24.2.16

Τρία έως έξι δισ. ευρώ τα κέρδη της παράνομης διακίνησης προσφύγων

Τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων αποκόμισαν καθαρά κέρδη ύψους 3 έως 6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015 από την παράνομη μεταφορά προσφύγων, ανακοίνωσε σήμερα η Europol, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να διπλασιαστεί, ή ακόμα και να τριπλασιαστεί, εάν οι προσφυγικές ροές συνεχίσουν με την ίδια ένταση.

Περίπου το 90% του ενός και πλέον εκατομμυρίου προσφύγων που εισήλθε παράνομα στην Ευρώπη το 2015 χρησιμοποίησε «μια υπηρεσία διευκόλυνσης», δήλωσε ο διευθυντής της ευρωπαϊκής αστυνομίας, Ρομπ Ουεϊνράιτ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Χάγη, όπου βρίσκεται η έδρα του οργανισμού, διευκρινίζοντας ότι «στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτές οι υπηρεσίες παράσχονται από εγκληματικές οργανώσεις που αποκομίζουν σημαντικά κέρδη».

Αναφερόμενος στα κέρδη ύψους 3 έως 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο διευθυντής της Europol διαβεβαίωσε ότι «αυτός ο κύκλος εργασιών θα διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί εάν το ύψος των προσφυγικών ροών που καταγράφεται τώρα συνεχίσει και το τρέχον έτος».

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ήδη εισέλθει στην Ευρώπη το 2016, τόνισε ο ίδιος.
Η παράνομη «διακίνηση προσφύγων» αποτελεί για την Europol «μία από τις βασικότερες προτεραιότητές της» προσέθεσε ο αξιωματούχος παρουσιάζοντας μια νέα μονάδα που θα βοηθάει στην εξάρθρωση των δικτύων διακινητών που εκμεταλλεύονται προς όφελός τους την χειρότερη προσφυγική κρίση που βιώνει η Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τη Μάχη κατά της Διακίνησης Μεταναστών (EMSC) θα έχει ως αποστολή να παράσχει υποστήριξη στα ευρωπαϊκά κράτη στον εντοπισμό και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακινητών, κυρίως μέσω της ταυτοποίησης στοιχείων και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Η Europol σημειώνει ότι διαθέτει πληροφορίες για σχεδόν 40.000 ανθρώπους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι εμπλέκονται σε δραστηριότητες παράνομης διακίνησης προσφύγων και μεταναστών. Οι ύποπτοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες, στην πλειονότητά τους ωστόσο από τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, το Ιράκ, το Κόσοβο, το Πακιστάν, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Συρία, την Τυνησία και την Τουρκία.

Η ομάδα EMSC της Europol θα επικεντρώσει τη δράση της σε δύο πόλεις κλειδιά στην προσφυγική κρίση: την Κατάνια (Ιταλία) και τον Πειραιά (Ελλάδα).

«Η μάχη για την καταπολέμηση της διακίνησης προσφύγων και μεταναστών αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ με στόχο την άμβλυνση της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλους, Επίτροπος Μετανάστευσης κι Εσωτερικών Υποθέσεων, που ήταν παρών στη Χάγη.

Πηγή: Αθήνα 9.84

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.