21.9.16

Μόρια: "Στάχτες" η πολιτική της κυβέρνησης

Της Χριστίνας Ζιάκκα

Για τους καλά γνωρίζοντες την κατάσταση στην Μόρια, ήταν απλά θέμα χρόνου μια έκρηξη απελπισίας σαν την τελευταία που παρέδωσε στην πυρά το στρατόπεδο, άφησε άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και αφήνει πίσω νέες πληγές. Και η Μόρια δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο γενικός κανόνας για τα κέντρα προσφύγων.
Ανάμεσα στους καλά γνωρίζοντες πρώτη είναι η κυβέρνηση, ακολουθεί η αντιπολίτευση και φυσικά η ίδια η Ε.Ε. που συχνά περιοδεύει στα ελληνικά hot-spot για να ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ–Τουρκίας. Αλλά είναι και τα μεγάλα ΜΜΕ που επέλεξαν την προβολή του εμπρησμού της Μόριας, αλλά πετάνε στο… αρχείο τις διαμαρτυρίες των προσφύγων στην Λέρο, στον Κατσικά, στο Κουτσόχερο, τις εγκύους πρόσφυγες που έκαναν απεργία πείνας στη Ριτσώνα κ.ο.κ.

Πλατιά η κοινωνία δεν γνωρίζει –αφού δεν την ενημερώνουν– πως:
- στη Μόρια ζουν 3.800 πρόσφυγες όταν η χω­ρη­τι­κό­τη­τα είναι 2.000, το φαγητό είναι κακό και δεν φτάνει, λείπουν αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής και στοιχειώδης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
- 60.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί επ’ αόριστο, σε συνθήκες άθλιες. Ανάμεσα τους 2.500 που είναι έγκυες, άρρωστοι, υπερήλικες και θύματα βασανιστηρίων! Ενώ το 48% είναι παιδιά!
- τα hot spot είτε βουλιάζουν στην λάσπη όταν βρέχει (Σχιστό) είτε είναι γεμάτα με σκορπιούς και φίδια (Κουτσόχερο, Κατσικάς, Μαλακάσα κ.λ.π) είτε δεν έχουν δίκτυο υδροδότησης (Ριτσώνα) είτε δεν έχουν ζεστό νερό (Μαλακάσα) για να αναφέρουμε μόνο μερικά στην ατελείωτη λίστα της αθλιότητας… Το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε αυτοψία σε 16 κέντρα της Β. Ελλάδας το καλοκαίρι και στην έκθεση του κατέληγε με κάθε επισημότητα στην πρόταση για «άμεσο και ολοκληρωτικό κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας»!

Το μείγμα γίνεται πιο εκρηκτικό αν υπολογίσουμε πως τα hot spot είναι «φυλακές» ειδικού τύπου με σταθμευμένα ΜΑΤ απ’ έξω. Το παραμύθι της «μετεγκατάστασης» σε άλλη χώρα της Ε.Ε. –όπως επιθυμεί η πλειοψηφία των προσφύγων– έχει απλώς πεθάνει! Αλλά και όσοι έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου εδώ, πρέπει να αποδεχθούν πως η εξέταση θα πάρει χρόνια!

Αυτές οι συνθήκες τελικά δημιουργούν το έδαφος για την εμφάνιση κυκλωμάτων μικρο-παραβατικότητας ή μικρο-συμμοριών μεταξύ των ίδιων των προσφύγων, για γενικευμένη ανασφάλεια, συμπλοκές που καταλήγουν και σε νεκρούς (π.χ. 4 Αφγανοί νεκροί στο Ελληνικό το καλοκαίρι) κ.ο.κ.

Πιστεύει κανείς πως χρειάζονται περισσότεροι λόγοι για να έχουμε εκρήξεις;

Λέγοντας τα παραπάνω δεν θέλουμε να γείρουμε την πλάστιγγα ενάντια σε όποιες ανησυχίες ντόπιων κατοίκων σε περιοχές κοντά σε hot spot. Kαι δεν εννοούμε την κατάπτυστη στάση των συλλόγων γονιών στο Ωραιόκαστρο ή στη Φιλιππιάδα.

Αλλά στην περίπτωση της Μόριας, 2 μέρες πριν τα γεγονότα οι κάτοικοι του ομώνυμου χωριού, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας το hot spot να φιλοξενεί όσους χωρά και να φτιαχτεί η αποχέτευση του στρατοπέδου για να μην απειλείται η υγεία κανενός και φυσικά το περιβάλλον.

O Tσίπρας στην ομιλία στην σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ είπε απευθυνόμενος στους… άλλους ηγέτες,

«αν δεν αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης, αν δεν επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες ανά τον κόσμο που δύνανται να τους φιλοξενήσουν, θα αποτύχουμε. Και το χειρότερο, θα δώσουμε χώρο σε εθνικιστικές, ξενοφοβικές δυνάμεις να δείξουν το πρόσωπό τους».

Ας του πει κάποιος πως μιλά και για τον εαυτό του! Η Μόρια είναι η απόδειξη της αποτυχίας των πολιτικών της κυβέρνησης!

Και το «πρόσωπο» τους οι Χρυσαυγίτες μας το δείχνουν ήδη, στη Μυτιλήνη, στη Λέρο, στη Κω κ.ο.κ. όπου καταφέρνουν να χτίζουν λιθαράκι-λιθαράκι την επιρροή τους.

Είναι κάποια πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε πια σίγουροι: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να κλείσουν το δρόμο στους φασίστες, δεν πρόκειται να σεβαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων και δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Διεκδικούμε:
* Να στεγαστούν οι πρόσφυγες αναλογικά σε όλη την επικράτεια σε μικρότερες και αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις μέσα στον αστικό ιστό.
* Η σίτιση τους να εξασφαλιστεί με αυτό-οργανωμένες κουζίνες, στις οποίες να συμμετέχει και η τοπική κοινωνία και το κίνημα.
* Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (σ.σ. οι ίδιοι οι πρόσφυγες γιατροί-νοσηλευτές να πλαισιώσουν την προσπάθεια).
* Αυτό-οργάνωση και αυτό-διαχείριση των κέντρων (π.χ. όπως στα Λαγκαδίκια Θες/νίκης) και λόγο στη λειτουργία τους να έχει η τοπική κοινωνία και το κίνημα.
* Ταχύτερη διαδικασία απόδοσης ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων για να φύγουν όσοι θέλουν να φύγουν και να μείνουν όσοι θέλουν να μείνουν.
* Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ–Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.