5.9.16

To AfD ξεπέρασε τους Χριστιανοδημοκράτες


Τη δεύτερη θέση φαίνεται πως κατακτά το ξενοφοβικό και ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στο γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, σύμφωνα με το exit poll που ανακοινώθηκε με το κλείσιμο της κάλπης. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll, οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται πρώτοι με ποσοστό 30,5% και ακολουθεί το Afd με 21%. Στην τρίτη θέση οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα. Στη Βουλή επίσης, μπαίνουν το Αριστερό Κόμμα (με 12,5%) και οι Πράσινοι (οριακά, με 5%).  Εκτός Βουλής το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) και το νεοναζιστικό NPD που με 2,9% και 3,2%, καθώς δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 5%.
Αυτό είναι το 9ο περιφερειακό συμβούλιο στο οποίο εισέρχεται το AfD, γεγονός που αποδεικνύει την εδραίωση του κόμματος στους πολίτες. Αφετέρου, φαίνεται πως οι Γερμανοί εξέφρασαν την αυξανόμενη δυσαρέσκειά τους έναντι της Άνγκελα Μέρκελ, κυρίως στο προσφυγικό ζήτημα, στο οποίο αντίθετα, «επένδυσε» η «Εναλλακτική για τη Γερμανία». 
Επισημαίνεται, επίσης, πως το κρατίδιο αυτό αποτελεί την εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου. Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες κυβερνούσαν μαζί στο συγκεκριμένο κρατίδιο, τα τελευταία δέκα χρόνια. «Ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποτιμώντας τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.

Ψήφος διαμαρτυρίας

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η εκλογική επιτυχία του ξενοφοβικού AfD αποδίδεται κυρίως στην προσφυγική πολιτική της Άγκελα Μέρκελ. Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύει την επιτυχία αυτή των δεξιών λαϊκιστών η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών και συγκεκριμένα το 63%, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Bild. Μόλις το 22% πιστεύει ότι υπάρχουν άλλα αίτια.
Η ψήφος προς το AfD λοιπόν ερμηνεύεται περισσότερο ως μια ψήφος διαμαρτυρίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στις σημερινές εκλογές αυξήθηκε σημαντικά η συμμετοχή και δη από το 50% στο 60% περίπου, με την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» να έχει καταφέρει να κινητοποιήσει μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Και αυτό όχι με αμιγώς τοπικά ζητήματα. Αντιθέτως, τα θέματα που έθιξε στον προεκλογικό αγώνα επικεντρώθηκαν στην προσφυγική κρίση και την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ. Και αυτό μολονότι το συγκεκριμένο κρατίδιο καταγράφει τον μικρότερο αριθμό αλλοδαπών σε σύγκριση με άλλα κρατίδια. Αν και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα με πρόσφυγες και μετανάστες, χάρη στο AfD το θέμα της μετανάστευσης και της εσωτερικής ασφάλειας επισκίασε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.
Σε αυτά τα συμφραζόμενα Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι μολονότι πρόκειται για πρωτοφανή κόλαφο για τους Χριστιανοδημοκράτες και την Άνγκελα Μέρκελ προσωπικά που έχει και έναν ιδιαίτερα συμβολισμό, δεν πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να απειλήσει πραγματικά την καγκελάριο. Πολλώ δε μάλλον που στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ουσιαστική εναλλακτική επιλογή ως προς το πρόσωπό της.

πηγή: Efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.