5.9.16

H Ανγκελα Μέρκελ ενισχύει την... Ακροδεξιά



Το χθεσινό αποτέλεσμα στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας ερμηνεύτηκε από πολλούς -και από τα γερμανικά ΜΜΕ- ως η προαναγγελία του πολιτικού τέλους της Ανγκελα Μέρκελ καθώς πρόκειται και για την εκλογική της περιφέρεια.

«Ισως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», έγραψε το γερμανικό Der Spiegel.
Ενδεχομένως και να είναι. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.
Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση έφερε στη δεύτερη θέση το ακροδεξιό -για να μην πούμε φασιστικό- κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία- AfD, το οποίο για πρώτη φορά συμμετείχε σε εκλογές, στέλνοντας στην τρίτη θέση το Χριστιανοδημοκρατικό Kόμμα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ, το κυρίαρχο ζήτημα που οδήγησε σ’ αυτό το αποτέλεσμα ήταν το προσφυγικό με συνέπεια η δεξιά πτέρυγα των ψηφοφόρων του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος να πάει στην Ακροδεξιά.
Γιατί συνέβη αυτό;
Η ιστορική πείρα, από την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, διδάσκει ότι στο προαναφερόμενο ερώτημα υπάρχουν δύο απαντήσεις.
Η μία λέει ότι οι μάζες κινούνται δεξιότερα γιατί η Δεξιά ρίχνει νερό στο κρασί της και δεν είναι αρκετά Δεξιά.
Η άλλη άποψη υπογραμμίζει ότι οι υποχωρήσεις των πολιτικών κομμάτων γενικά, και της Δεξιάς ειδικότερα, σε συντηρητικά, ακροδεξιά, ακόμη και φασιστικού τύπου κελεύσματα -ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης με τις αυστηρές πολιτικές λιτότητας- όχι μόνο δεν εμποδίζουν τη συντηρητικοποίηση των μαζών αλλά τουναντίον την επιταχύνουν.
Επικαλούμενοι και πάλι την ιστορική πείρα οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η ορθή άποψη είναι η δεύτερη.
Η Ανγκελα Μέρκελ και το κόμμα της, η γερμανική κυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό της χώρας τους όσο και στην Ενωμένη Ευρώπη, ακολούθησαν μια μεσοβέζικη πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα.
Την ίδια ώρα που μιλούσαν με αόριστες πολιτικές θέσεις και αποφάσεις για ενιαία πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος από την Ε.Ε. ανέχονταν -αν δεν επιδοκίμαζαν- τα τείχη και τα συρματοπλέγματα στα σύνορα, επιβραβεύοντας την πολιτική των χωρών του Βίζεγκραντ.
Δηλαδή την πολιτική που πρότεινε το AfD. Συνεπώς γιατί οι Γερμανοί συντηρητικοί ψηφοφόροι να επιλέξουν τους Χριστιανοδημοκράτες, όταν η κ. Μέρκελ τούς έδειχνε AfD
Από μια πολιτική παραχωρήσεων στην Ακροδεξιά επέλεξαν μια καθαρά ακροδεξιά πολιτική.
efsyn.gr


Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.