1.7.16

Αλαμπάμα: Παλεύοντας ενάντια στο ρατσισμό στον βαθύ Αμερικάνικο Νότο


Του Νίκου Κόκκαλη

Η εικόνα που έχουμε από τον Αμερικάνικο Νότο και κυρίως από την Αλαμπάμα, είναι μια εικόνα βαθιά ριζωμένων φυλετικών διακρίσεων. Στην Αλαμπάμα επικεντρωνόταν η δράση της διαβόητης Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ).
Στην Αλαμπάμα γίνονταν τα περισσότερα λιντσαρίσματα μαύρων, σαν αυτά που περιγράφονται στο “Strange Fruit” της Billie Holiday -πολλές φορές γιατί έκαναν το έγκλημα να μιλήσουν σε μια λευκή.
Όμως η Αλαμπάμα έχει και μια βαθιά παράδοση στους αγώνες του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα. Ο μεγάλος αυτός αγώνας ξεκίνησε στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, με το μποϊκοτάζ των φυλετικά διαχωρισμένων λεωφορείων, στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Συνεχίστηκε με τους αγώνες ενάντια στα φυλετικά διαχωρισμένα σχολεία, εστιατόρια, καφενεία και πανεπιστήμια. Κορυφώθηκε με την μεγαλειώδη διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων μαύρων, λευκών και λατίνων από την Σέλμα προς το Μοντγκόμερυ, με αίτημα τα ίσα πολιτικά δικαιώματα για όλους.
Οπότε δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα τοπικά αντιρατσιστικά κινήματα αντιδρούν μαζικά όταν ρατσιστικές οργανώσεις όπως η ΚΚΚ εμφανίζονται και προσπαθούν  να εδραιώσουν μια παρουσία στην περιοχή τους. Αντιγράφουμε από το σαιτ της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής (Socialist Alternative) στις ΗΠΑ.


Στις 18 Ιούνη η Σοσιαλιστική Εναλλακτική της περιοχής του Κόλπου του Μόμπιλ οργάνωσε μια δυναμική διαδήλωση  ενάντια στην ΚΚΚ που έχει κάνει την εμφάνιση της στο Μόμπιλ και τις γύρω περιοχές, εδώ και περίπου έναν χρόνο.
Πολίτες της περιοχής έχουν βρει  φυλλάδια τα οποία πέταγαν στην πόρτα τους μέλη της ΚΚΚ τις πρώτες πρωινές ώρες, τα οποία καλούσαν για το “καθάρισμα” της περιοχής από τα “μιάσματα”, δηλαδή τις τρανς. Τα φυλλάδια επίσης πρότειναν τα τρανς άτομα να χρησιμοποιούν τα “δέντρα στον κήπο” ως τουαλέτες. Μια κεκαλυμμένη απειλή για λιντσάρισμα!
Μετά από πολλές από αυτές τις διανομές φυλλαδίων της ΚΚΚ που στοχοποιούσαν την LGBTQ κοινότητα και τους έγχρωμους συμπολίτες τους,  η Σοσιαλιστική Εναλλακτική επικοινώνησε με τοπικούς ακτιβιστές και ηγέτες κοινοτήτων για να συνδιοργανώσουν μια διαδήλωση και να κάνουν γνωστό στην ΚΚΚ ότι οι δηλητηριώδεις ιδέες τους δεν είναι αποδεκτές στο Μόμπιλ. Δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν  παρά το γεγονός  ότι έβρεχε καταρρακτωδώς. Η διαδήλωση οργανώθηκε ως μια άμεση μαζική απάντηση στην επιθετικότητα του ακροδεξιού καρκινώματος  και για να βρουν την φωνή τους έγχρωμοι και τρανς ακτιβιστές.
Άλλωστε η “λευκή ανωτερότητα” δεν ήταν ποτέ ο τρόπος για να λυθούν τα πιεστικά προβλήματα της λευκής εργατικής τάξης.  Απέναντι στην καταρράκωση του επίπεδου διαβίωσης και την εντεινόμενη εκμετάλλευση, οι εργαζόμενοι από όλες τις φυλές και τα φύλα, πρέπει να ενωθούν και να υποστηρίξουν  ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει στέγη, υπηρεσίες και θέσεις εργασίας για όλους, οικονομική ισότητα και δικαιοσύνη.  Αντί να τσακωνόμαστε οι εργαζόμενοι για ελάχιστες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, πρέπει να ενωθούμε και να ζητήσουμε το μερτικό μας από τον τεράστιο πλούτο που συγκεντρώνει το πλουσιότερο 1%.
Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική προτείνει σε όλους τους νέους και τους εργαζόμενους στο Νότο αλλά και πανεθνικά να οργανωθούν ενάντια στον ρατσισμό και να χτίσουν ένα ανεξάρτητο κόμμα που να υποστηρίζει τα συμφέροντα του 99% της κοινωνίας.
Ήδη ένα άλλο γκρουπ που ονομάζεται “Ο Μισισιπής Ξεσηκώνεται” (Mississippi Rising) επικοινώνησαν μαζί τους, και τους είπαν πως ήταν έμπνευση για οργανώσουν μια διαδήλωση ενάντια στην ΚΚΚ και στον Μισσισσιπή!

Κάτω ο ρατσισμός και το μίσος!
Φορολογήστε τους Υπερπλούσιους!
Ανθρώπινοι μισθούς και δωρεάν παιδεία για όλους!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.