυχαν να αναβάλουν την έναρξη του προγράμματος για την Πέμπτη, ημέρα που αναμένεται να συζητηθεί το θέμα στην Αντιπεριφέρεια Χαλκίδας, σε σύσκεψη του Συντονιστικού της Περιφέρειας, του δήμου και του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Εκκληση στους συλλόγους γονέων «να αποφύγουν ρατσιστικές απόψεις και να υπερασπιστούν το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση» απευθύνει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χαλκίδας.
Σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους πρόσφυγες καλεί για την Πέμπτη έξω από την Αντιπεριφέρεια Χαλκίδας η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χαλκίδας στους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, υπενθυμίζοντας στον δήμαρχο Χαλκιδέων ότι «δεν έχει κανένα δικαίωμα να ανοίγει διάλογο που αμφισβητεί τα νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των παιδιών μεταναστών».
Απο efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.