17.10.15

Σε 8 μήνες φυλάκιση και 1000 ευρώ πρόστιμο καταδικάστηκε ο οδηγός του ΟΑΣΘ που κατέβασε δύο μετανάστες επιβάτες

Σε 8 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης η έφεση του οδηγού του Ο.Α.Σ.Θ., Π.Κ. διότι αρνήθηκε την επιβίβαση δύο επιβατών αφρικανικής καταγωγής στο λεωφορείο του Ο.Α.Σ.Θ. που οδηγούσε, προβαίνοντας σε διακριτική μεταχείριση εις βάρος τους λόγω της φυλετικής τους καταγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι ο οδηγός είχε καταδικασθεί πρωτόδικα με την υπ’ αριθμ. 4232/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή και 1000 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση του Ν. 3304/2005.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν παρούσα στο περιστατικό εντός του λεωφορείου η οποία τόνισε πως μόλις έκλεισαν οι πόρτες, το λεωφορείο σταμάτησε και ο οδηγός κατέβηκε και κατευθύνθηκε στην πίσω πόρτα λέγοντας στους δύο Αφρικανούς: «Εσείς οι δύο κάτω». «Γιατί;» ρώτησε ο ένας στα Ελληνικά, ενώ ο οδηγός απάντησε: «Εγώ είμαι ο οδηγός και το αφεντικό εδώ μέσα και έχω το δικαίωμα να σας κάνω έλεγχο και να σας κατεβάσω κάτω γιατί δεν έχετε εισιτήρια».


«Μα, δεν προλάβαμε να βγάλουμε εισιτήριο», ήταν η απάντηση, αλλά οι δύο επιβάτες μπροστά στην επιθετική στάση του οδηγού τελικά κατέβηκαν από το λεωφορείο και αποχώρησαν.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε σε ερώτηση της έδρας ο οδηγός δεν επιχείρησε να κάνει έλεγχο εισιτηρίου σε ένα τρίτο επιβάτη ελληνικής καταγωγής που ανέβηκε στο λεωφορείο μαζί με τους δύο μετανάστες.

Λίγο αργότερα ο οδηγός του Ο.Α.Σ.Θ. σταμάτησε εκ νέου το λεωφορείο σε σημείο όπου δεν υπήρχε στάση, σηκώθηκε από τη θέση του και απευθυνόμενος στους επιβάτες επικαλέσθηκε την ιδιότητα του «χρυσαυγίτη» και επέδειξε έναν αγκυλωτό σταυρό που φορούσε, απαντώντας στις διαμαρτυρίες τους γι’ αυτήν του την ενέργεια, εκδηλώνοντας έτσι υπερήφανα το ρατσιστικό του κίνητρο. 

Το δεύτερο περιστατικό μάλιστα ως προς το σταμάτημα του λεωφορείου και τις φωνές του οδηγού επιβεβαίωσε και ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας που περνούσε την ώρα του συμβάντος με τη μηχανή του από το σημείο και κατέθεσε στη διαδικασία.

Ο οδηγός Π.Κ. από τη πλευρά του αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε πως επειδή από τη θέση του δεν ακουγόταν στο τέρμα του λεωφορείου το οποίο ήταν κατάμεστο, κατέβηκε από το λεωφορείο για να προσεγγίσει την πίσω είσοδο και να τους ζητήσει να κόψουν εισιτήριο. Τότε εκείνοι αρνήθηκαν και όταν τους απείλησε πως θα καλέσει την αστυνομία αποχώρησαν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο οδηγος άλλαξε την κατάθεση του και δεν επανέλαβε τιος κατηγορίες για απειλές σε βάρος του από τους δύο άνδρες, επιχειρώντας να κατεβάσει τους τόνους.

Ποια θα είναι η στάση του ΟΑΣΘ;

Ο οδηγός από το 2013 μέχρι και σήμερα παρέμενε στο τιμόνι της ίδιας γραμμής με την διοίκηση του Οργανισμού να έχει δηλώσει πως αναμένει την «περάτωση της ποινικής δίκης» ώστε να αποφασίσει την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων που αντιστοιχούν στον δράστη σύμφωνα με τον Κανονισμό του Οργανισμού.

"Αναμένουμε από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης μας να προσεγγίσει με τη δέουσα σοβαρότητα και επαγρύπνηση τόσο αυτό όσο και τυχόν παρόμοια περιστατικά, στα πλαίσια πάντα της πολυδιάστατης στρατηγικής που απαιτεί το φαινόμενο του ρατσισμού για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του"αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η NAFTHA.

Το alterthess.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χρ. Στεφανίδη ο οποίος ξεκαθάρισε πως η διοίκηση αναμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου, θα παραδοθεί στην Νομική Υπηρεσία και θα του γίνουν οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό πειθαρχικές ποινές.

"Θα υποστεί τις συνέπειες", δήλωσε ο κ. Στεφανίδης. 

Ταυτόχρονα μετά την καταδίκη του οδηγού και σε δεύτερο βαθμό αναμένουμε και τη θέση του Σωματείου Εργαζομένων κατά πόσο καλύπτουν και αποδέχονται τις ενέργειες του οδηγού, καθώς αξίζει να αναφερθεί ότι στην υπεράσπιση του οδηγού βρέθηκε ο δικηγόρος του Σωματείου Εργαζομένων.

Η υπόθεση

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία δικηγόρων εναντίον του οδηγού για ρατσιστική συμπεριφορά η οποία στάλθηκε και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2013 σε λεωφορείο της γραμμής 26 και ενώ αυτό βρισκόταν στη στάση Ρήγα Φεραίου.  Όπως είχε καταγγελθεί, από την πίσω πόρτα επιχείρησαν να επιβιβαστούν, μεταξύ άλλων επιβατών, και δύο άτομα αφρικανικής καταγωγής.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, από την οποία διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η παραπομπή του οδηγού σε δίκη. Ο οδηγός οδηγήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για άρνηση παροχής υπηρεσίας και κρίθηκε ένοχος με 10 μήνες ποινή φυλάκισης με αναστολή και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία δικηγόρων της οργάνωσης NAZI FREE THESSALONIKI ASSEMBLY (NAFTHA) εναντίον του οδηγού για ρατσιστική συμπεριφορά η οποία στάλθηκε και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.