13.10.15

Νέα στοιχεία για τους ένοπλους κουκουλοφόρους που επιτίθενται εν πλω στη Λέσβο

Μαυροφορεμένοι εξτρεμιστές που φορούν κουκούλες και κρατούν όπλα «περιπολούν» στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα και επιτίθενται σε υπερφορτωμένες λέμβους μεταναστών.


Σκοπός τους η βίαιη επαναπροώθηση των προσφύγων προς τα τουρκικά θαλάσσια ύδατα. Ο διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Peter Bouckaert αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνέβαινε μία βίαιη επίθεση από ακροδεξιούς εξτρεμιστές την εβδομάδα. Τώρα κ. Bouckaert θα καταθέσει τα όσα γνωρίζει για τις «άγνωστες» καταδρομικές ενέργειες, μετά από κλήση του Λιμενικού που διενεργεί έρευνα.

Οι καταγγελίες των μεταναστών επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο το πρωί της περασμένης Παρασκευής στη Λέσβο. Πέντε ένοπλοι κομάντο με κουκούλες και μάσκες, χωρίς κανένα διακριτικό, εμφανίστηκαν με ταχύπλοο στη θαλάσσια περιοχή του Μολύβου –στα διεθνή ύδατα- και επιτέθηκαν σε τέσσερα φουσκωτά με περίπου 200 πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα.
 Με στρατιωτική οργάνωση έσπασαν γρήγορα τις μηχανές, ενώ κάποιες τις αφαίρεσαν και τις πήραν μαζί τους. Οι λέμβοι έμειναν ακυβέρνητες στη θάλασσα για οχτώ ολόκληρες ώρες. Πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα και προσπάθησαν να σπρώξουν τις βάρκες προς τη ξηρά κολυμπώντας. Οι μασκοφόροι διέφυγαν προς τις ακτές της Λέσβου.

Ο κ. Bouckaert βρίσκεται στο νησί και έζησε από κοντά την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών: «Οι δράστες μιλούσαν ελληνικά και οπλοφορούσαν. Πρόκειται για ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Το Λιμενικό δεν παρεμβαίνει πάντα. Την Παρασκευή όταν ήρθαν τα ταχύπλοα του Λιμενικού είδαν τις σπασμένες μηχανές και όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι στο νερό αποχώρησαν. Οι τρεις λέμβοι κατέληξαν στα τουρκικά παράλια από την τουρκική ακτοφυλακή και εθελοντές και η μία στη Λέσβο. Σε όλα τα περιστατικά οι κουκουλοφόροι έρχονται με σκάφος από τις ελληνικές ακτές και επιστρέφουν σε αυτές. Τα ίδια γίνονται και στη Χίο».

Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ελληνικές Αρχές είναι το ποιοι είναι οι εξτρεμιστές που μιλούν ελληνικά. «Από τις πληροφορίες που έχω, οι οποίες προέρχονται και από συζητήσεις με διακινητές που γνωρίζουν καλά την κατάσταση, την περίοδο του καλοκαιριού καταγράφηκε έξαρση των επιθέσεων (τουλάχιστον μία κάθε εβδομάδα). Δεν πιστεύω ότι οι δράστες ανήκουν στις δυνάμεις του ελληνικού Λιμενικού, εκτιμώ ότι είναι ιδιώτες. Και αυτό γιατί δεν διστάζουν να μπουν στα τουρκικά ύδατα για να επαναπροωθήσουν μετανάστες. Οι επίσημες δυνάμεις δεν θα ρίσκαραν να μπουν σε ξένα ύδατα αφού είναι παράνομο ενώ αυτοί το κάνουν», προσθέτει ο κ. Bouckaert.

Οι έρευνες για την ταυτότητά τους

Δύο είναι τα βασικά σενάρια για την ταυτότητα των κουκουλοφόρων, για τους οποίους δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, καθώς οι μετανάστες τρομοκρατούνται και δεν τους φωτογραφίζουν.

Το πρώτο είναι να προέρχονται από μικρά κυκλώματα που λυμαίνονται τις ακτές των νησιών αρπάζοντας τις μηχανές από τα φουσκωτά με τα οποία φτάνουν οι πρόσφυγες.
Τα άτομα αυτά συνηθίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, να καραδοκούν στις παραλίες –κυρίως ξημερώματα – και όταν φτάσουν οι πρόσφυγες να κλέβουν τις μηχανές ή και τα φουσκωτά, τα οποία στη συνέχεια πουλάνε στη μαύρη αγορά. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, κάποιοι από αυτούς –πολλοί εκ των οποίων κινούνται στον ακροδεξιό χώρο- να έκαναν το επόμενο βήμα προχωρώντας σε εν πλω καταδρομικές ενέργειες.

Τον περασμένο Ιούλιο μετανάστες από τη Συρία –περίπου 40- που επέβαιναν σε λέμβο είχαν καταγγείλει ότι επτά μαυροφορεμένοι άνδρες τους πλησίασαν με ταχύπλοο και με την όπλων και μαχαιριών άρπαξαν ποσό που, σύμφωνα με τα θύματα, ανέρχεται στις 35.000 ευρώ. Στη συνέχεια, έσπασαν τη μηχανή και εξαφανίστηκαν.

Το δεύτερο σενάριο είναι σε κάποια από τα περιστατικά να «πρωταγωνιστούν» λιμενικοί, οι οποίοι μεμονωμένα και χωρίς να έχει καμία γνώση η υπηρεσία τους παίρνουν κάποιο από τα κατασχεμένα σκάφη του Λιμενικού και δρουν καταδρομικά εκτός υπηρεσίας. Μοναχικό κίνητρο τους στην περίπτωση που αληθεύει αυτή η εκδοχή είναι η… ιδεολογική τους παρόρμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.