9.7.15

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής - Aπορρίφθηκε το αίτημα για ραδιοτηλεοπτική μετάδοση της διαδικασίας (ενημέρωση)

Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής είχαν καταθέσει ένσταση για να επιτραπεί η κάλυψη της υπόθεσης από τα Μέσα, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, αλλά και να τηρούνται τα πρακτικά της δίκης ηχογραφημένα. Αντίθετη δήλωσε η εισαγγελέας καθώς και ο συνήγορος του Ν. Μιχαλολιάκου. Αντίθετη τελικά και η απόφαση του δικαστηρίου, ενώ δεν θα κρατηθούν και μαγνητοφωνημένα πρακτικά. Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα μέσα από το #GDTrial.


3.00 μ.μ. Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, συνεχίζεται στις 14 Ιουλίου
Η συνεδρίαση έλαβε τέλος πριν από λίγο, με την τοποθέτηση της κας Βελέντζα (συνήγορος Κούζηλου). Συμπληρώσεις από άλλους συνηγόρους υπεράσπισης θα γίνουν στις 14 Ιουλίου. Προηγουμένως, η κα Βελέντζα είχε καταγγείλει τη δίωξη του πελάτη της (Κούζηλος) ως πολιτική και προφανώς αβάσιμη. Ισχυρίστηκε πως υπάρχει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας λόγω μη τήρησης της προδικασίας και της προθεσμίας δίωξης βουλευτή.

Ο Τ. Μιχαλόλιας, συνήγορος του Ν. Μιχαλολιάκου διαβάζοντας, νωρίτερα, ένα μακροσκελές κείμενο (τόσο που κόσμος απ' το κοινό αποχώρησε απο την αίθουσα)  αναφέρθηκε εκτενώς σε δημοσιεύματα Τύπου και δηλώσεις της, κατα το διάστημα των συλλήψεων, κυβέρνησης. Ισχυρίστηκε πως η ποινική δίωξη δεν ήταν απόφαση της δικαιοσύνης αλλά της εκτελεστικής εξουσίας, για να καταλήξει πως λόγω των παραπάνω παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων.


1.15 μ.μ.
 Ο Τ. Μιχαλόλιας ισχυρίζεται πως η ποινική δίωξη του πελάτη του, Ν. Μιχαλολιάκου, είναι απαράδεκτη λόγω παρέλευσης προθεσμίας (3 μήνες) χορήγησης άδειας δίωξης απο τη Βουλή, ενώ αναφέρεται στη μη παροχή προθεσμίας για προετοιμασία απολογίας ως λόγο ακυρότητας.


12.30
Ενστάσεις απο την υπεράσπιση: Ο Κασσής (δικηγόρος Χιλιού) υπέβαλλε ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου.  Ο Τ. Μιχαλόλιας υπέβαλλε ένσταση απόλυτης ακυρότητας για τον κατηγορούμενο Ν. Μιχαλολιάκο.


(ο δικηγόρος Τάκης Μιχαλόλιας αριστερά, και δεξιά ο αδερφός του Ν. Μιχαλολιάκος, αρχηγός της Χρ. Αυγής)

12.25 μ. Επανάληψη της συνεδρίασης. Επί του αιτήματος για αλλαγή αίθουσας, το αίτημα έγινε δεκτό και το δικαστήριο επανέλαβε τη θέση του. Επι της χρήσης τεχνικών μέσων για την προβολή αποδεικτικών στοιχείων, το δικαστήριο επιφυλάσσεται. Επι της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα όπως και αυτό για τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών.

11.15 Διακοπή για 45' - Κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης συμφωνούν με το αίτημα μετάδοσης της δίκης

Το δικαστήριο διέκοψε για 45' μετά την ανάγνωση ονομάτων μαρτύρων - ζητήθηκαν μάλιστα τηλέφωνα για να ειδοποιούνται όταν πρόκειται να καταθέσουν.
Όσον αφορά τη μετάδοση της δίκης, αρκετοί συνήγοροι υπεράσπισης συναινούν με το αίτημα φωνοληψίας και τηλεοπτικής μετάδοσης. Αντίθετοι είναι μεταξύ άλλων οι συνήγοροι των Ευγενικού και Πανταζή, ενώ ο συνήγορος του Μπούκουρα, συναινεί διαφοροποιούμενος. Αντίθετος όπως αναφέρθηκε είναι ο Μιχαλόλιας, λέγοντας «ποιος μας εγγυάται πως τα μμε δεν θα μεταδίδουν ό,τι τους συμφέρει;». 

9/7, 11.00 π.μ.: Τα αιτήματα για ραδιοτηλεοπτική μετάδοση της δίκης - η εισήγηση του εισαγγελέα

Η δίκη ξεκίνησε μετά τις 9 με ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορουμένων. 18 κατηγορούμενοι είναι παρόντες, με αρκετό κοινό στην αίθουσα. 

