Αναδημοσίευση από efsyn.gr
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην Αττική, την απάντηση συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ δίνει το 72% για το Σχιστό, το 71,5% για τη Μαλακάσα, το 69,4% για τον Ελαιώνα, το 64,7% για τον Ωρωπό, το 57,4% για το Ελληνικό (αντίστοιχα ποσοστά συμφωνίας καταγράφονται ανάμεσα στους κατοίκους των νοτιοανατολικών προαστίων) και το 50,7% για τις παιδικές κατασκηνώσεις Νέας Μάκρης.
Από την άλλη, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων διαφωνεί/μάλλον διαφωνεί με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην πλ. Βικτωρίας (84,5%), στο λιμάνι του Πειραιά (75,8%) και στο πάρκο Τρίτση (47,8%) (βλ. πίνακα).
Η σφυγμομέτρηση της Κάπα Research έγινε για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), με τηλεφωνικές συνεντεύξεις 1.120 κατοίκων της Αττικής, μεταξύ 23-28 Μαρτίου (δύο μήνες πριν), οπότε είχαν ήδη κλείσει τα σύνορα, μόλις είχε τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και, μία μέρα πριν (22 Μαρτίου), είχε συμβεί το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η Αττική χωρίστηκε σε επτά ενότητες: Δήμος Αθηναίων, Βόρεια προάστια, Νοτιοανατολικά προάστια, Δυτικά προάστια, Δήμος Πειραιά, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική.
Από την έρευνα προκύπτει ξεκάθαρα η αρνητική εικόνα που έχουν οι κάτοικοι της Αττικής για τους χειρισμούς της Ευρώπης στο προσφυγικό, αλλά και μια σειρά από αντιφάσεις.
Το 59,8% των συμμετεχόντων θα δεχόταν τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή όπου κατοικεί, με την πλειοψηφία να επιθυμεί την αποφασιστική γνώμη του δήμου στη δημιουργία (46,5%) και τη διαχείρισή του (60,4%).
Το 68,2% θα δεχόταν την εγκατάσταση μιας οικογένειας προσφύγων σε διαμέρισμα της πολυκατοικίας του ή στο διπλανό σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (49,2%) θεωρεί «απειλή» την παρουσία προσφύγων/μεταναστών στη χώρα.
Το συναίσθημα που καταγράφεται να κυριαρχεί είναι η ανησυχία (67,4%), στη συνέχεια η αλληλεγγύη (48,5%), η συμπόνοια (47,6%) και στο τέλος η αποστροφή/απέχθεια (8,1%).
Ακόμη, το 57,9% προτιμά τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε κλειστά κέντρα και το 35,1% σε ανοιχτά κέντρα. Το 55,7% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της υποδοχής των προσφύγων (η Δυτ. Αττική συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό: κατά της υποδοχής 46%, μάλλον κατά 11,8%).
Ωστόσο, στη Δυτική Αττική τα ευρήματα είναι αντιφατικά: συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό στην απέχθεια (21,3%), αλλά ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο ποσοστό στην ανοχή (29,2%) όπως επίσης και (αντίθετα με όλες τις άλλες περιοχές) στην αποδοχή κέντρων φιλοξενίας ανοιχτού τύπου (50,3%).
Το 57,2% συμφωνεί/μάλλον συμφωνεί ότι όποιο κόμμα θα ήταν στην κυβέρνηση θα είχε διαχειριστεί το ζήτημα με την ίδια ένταση. «Τελικά τι πιστεύετε ότι πρέπει να επιδιώξει η κυβέρνηση;», είναι το ερώτημα όπου το 60,2% απαντά «να προσπαθήσει να ελαττώσει με κάθε δυνατό τρόπο την είσοδο προσφύγων στην Ελλάδα», ενώ το 37,5% απαντά «να διευκολύνει όσο μπορεί τη διέλευση των προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη».
Καθολική η απάντηση για τους χειρισμούς των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης: το 93,6% τούς κρίνει αρνητικά/μάλλον αρνητικά, ενώ το 67,7% δηλώνει ότι δεν κατανοεί την άρνηση χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να δεχθούν πρόσφυγες.
Το 68,7% δεν αποδέχεται το κλείσιμο των συνόρων με την κατάργηση της Σένγκεν. Αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, η φράση με την οποία συμφωνούν οι περισσότεροι συμμετέχοντες (75,6%) είναι: «Η Ευρώπη θερίζει ό,τι έσπειρε».
Στην αξιολόγηση των θεσμών ως προς τους χειρισμούς τους στο προσφυγικό, χαίρουν εμπιστοσύνης οι τοπικές κοινωνίες (80,4%), η αστυνομία και το λιμενικό (73,5%), ο στρατός (66,9%), η Τοπική Αυτοδιοίκηση (63,2%) και οι ΜΚΟ (60,9%), σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση (ολόκληρη η έρευνα στο:http://www.efsyn.gr/arthro/antikroyomena-minymata-se-ereyna-gia-toys-pro...).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.