26.8.16

ΓΑΛΛΙΑ: «Όχι» από το Ανώτατο Δικαστήριο στην απαγόρευση του μπουρκίνι

Ηχηρό μήνυμα έστειλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας το οποίο απέρριψε την απαγόρευση του μπουρκίνι που είχε επιβληθεί από τις γαλλικές αρχές. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η απαγόρευση παραβιάζει ξεκάθαρα την ελευθερία των πεποιθήσεων, καθώς και την ατομική ελευθερία.

«Η απαγόρευση παραβιάζει ξεκάθαρα τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την ελευθερία των πεποιθήσεων, καθώς και την ατομική ελευθερία» απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας ανατρέποντας την απαγόρευση του μπουρκίνι στη χώρα.
Το Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση αυτή μετά την προσφυγή που κατέθεσε ο Σύνδεσμος για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση του μπουρκίνι στην πόλη Βιλνέβ- Λουμπέ στις ακτές της Μεσογείου, με το επιχείρημα ότι αντίκειται στις ατομικές ελευθερίες.
Αυτή η απόφαση, την οποία χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλίας, αναμένεται να αποτελέσει νομικό προηγούμενο για περίπου 30 κοινότητες που είχαν εφαρμόσει παρόμοια μέτρα.
Το δικαστικό σύστημα της Γαλλίας προβλέπει την έκδοση προσωρινών αποφάσεων με στόχο να δώσει στο δικαστήριο περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την οριστική του απόφαση.
Σημειωτέον ότι η απαγόρευση, αλλά και οι εικόνες αστυνομικών να ελέγχουν γυναίκες στην παραλία προκάλεσαν σάλο στη χώρα και έφεραν αρκετές διαμαρτυρίες και εκτός Γαλλίας.
Ο υποψήφιος πρόεδρος, πάντως, Νικολά Σαρκοζί βαδίζει στον δικό του αυταρχικό δρόμο προτείνοντας συνολική απαγόρευση του μπουρκίνι σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.