6.10.15

Ενημέρωση από τη σύσκεψη συλλογικοτήτων και φορέων στο Γαλάτσι για το θέμα των προσφύγων του Παλαί

Ρεπορτάζ του Antinazi Zone


Στις 5/10 πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Γαλατσίου σύσκεψη φορέων και συλλογικοτήτων για την συγκρότηση επιτροπής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που στεγάζονται στο Παλαί της περιοχής.

Η σύσκεψη ήταν μαζική – συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα – από όλο το φάσμα των συλλογικοτήτων και φορέων της περιοχής.

Ήταν εκπρόσωποι από τις δημοτικές κινήσεις του Γαλατσίου, τις ενώσεις γονέων, τις τοπικές ενώσεις καθηγητών και δασκάλων, πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς καθώς και από αντιφασιστικές συλλογικότητες γειτονικών περιοχών.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας – ο δήμαρχος Μαρκόπουλος είναι ανεξάρτητος της ΝΔ – μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία ήταν τα εξής:

Οι πρόσφυγες που είναι στο Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου (Παλαί) κυμαίνονται γύρω στα 1300-1400 άτομα.

Δεν υπήρξε καμία προετοιμασία του χώρου ή ενημέρωση του Δήμου από το κράτος πριν την μεταφορά παρά μόνο την τελευταία στιγμή.

Το υπουργείο τους ζήτησε να μείνουν για 20-30 μέρες στο χώρο.

Το φαγητό που τους προσφέρθηκε ήταν κάκιστης ποιότητας με αποτέλεσμα το γεύμα του Ναυτικού στις 5/10 να πεταχτεί στα σκουπίδια από το Δήμο γιατί ήταν χαλασμένο!

Δόθηκαν 3 αίθουσες από το κλειστό του μπάσκετ – που παραμένει κλειστό για τους πρόσφυγες – για τις ανάγκες του Δήμου.

Η φύλαξη στην είσοδο επιβλήθηκε από τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γ.Μουζάλα.

Ο ίδιος ο δήμαρχος στην παρέμβασή του είπε ότι χωρίς τους εθελοντές και τους αλληλέγγυους δεν θα είχε γίνει τίποτα.

Είπε ότι δεν θέλει να διαταραχτεί η ισορροπία και η ασφάλεια της πόλης και γι αυτό έχει ζητήσει επιπλέον αστυνόμευση.

Σε ερώτηση από το κοινό γιατί δεν ζητάει επιπλέον προσλήψεις προσωπικού για το θέμα η αποκαλυπτική απάντηση ήταν: «δεν το κάνω γιατί θα το δεχτούν για να μου  φορτώσουν το πρόβλημα».

Υπήρξαν μερικοί κάτοικοι που έθεσαν θέμα σχετικά με την απειλή της δημόσιας υγείας.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι τοποθετήσεις των φορέων ήταν στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, του καλύτερου συντονισμού και της σύνδεσης των λύσεων για το πρόβλημα με τις βαθύτερες αιτίες που το γεννούν (πχ ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι κτλ).

Τελικά συγκροτήθηκε επιτροπή αλληλεγγύης, αποφασίστηκαν 2 μαζικά μοιράσματα την Τετάρτη και το Σάββατο 10/10 στην περιοχή ενώ έπεσε και η ιδέα τοπικής πορείας πιθανά στις 17/10.

Γενικά ήταν μια σύσκεψη που απεικόνιζε τις διαφορετικές προσεγγίσεις που αναπόφευκτα υπάρχουν.

Από τη μια ο δήμος και το κράτος πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλο και ο δήμος βιάζεται να πετάξει το πρόβλημα σε άλλο δήμο.

Από την άλλη οι αλληλέγγυοι και το κίνημα προσπαθούν με όσες δυνάμεις διαθέτουν να καλύψουν τα κενά και παράλληλα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα στην πολιτική του διάσταση και ταυτόχρονα να εμποδίσουν την ανάπτυξη ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων.

Αυτή τη στιγμή το κλίμα που επικρατεί τόσο στο Γαλάτσι όσο και στα Πατήσια είναι αυτό της συγκινητικής αλληλεγγύης από τον απλό κόσμο. Όλες οι δράσεις συλλογής ειδών για τους πρόσφυγες που γίνονται στην περιοχή έχουν τεράστια ανταπόκριση. Οι εθελοντές αφιερώνουν πολύ χρόνο στον χώρο για να καλύπτουν τα κενά του κράτους και του Δήμου.

Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για να λειτουργήσει ως υπόδειγμα και για άλλους δήμους που δεν πρέπει να φοβηθούν να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανομή των προσφύγων στα χιλιάδες άδεια δημόσια και δημοτικά κτίρια.

Για να απομονωθούν οι ρατσιστικές πρακτικές και οι εμφανίσεις «αγανακτισμένων» κατοίκων με την παρότρυνση της Χρυσής Αυγής.

Για να βρεθούν λύσεις, με βάση τις προτάσεις  του κινήματος. που θα λύνουν και δεν θα διαιωνίζουν  την κατάσταση, ειδικά ενόψει του χειμώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.