12.6.15

Αντιδρά η ΝΔ στον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως νεοναζιστικού κόμματος

Να μην χαρακτηρίζεται η Χρυσή Αυγή ως νεοναζιστικό κόμμα ζήτησε η Νέα Δημοκρατία κατά την συζήτηση σε δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου επισήμανε ότι «είναι αναμενόμενο η Χρυσή Αυγή να είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο διότι, όπως είπε ο εισηγητής της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών μισεί την Ελλάδα. Δεν ανεχόμαστε από τους εχθρούς της Δημοκρατίας να μιλάνε για εχθρούς της πατρίδας».

Η τοποθέτησή της προκάλεσε την αντίδραση τόσο της Ελένης Ζαρούλια όσο και του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Δαβάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να προβαίνει σε τέτοιους χαρακτηρισμούς για ένα κόμμα που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται αλλιώς».

Σε απάντησή της η Βασιλική Κατριβάνου υπογράμμισε πως το πόρισμα Ντογιάκου χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή νεοναζιστική οργάνωση και περιλαμβάνει και το καταστατικό της. Όπως πρόσθεσε, «η ΝΔ δεν μπορεί να συγκαλύπτει την εγκληματική της δράση την στιγμή της δίκης της Χρυσής Αυγής».

Απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελένη Ζαρούλια υποστήριξε πως «Το κίνημα της Χρυσής Αυγής είναι εθνικιστικό. Όταν κάποια σταλινικά μορφώματα παρεκτρέπονται και μας υβρίζουν το Προεδρείο να τους επαναφέρει στην τάξη. Να μας επιτρέπουν να αυτοπροσδιοριζόμαστε. Αυτό είναι η δημοκρατία αλλά κάποιοι δεν πιστεύουν σε αυτοί».

Από την πλευρά της η Βασιλική Κατριβάνου τόνισε: «Είμαι προσβεβλημένη λόγω της λέξης μορφώματος. Αυτό είναι προσβολή. Η λέξη μόρφωμα είναι προσβολή και για μένα και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι είστε νεοναζιστικό μόρφωμα το λέει η δράση σας και το καταστατικό σας που υπάρχει στο πόρισμα Ντογιάκου».

Τότε οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώτραρος και Γιάννης Λαγός σηκώθηκαν όρθιοι και φώναζαν. «Αρκετά την ανεχτήκαμε», ανέφερε ο Ηλίας Παναγιώταρος προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία μας έχει στην τρίτη θέση. Άιντε». Από την πλευρά του, ο Γιάννης Λαγός παραπονέθηκε ότι «δεν μας προστατεύει κανείς. Μας αποκαλεί για τρίτη φορά με έναν όρο που δεν αποδεχόμαστε. Αν δεν είναι όπως τα λέει η Β. Κατριβάνου θα ζητήσει συγγνώμη». Στη συνέχεια, έφερε το καταστατικό του κόμματος στην Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι αυτό που περιλαμβάνεται στην δικογραφία είναι πλαστό.

«Μπροστά στη δίκη της Χρυσής Αυγής γίνεται ένα σόου και προσπαθούν οι υπόδικοι να πουν ότι δεν είναι αυτό που έλεγαν μέχρι τώρα ότι είναι. Υπάρχει ένα πλήθος στοιχείων στο κατηγορητήριο και γι' αυτό λέμε ότι είναι λάτρεις του ναζισμού, του φασισμού, αλλά εθνικιστές. Το «χάιλ Χίτλερ» ήταν μια γραμμή που δόθηκε εδώ και χρόνια», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, συμπληρώνοντας ότι η Χρυσή Αυγή «μισεί το λαϊκό κίνημα και γι' αυτό το χτυπάει». «Ο Βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι είμαστε εγκληματική οργάνωση γιατί πιστεύουμε σε συγκεκριμένη ιδεολογία» συμπέρανε ο Γιάννης Λαγός.

Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.