24.2.16

Προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τους πρόσφυγες

24/2/2016
Κανελλής Νίκος,
Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος της Οργάνωσης ΞΕΚΙΝΗΜΑ 
και της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας


Ο Δήμος Βόλου χρειάζεται να πάρει άμεσα μέτρα για βοήθειας προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Εθνική Οδό και το ΣΕΑ Αλμυρού όπως:

·      Να ληφθεί απόφαση για χορήγηση νερών, χυμών, τροφής για μωρά και μερίδων φαγητού, ρούχων και φαρμάκων. Το κόστος να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου και έκτακτη κρατική χρηματοδότηση. Η μεταφορά και διανομή να γίνει με οχήματα και προσωπικό του Δήμου σε συνεργασία με τις Συλλογικότητες που στέκονται αλληλέγγυες στους πρόσφυγες. Επίσης, να γίνει κάλεσμα για συλλογή των ειδών πρώτης ανάγκης στον πληθυσμό της πόλης.

·      Να υπάρξει συμβολή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, με επίσκεψη στο ΣΕΑ Αλμυρού, ιατρικού προσωπικού των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου. Όσοι άνθρωποι χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα θα πρέπει να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο του Βόλου ή σε κοντινά Κέντρα Υγείας (Αλμυρού κλπ) λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι ταξιδεύουν κατά οικογένειες, σε ομάδες κλπ.

·      Επίσης οι Δημοτικές Υπηρεσίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τον Ιατρικό Σύλλογο, το Σύλλογο Φαρμακοποιών  και το Νοσοκομείο του Βόλου ώστε να υπάρξει συντονισμένη βοήθεια.


Σε ότι αφορά τη δημιουργία κέντρου διαμονής προσφύγων και μεταναστών, σαν πρώτα άμεσα μέτρα, είναι απαραίτητο:

·      Να πληρούνται οι προϋποθέσεις ανθρώπινης διαβίωσης –υποδομές υγιεινής, ζεστό νερό, θέρμανση κοκ.

·      Επιπλέον πρέπει να εξασφαλιστεί η διατροφή για ενήλικους και παιδιά, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κοκ.

·      Το κέντρο διαμονής πρέπει να είναι ανοιχτό και όχι κλειστό. Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να είναι φυλακισμένοι σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι αλληλέγγυες συλλογικότητες και οι τοπικές κοινωνίες χώρος πρέπει να έχουν πρόσβαση στο χώρο γιατί θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν.

·      Επίσης οι χώροι αυτοί πρέπει να είναι κοντά ή μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου για να μπορεί να υπάρξει γρήγορη μεταφορά ανθρώπων στο Νοσοκομείο του Βόλου αλλά και εύκολη πρόσβαση των αλληλέγγυων συλλογικοτήτων μέσα στους χώρους αυτούς.

·      Ο Δήμος οφείλει να προσδιορίσει αυτούς τους χώρους και να μην περιμένει με σταυρωμένα χέρια. Τέτοιοι χώροι μπορούν να είναι το Εκθεσιακό Κέντρο στο Πεδίον Άρεως, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στη Νέα Ιωνία κα.

·      Να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών στις οποίες θα δημιουργηθούν αυτοί οι χώροι.

·      Να υπάρξει ειδική μέριμνα του Δήμου για την περιοχή όπου θα δημιουργηθούν αυτοί οι χώροι σε ότι αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας κοκ.

Ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την πλήρη χρηματοδότηση για όλες αυτές τις ανάγκες όπως βέβαια και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης η οποία έχει πετσοκοφτεί από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Τα κοινωνικά κινήματα στην πόλη μας και πανελλαδικά πρέπει να καταγγείλουν και να αγωνιστούν για την ανατροπή των πολιτικών των κυβερνήσεων της ΕΕ, μαζί και της ελληνικής, που επιμένουν να ξεζουμίζουν τον ελληνικό λαό απαιτώντας την εξυπηρέτηση ενός παράνομου χρέους που δεν μπορεί να εξοφληθεί την ίδια στιγμή δίνουν με το σταγονόμετρο λεφτά για την αντιμετώπιση των πρωτοφανούς μαζικότητας προσφυγικών ροών. 

Οι ίδιες κυβερνήσεις που ευθύνονται για τη φτώχεια και τη λιτότητα στρέφονται κατά των προσφύγων και κλείνουν τα σύνορα δημιουργώντας το έδαφος για τη γιγάντωση του ρατσισμού και του φασισμού.

Οι ίδιες κυβερνήσεις και οι ίδιες πολυεθνικές ευθύνονται για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή από την οποία τρέχουν να σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι. Οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις, η χρηματοδότηση και ο εξοπλισμός κάθε είδους φονταμενταλισμού, οι μπίζνες των εξοπλισμών και του πετρελαίου με το ISIS, η στήριξη δικτατορικών ή ημι-δικτατορικών καθεστώτων, η φτώχεια, το χάος κοκ είναι οι αιτίες που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να ξεριζωθούν.


Η Ευρώπη, με πληθυσμό πάνω από 500 εκ, θα μπορούσε πολύ απλά και πολύ εύκολα να «χωρέσει» τους πρόσφυγες, με αναλογική κατανομή σε κάθε χώρα, αν έδινε τα χρήματα σε αυτή την κατεύθυνση (υποδομές διαμονή, σίτιση, περίθαλψη κλπ). Όμως, είναι φανερό ότι για τις κυβερνήσεις όπως «δεν υπάρχουν λεφτά» για τις συντάξεις, την υγεία, την παιδεία, τους μισθούς κοκ έτσι «δεν υπάρχουν λεφτά» για τους πρόσφυγες ενώ ταυτόχρονα «λεφτά υπάρχουν» για ενισχύσεις στους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.