15.6.15

Οι ναζί ξανάρχονται...

Του Τάκη Γιαννόπουλου

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν πολύ ξεκάθαρα ότι οι Χρυσαυγίτες ανακάμπτουν και προσπαθούν να επανεμφανιστούν.

  • Το Σάββατο 13/6 στα Κάτω Πατήσια (Αχαρνών και Σκιάθου) Χρυσαυγίτης αποσπασμένος στην φύλαξη των γραφείων της ΧΑ τραβάει πιστόλι και πυροβολεί 6 φορές στον αέρα για εκφοβισμό στην θέα ομάδας αντιεξουσιαστών.
  • Την ίδια μέρα στον Ασπρόπυργο κοντά στα τοπικά γραφεία της ΧΑ, Χρυσαυγίτες μαζί με ΜΑΤ επιτίθενται κατά μοτοπορείας αντιεξουσιαστών στα ΕΛΠΕ.
  • Την Δευτέρα 15 Ιουνίου στις 19:30, η ΧΑ προαναγγέλει τα εγκαίνια των γραφείων του «Σωματείου Ελλήνων Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ναυπηγοεπισκευαστικών Ζωνών (Πειραιά, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Νίκαιας & Νήσων) – Άγιος Νικόλαος» που θα στεγάζονται εφεξής στην Λεωφόρο Δημοκρατίας 4 στην περιοχή του Περάματος (πλησίον του Δημαρχείου).
  • Στον Πειραιά εμφανίζονται πανό και τρικάκια της ΧΑ ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού καθώς και ομάδα χρυσαυγιτών στο Ειρηνοδικείο Πειραιά σε συγκέντρωση συλλογικοτήτων ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών.
 Επιλέξαμε αυτά τα 4 περιστατικά σαν τα πιο χαρακτηριστικά γιατί δείχνουν ότι: η ΧΑ ενθαρρυμένη από τις μέχρι στιγμής παλινωδίες της κυβέρνησης καθώς και από την αδιάφορη εικόνα των πρώτων ημερών της δίκης της στον Κορυδαλλό, επιχειρεί να επανεμφανιστεί στο προσκήνιο με τα όπλα που την εκτίναξαν από το 0.2% στο 9.4% των ευρωεκλογών ή στο 6.9% των βουλευτικών εκλογών του 2012.


Τα «όπλα» αυτά ήταν τα τάγματα εφόδου που μετέτρεψαν γειτονιές της Αθήνας σε άβατο και η δήθεν αντιμνημονιακή-αντισυστημική ρητορική που άλωνε εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.

Από την εποχή της δολοφονίας του Π. Φύσσα και μετά, η οργανωμένη δημόσια δράση της ΧΑ είχε σχεδόν εξαφανιστεί. Τα εκλογικά ποσοστά της ΧΑ την αναδείκνυαν μεν τρίτο κόμμα, αλλά υπήρχε εμφανής αναντιστοιχία εκλογικής επιρροής και οργανωμένων δυνάμεων και δράσεων.

Η έναρξη της δίκης σε συνδυασμό με την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου, Παππά, Λαγού κ.α. σηματοδοτεί μια απόπειρα δυναμικής επανεμφάνισης.

Ο στόχος είναι προφανής: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται υποχωρητική στις πιέσεις των δανειστών και οι Χρυσαυγίτες μπορούν έτσι να εμφανίζονται σαν οι μόνοι πραγματικά αντιμνημονιακοί.

Οι εκδηλώσεις της άρχισαν να πυκνώνουν και τα γραφεία της να ξαναλειτουργούν σε μια σειρά περιοχές. Είναι θέμα χρόνου αυτό να αντανακλαστεί και σε αύξηση των οργανωμένων δυνάμεων και των ποσοστών της που παραμένουν μέχρι στιγμής στο 6%.

Χρυσή Αυγή + ΜΑΤ= LFE


Οι χρυσαυγίτες με τα ΜΑΤ έχουν από παλιά αποδεδειγμένη σχέση συντροφικής αλληλεγγύης. Θα θυμίσουμε μόνο 2 παραδείγματα: Στις 2 Φλεβάρη του 2008 από κοινού επιτέθηκαν χρυσαγίτες με τα ΜΑΤ ενάντια σε αντιφασίστες διαδηλωτές προκαλώντας τραυματισμούς από μαχαίρια και καδρόνια. Σε μια σειρά εκλογικές αναμετρήσεις στα εκλογικά τμήματα που ψηφίζουν αστυνομικοί τα ποσοστά της ΧΑ προσέγγισαν το 50%.

Σήμερα οι Χρυσαυγίτες μετά από καιρό εμφανίζονται αγκαζέ με τα ΜΑΤ σε επιθέσεις με μαχαίρια κτλ ενάντια σε αντιφασίστες μέρα μεσημέρι κοντά στην εθνική οδό.

Είχαν προηγηθεί πάνω από 10 κτυπήματα ομάδων εφόδου στα Χανιά, στον Πύργο, στην Ν. Ιωνία, στο κέντρο της Αθήνας, στα δικαστήρια Κορυδαλλού κ.α. από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Και... «φίλοι» των εργατών!


Όσο για τη σημερινή ίδρυση εργατικού σωματείου στο Πέραμα αρκεί να θυμίσουμε τι είχε γίνει στο Πέραμα το Σεπτέμβρη του 2013. Στελέχη της ΧΑ (Λαγός, Μίχος, Πανταζής κ.α.) υπόσχονται σε εργάτες της Ζώνης ότι θα τσακίσουν το ΠΑΜΕ. Ακολουθεί η ενέδρα ομάδας 50 Χρυσαυγιτών σε αφισοκολητές του ΠΑΜΕ στην Λ. Δημοκρατίας στο Πέραμα όπου μόνο από τύχη δεν είχαμε νεκρούς. 4 μέρες μετά ακολουθεί η δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια της ΧΑ για εκλογικές παρεμβάσεις σε χώρους εργαζομένων όπως στους εκπαιδευτικούς, στους δικηγόρους, στους γιατρούς και στα ταξί.

Και ενώ η Χρυσή Αυγή κάνει αυτά που κάνει, το θέμα είναι τι κάνει η Αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα.

Το γεγονός ότι σήμερα στο Πέραμα γίνεται αντιφασιστική συγκέντρωση από εργατικά σωματεία του ΠΑΜΕ και άλλους φορείς και συλλογικότητες είναι θετικό. Όπως θετικό είναι ότι έγιναν και θα γίνουν σειρά αντιφασιστικών εκδηλώσεων σε μια σειρά πόλεις και περιοχές τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις(Θεσ/νίκη, Βόλος κ.α.).

Το πιο σημαντικό όμως είναι όλα αυτά να έχουν συνέχεια, συντονισμό και προοπτική. Δηλαδή να οδηγήσουν σε παραπέρα ενωτική δράση και στην αναζωπύρωση των αντιφασιστικών επιτροπών πανελλαδικά και σε κάθε χώρο.

Χρειαζόμαστε κοινή δράση και ενότητα στον αντιφασιστικό αγώνα τώρα που ακόμα μπορούμε να τσακίσουμε τους φασίστες και στους δρόμους και στα δικαστήρια και στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.