24.6.16

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Γροθιά στο κατεστημένο

Η ψήφος υπέρ της εξόδου της Μ.Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί γροθιά για το σύνολο των ΜΜΕ, το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο, το Βρετανικό και το διεθνές κατεστημένο, που σύσσωμοι στήριξαν την παραμονή. Πάνω από 17 εκ. άνθρωποι -στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι- χρησιμοποίησαν το δημοψήφισμα ως εργαλείο απόρριψης της λιτότητας, των περικοπών, της εκστρατείας του φόβου, των εκβιασμών.
Το πιο άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα είναι η παραίτηση Κάμερον μετά τη δεινή ήττα και η ανοικτή πολιτική κρίση στο κόμμα των Συντηρητικών.

Ωστόσο η ανταρσύα των Βρετανών εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, παραμένει σε μαζικό επίπεδο πολιτικά ορφανή από την σκοπιά της Αριστεράς. Ο Κορμπυν συνθηκολόγησε μπροστά στο εσωτερικό κατεστημένο των Εργατικών και προσχώρησε κι αυτός στο στρατόπεδο του Bremain.

Αυτή η κατάσταση δίνει την ευκαιρία σε εθνικιστές, στο ρατσιστικό UKIP του Farage, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή ακροδεξιά Δεξιά (δες Μαρί Λεπέν κ.λ.π.), να επιχειρούν να οικειοποιηθούν το αποτέλεσμα ως δική τους νίκη. Η αλήθεια όμως είναι πως το UKIP είχε πάρει 3,8 εκ. ψήφους στις προηγούμενες εκλογές. Ενώ η Λεπέν που τόσο πολύ κόπτεται για τις ...εξεγέρσεις των λαών, 2 μήνες τώρα που το Γαλλικό κίνημα δίνει μάχες ενάντια στον αντεργατικό οδοστρωτήρα Ελ Κομρί, παραμένει κρυμμένη και σιωπηλή!

Για να τους κοπεί μια και καλή η φόρα, χρειαζόμαστε στην Βρετανία και διεθνώς, τους εργαζόμενους στο προσκήνιο ενάντια στην λιτότητα και τις επιθέσεις όποια σφραγίδα κι αν έχουν, των Βρυξελών, του Λονδίνου, του Παρισιού κ.λ.π. Και μια μαζική διεθνιστική Αριστερά που θα αντιστέκεται στον ρατσισμό και τον εθνικισμό και θα ιεραρχεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων ανθρώπων πάνω από χώρες, χρώμα και καταγωγή.

Γιατί σε τελευταία ανάλυση μέσα ή έξω από την Ε.Ε., τα προβλήματα που γεννά η κρίση του καπιταλισμού θα αποζητούν λύση. Και η απάντηση είναι μία και μόνο μία: η πάλη για μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία. Κι αυτό αφορά τους Βρετανούς εργαζόμενους, όσο αφορά τους Έλληνες εργαζόμενους, όσο αφορά τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.