H εισαγγελέας Aδαμαντία Οικονόμου άρχισε να τοποθετείται επι των αιτημάτων της πολιτικής αγωγής. Για την καταλληλότητα της αίθουσας δήλωσε πως ετοιμάζεται κατάλληλη και πως δεν υπάρχει κάτι νέο να προσθέσει. Στο αίτημα που αφορά τη δημοσιότητα είπε πως αυτή συνιστά θεμελιώδη αρχική εγγύηση για μια δίκαιη δίκη, που ωστόσο «υπόκειται σε περιορισμούς και εξαιρέσεις». Σχετικά με την εικονοληψία της δίκης υποστήριξε πως υπονομεύεται η διαδικασία και αλλοιώνει τη συμπεριφορά των παραγόντων της δίκης, και γι’ αυτό πρότεινε απόρριψη της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης της δίκης καθώς και το αίτημα τήρησης πρακτικών με φωνοληψία.

Embedded image permalink
φωτ. αρχείου από το δικαστήριο

Σχετικά με το αίτημα προβολής αποδεικτικών στοιχείων με τεχνικά μέσα (βίντεο κ.λπ.), ο εισαγγελέας δήλωσε πως επιφυλάσσεται προς το παρόν και θα επανέλθει.

Ακολούθησε τοποθέτηση από την πολιτική αγωγή επί των προτάσεων του εισαγγελέα με εκτεταμένη τοποθέτηση του Κ. Ζώτου σχετικά με το δικαίωμα της δημοσιότητας της δίκης. 

Ακολούθησε εκτεταμένη αναφορά του Κ. Καμπαγιάννη (πολ. Αγωγή) στο θέμα της μεταφοράς της δίκης, ζητώντας μεταφορά στο εφετείο μέχρι να βρεθεί καταλληλότερη αίθουσα. Ο Κ. Καμπαγιάννης μάλιστα υποστήριξε πως «δεν μπορεί κανείς που δεν είναι παράγοντας της δίκης να την παρακολουθήσει» και αναρωτήθηκε αν «υπάρχει τέτοια εντολή από το δικαστήριο;»


Πριν λίγο ξεκίνησε να τοποθετείται ο Μιχαλόλιας, εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου, που δηλώνει αντίθετος με τα αιτήματα περί δημοσιότητας, και συμφωνεί σε όλα με τον εισαγγελέα. (όλα τα παραπάνω από τα tweets του GoldenDawnWatch και άλλα δημοσιεύματα).

Κι ένα σχετικό απόσπασμα από δημοσίευμα στο Βήμα:
«Θα μπορούσαμε να συναινέσουμε αν επρόκειτο για ένα κανάλι συνεχούς ροής», δήλωσε ο κ. Άγγελος Αγγελέτος, συνήγορος της Ελένης Ζαρούλια. «Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με τα γνωστά συστημικά κανάλια που έχουν παραπεμφθεί αυτές τις ημέρες στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ» (!)

«Είναι ιστορική αυτή η δίκη. Υπάρχει διαπλοκή μίας εγκληματικής οργάνωσης με ένα πολιτικό κόμμα. Είναι ανάγκη, λοιπόν, όσα ακουστούν να μην είναι έπεα πτερόεντα, αλλά να καταγραφούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, για την τήρηση πρακτικών.

Αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, ο ίδιος επεσήμανε προς το δικαστήριο ότι ο μόνος που την αρνείται, παρότι «είναι δυνατή», είναι ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου, κ. Δημ. Μόκκας. «Δεν πληρείται καν η διάταξη περί δημοσιότητας στο ακροατήριο», σημείωσε ο κ. Καμπαγιάννη. «Επιτρέπεται στον καθένα να παρακολουθήσει αυτή τη δίκη; Όχι». 
Να σημειωθεί ότι υπήρξαν συνήγοροι υπεράσπισης που συντάχθηκαν με την Πολιτική Αγωγή και είπαν "ναι" στην τήρηση πρακτικών. 
Xωρίς πολιτική αγωγή

Τα κοινοβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής καθώς και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν μόνο το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης θα δικαστούν χωρίς πολιτική αγωγή. Αυτό αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που αφαίρεσε το δικαίωμα των οικογενειών των θυμάτων να είναι πολιτικώς ενάγοντες σε βάρος του Νίκου Μιχαλολιάκου και των υπολοίπων νυν και πρώην κοινοβουλευτικών στελεχών.

Η απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας και των φίλων του Παύλου Φύσσα.

Οι οικογένειες των συνολικά 15 θυμάτων που έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση θα παρίστανται μόνο σε βάρος κατηγορουμένων που κατηγορούνται για επιμέρους πράξεις. 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.